Huis verkopen aan partner

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Hoe verkoop je na een scheiding je huis aan je partner?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor je koophuis na een scheiding. Het kan zijn dat je het huis wil verkopen en allebei ergens anders wil gaan wonen of één van jullie beiden kan in het huis gaan wonen. Als die keuze gemaakt wordt dan moet de andere partner gecompenseerd worden. Jullie hebben namelijk beiden recht op de helft van de waarde van het huis. Maar hoe verkoop je jouw deel van dat huis aan je partner?

Mogelijkheden rondom koophuis en de hypotheek

Het is duidelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden rondom het gezamenlijke koophuis. Ook als je besluit dat het huis volledig op de naam van jullie beiden blijft staan moet er afgesproken worden hoe jullie dit gaan regelen. Wie betaalt de hypotheekrente, wie blijft er wonen, wanneer wordt het huis wel verkocht en hoe gaan jullie om met de toekomstige waarde van het huis. Dit zijn nog maar een paar van de vele vragen waar je samen antwoord op moet gaan vinden.

Ook in de situatie dat één van jullie in het huis blijft wonen zullen jullie gezamenlijk afspraken moeten maken. Omdat jullie beiden recht hebben op de helft van de waarde van de woning zal de vertrekkende partner gecompenseerd moeten worden voor het deel van de waarde waar deze partner recht op heeft. Dit houdt in dat het huis getaxeerd moet worden om zo tot de huidige verkoopwaarde te komen. Door dit te doen krijg je een beter overzicht en betere informatie om tot het juiste besluit te komen.

Als de resterende hypotheekschuld lager is dan de verkoopwaarde dan zou je in het geval van verkoop een bedrag overhouden ten opzichte van de hypotheek. Dit bedrag zou in het geval van verkoop verdeeld moeten worden tussen jullie beiden. Als één van jullie in het huis blijft wonen staat deze waarde bekend als de overwaarde. Daarvan hebben jullie beiden recht op de helft. Als één van de partners in het huis wil blijven wonen zal hij de helft van de overwaarde moeten betalen om zo de helft van het eigenaarschap over te kopen van de toekomstige ex-partner.

Om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden kun je advies vragen van een financieel- of juridisch adviseur. Ook kun je een mediator inhuren die een gesprek op gang brengt tussen jou en je partner. Deze mediator kun je inzetten om tot een beslissing te komen over wat er met het huis gaat gebeuren, maar je kunt hem ook vragen om toezicht te houden op gemaakte afspraken en te helpen bij het vastleggen van deze afspraken. Als je het ook via een mediator niet eens wordt over de toekomst van het huis zul je een advocaat in moeten schakelen die onderhandelt met de advocaat van de andere partner.

Hoe regel je de verkoop van het huis aan je partner?

Om ervoor te zorgen dat er duidelijke afspraken zijn rondom het huis is het verstandig om in het echtscheidingsconvenant samen met je partner de afspraken op te schrijven. Zo kun je altijd teruggrijpen naar dit convenant als de afspraken dreigen geschonden te worden of wanneer er onduidelijkheid ontstaat.

Het uitkopen van een partner zal nooit in iedere situatie hetzelfde zijn, omdat het zeer afhankelijk is van de financiële situatie van beide partners. Het makkelijkste is namelijk om met eigen geld de helft van de overwaarde te betalen aan de vertrekkende partner. Door dit te doen is het meteen geregeld en kun je eenvoudig de hypotheek oversluiten, zodat je alleen eigenaar wordt en de hypotheek vanaf dan alleen betaalt.

Bij veel scheidingen zal er echter niet één van de twee partners in het bezit zijn van een dusdanige hoeveelheid eigen geld. Dan moet er een andere manier gevonden worden om aan de helft van de overwaarde te komen. Een logische stap is om met de hypotheekverstrekker te kijken naar de mogelijkheden. Deze kan beoordelen of je er financieel gezien sterk genoeg voor staat om de hypotheek te verhogen, zodat het bedrag vrijkomt dat aan de vertrekkende partner betaald moet worden.

De hypotheekverstrekker zal kijken naar een aantal zaken. Ten eerste wordt het inkomen bepaald en afgezet tegen eventuele schulden. Daarnaast kijkt de hypotheekverstrekker naar de andere maandelijkse lasten, zoals eventuele alimentatie. Zo zal er uiteindelijk een maximale hypotheek berekend kunnen worden om te kijken of je daarmee genoeg geld vrij maakt om de partner uit te kunnen kopen.

Ga je scheiden en hebben jij en je (ex)-partner een koopwoning? Klik dan hier voor onze dienst ‘Scheiden en Wonen’. Een Scheidingsprof begeleidt jullie in deze dienst samen met een hypotheekadviseur.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig