Huis verkopen aan partner

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Hoe verkoop je na een scheiding je huis aan je partner?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor je koophuis na een scheiding. Het kan zijn dat je het huis wil verkopen en allebei ergens anders wil gaan wonen of één van jullie beiden kan in het huis gaan wonen. Als die keuze gemaakt wordt dan moet de andere partner gecompenseerd worden. Jullie hebben namelijk beiden recht op de helft van de waarde van het huis. Maar hoe verkoop je jouw deel van dat huis aan je partner?

Mogelijkheden rondom koophuis en de hypotheek

Het is duidelijk dat er afspraken gemaakt moeten worden rondom het gezamenlijke koophuis. Ook als je besluit dat het huis volledig op de naam van jullie beiden blijft staan moet er afgesproken worden hoe jullie dit gaan regelen. Wie betaalt de hypotheekrente, wie blijft er wonen, wanneer wordt het huis wel verkocht en hoe gaan jullie om met de toekomstige waarde van het huis. Dit zijn nog maar een paar van de vele vragen waar je samen antwoord op moet gaan vinden.

Ook in de situatie dat één van jullie in het huis blijft wonen zullen jullie gezamenlijk afspraken moeten maken. Omdat jullie beiden recht hebben op de helft van de waarde van de woning zal de vertrekkende partner gecompenseerd moeten worden voor het deel van de waarde waar deze partner recht op heeft. Dit houdt in dat het huis getaxeerd moet worden om zo tot de huidige verkoopwaarde te komen. Door dit te doen krijg je een beter overzicht en betere informatie om tot het juiste besluit te komen.

Als de resterende hypotheekschuld lager is dan de verkoopwaarde dan zou je in het geval van verkoop een bedrag overhouden ten opzichte van de hypotheek. Dit bedrag zou in het geval van verkoop verdeeld moeten worden tussen jullie beiden. Als één van jullie in het huis blijft wonen staat deze waarde bekend als de overwaarde. Daarvan hebben jullie beiden recht op de helft. Als één van de partners in het huis wil blijven wonen zal hij de helft van de overwaarde moeten betalen om zo de helft van het eigenaarschap over te kopen van de toekomstige ex-partner.

Om een goed overzicht te krijgen van de mogelijkheden kun je advies vragen van een financieel- of juridisch adviseur. Ook kun je een mediator inhuren die een gesprek op gang brengt tussen jou en je partner. Deze mediator kun je inzetten om tot een beslissing te komen over wat er met het huis gaat gebeuren, maar je kunt hem ook vragen om toezicht te houden op gemaakte afspraken en te helpen bij het vastleggen van deze afspraken. Als je het ook via een mediator niet eens wordt over de toekomst van het huis zul je een advocaat in moeten schakelen die onderhandelt met de advocaat van de andere partner.

Hoe regel je de verkoop van het huis aan je partner?

Om ervoor te zorgen dat er duidelijke afspraken zijn rondom het huis is het verstandig om in het echtscheidingsconvenant samen met je partner de afspraken op te schrijven. Zo kun je altijd teruggrijpen naar dit convenant als de afspraken dreigen geschonden te worden of wanneer er onduidelijkheid ontstaat.

Het uitkopen van een partner zal nooit in iedere situatie hetzelfde zijn, omdat het zeer afhankelijk is van de financiële situatie van beide partners. Het makkelijkste is namelijk om met eigen geld de helft van de overwaarde te betalen aan de vertrekkende partner. Door dit te doen is het meteen geregeld en kun je eenvoudig de hypotheek oversluiten, zodat je alleen eigenaar wordt en de hypotheek vanaf dan alleen betaalt.

Bij veel scheidingen zal er echter niet één van de twee partners in het bezit zijn van een dusdanige hoeveelheid eigen geld. Dan moet er een andere manier gevonden worden om aan de helft van de overwaarde te komen. Een logische stap is om met de hypotheekverstrekker te kijken naar de mogelijkheden. Deze kan beoordelen of je er financieel gezien sterk genoeg voor staat om de hypotheek te verhogen, zodat het bedrag vrijkomt dat aan de vertrekkende partner betaald moet worden.

De hypotheekverstrekker zal kijken naar een aantal zaken. Ten eerste wordt het inkomen bepaald en afgezet tegen eventuele schulden. Daarnaast kijkt de hypotheekverstrekker naar de andere maandelijkse lasten, zoals eventuele alimentatie. Zo zal er uiteindelijk een maximale hypotheek berekend kunnen worden om te kijken of je daarmee genoeg geld vrij maakt om de partner uit te kunnen kopen.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig