Huis op naam van beide partners na scheiding

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Bij een huwelijk staat een woning bijna altijd op naam van beide partners. Je hebt het huis misschien samen gekocht, of in de loop der jaren zijn jullie beiden eigenaren geworden van het huis. Dat betekent vaak ook dat de hypotheek tussen beide partners eerlijk gedeeld wordt. Na een scheiding moeten er opeens keuzes gemaakt worden rondom de woning. Je kan er ook voor kiezen om de woning op naam van jullie beiden te laten staan na de scheiding, maar hoe werkt dit?

Welke voorwaarden gelden er voor de woning?

Het is belangrijk om te kijken naar welke afspraken er gemaakt worden rondom het huwelijk. Er kunnen namelijk verschillende afspraken gemaakt worden bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Ook zijn de afspraken bij een huwelijk in gemeenschap van goederen anders dan die bij een huwelijk op basis van huwelijkse voorwaarden. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen worden jullie beiden eigenaar van het huis, ondanks dat de woning mogelijk op papier maar één eigenaar kent.

Bij huwelijkse voorwaarden spreek je als partners af wat tijdens het huwelijk van wie is. Als je gaat scheiden kun je niet op deze voorwaarden terugkomen. In de huwelijkse voorwaarden kun je ook afspraken hebben gemaakt over de woning. Zo komt het voor dat er afgesproken wordt dat de woning van beiden is, ongeacht op wiens naam de woning staat. In dit geval is de woning voor precies de helft bezit van jullie beiden.

Als er geen afspraken gemaakt zijn in de huwelijkse voorwaarden en het huis staat op naam van één van de partners, dan blijft het huis ook eigendom van deze partner. Die mag dan ook beslissen wat er moet gebeuren met het huis en hoeft de waarde niet te delen met de andere partner. Ook hier gelden extra regels; als de waarde van het huis gestegen is door investeringen van de partner die officieel geen eigenaar is, dan kan diegene alsnog aanspraak maken op deze waarde.

Waarom zouden we het huis op de naam van ons beiden laten staan?

Duidelijk bij een scheiding is dat je niet meer bij elkaar wil blijven wonen en vaak ook onafhankelijk van elkaar wil worden. Toch zou het in sommige situaties verstandiger kunnen zijn om de woning op naam van jullie beiden te laten staan. Dit gebeurt vaak als de woning een restschuld heeft. De resterende hypotheek is dan nog hoger dan de waarde van de woning en dus zou je bij verkoop met een schuld op de hypotheek blijven zitten. Door dan de hypotheek op naam van jullie beiden te laten staan kun je eigenaar blijven van het huis en hoef je het nog niet met verlies te verkopen. Ook andersom is het mogelijk; als de waarde van de woning veel hoger is dan de hypotheekschuld, dan kan het lastig of zelfs onmogelijk zijn voor de partner die in het huis wil blijven wonen om de ander uit te kopen. De woning op naam van beide partners laten staan kan ook zorgen voor meer rust tijdens het regelen van de scheiding. Je kan dan rustig de tijd nemen om de financiële situatie goed in te schatten en daarmee een betere afweging te maken voor de toekomst.

Het is belangrijk om goede afspraken te maken wanneer voor deze optie gekozen wordt. Zo is het belangrijk om te bepalen wie de hypotheekrente gaat betalen, wie er zorgt voor het onderhoud en wat de plannen voor de toekomst zijn van het huis. Voor de toekomst van het huis moet je alvast nadenken over wanneer één van de partners mag besluiten het huis te verkopen, hoe lang het gezamenlijk eigendom blijft en hoe de waarde verdeeld wordt als de woning alsnog verkocht wordt. Het is handig om deze afspraken goed vast te leggen, zodat je hierop terug kunt komen in een later stadium.

Om deze afspraken te maken kun je hulp zoeken bij een advocaat, mediator of ander financieel/juridisch adviseur. Financieel zal er namelijk een hoop gebeuren. Zo komt er een speciale regeling voor de hypotheekrenteaftrek. De vertrekkende partner kan nog twee jaar lang de hypotheekrente als aftrekpost opvoeren. Na die periode kan de vertrekkende partner zijn of haar deel van de woning niet meer aanmerken als ‘eigen woning’. Voor de partner die nog wel in het huis woont geldt dat deze nog altijd 50% van de hypotheekrente mag blijven aftrekken.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig