Scheiden zonder advocaat

Meer weten over scheiden en overige zaken

Mediation is de manier om met begeleiding van een mediator een win-win oplossing te vinden voor jullie en de kinderen.

Een scheiding kan veel verschillende oorzaken hebben. Hoe je met elkaar tot de scheiding bent gekomen, zal van invloed zijn op het verdere verloop van de scheiding. Het zal makkelijker zijn om afspraken te maken als je nog goed door één deur kan met jouw ex-partner. Wanneer de scheiding in goed overleg verloopt kan het hele proces goedkoper uitvallen. Dit komt omdat je minder hulp nodig zal hebben van specialisten. Het zou dan aan te raden zijn om helemaal geen hulp in te schakelen van een advocaat zodat deze grote kostenpost wegvalt. Hierdoor kun je geld over houden om andere zaken te regelen na de scheiding. Dit klinkt aantrekkelijk, maar mag het eigenlijk wel?

Kan ik scheiden zonder advocaat?

Een echtscheiding aanvragen zonder advocaat is helaas op dit moment nog niet mogelijk. Je hebt namelijk een advocaat nodig om de scheiding aan te vragen. Dit kan eenzijdig of gezamenlijk. Bij een eenzijdige aanvraag zullen jij en je ex-partner een aparte advocaat inhuren om de advocaat voor je belangen op te laten komen. Als je gezamenlijk besloten hebt om uit elkaar te gaan dan kan de advocaat namens jullie beiden de scheiding aanvragen.

Een advocaat kan je dus ook helpen om afspraken te maken en deze op papier te zetten. De advocaat zal met jullie beiden spreken en een echtscheidingsconvenant opstellen. In dit convenant staan de afspraken over de scheiding en hierin staat beschreven wie wat krijgt na de scheiding. Wanneer jullie kinderen hebben kan er ook een ouderschapsplan gemaakt worden door de advocaat. In dit plan staan de afspraken over hoe er na de scheiding omgegaan wordt met de kinderen. Zo kan er iets in staan over wie op welk moment voor de kinderen zorgt.

Een mediator als alternatief

Om afspraken te maken kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van een mediator. Een mediator zal doorgaans qua uurprijs goedkoper zijn dan een advocaat. Een mediator zal je helpen om uit elkaar te gaan met goede afspraken. Voor het aanvragen van de scheiding bij de rechter heb je echter nog altijd een advocaat nodig. Er wordt vanuit de politiek geprobeerd om scheiden zonder advocaat mogelijk te maken. Wellicht dat er in de toekomst dus mogelijkheden zijn om de advocaat volledig uit dit process te sluiten. Dit is helaas momenteel nog niet mogelijk.

Gang naar de rechter onmogelijk zonder advocaat

Wanneer de gemoederen zo hoog oplopen dat je naar de rechter stapt is een advocaat verplicht. Bij echtscheidingsprocedures is er sprake van verplichte procesvertegenwoordiging. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een rechtszaak over een echtscheiding. De advocaat zal voor één van jullie beiden de scheiding aanvragen bij de rechter. De advocaat van de ander krijgt vervolgens de kans om op dit verzoek te reageren. Uiteindelijk zal de rechter jullie beiden uitnodigen voor een zitting bij de rechtbank, waar ook beide advocaten aanwezig zullen zijn. Tijdens deze zitting zal de rechter aan beide partijen vragen stellen. Na de zitting zal de rechter de echtscheiding uitspreken. De rechter kan ook uitspraak doen over zaken waarop jullie het voor de zitting niet eens konden worden.

Afronding van de echtscheiding

Als een rechter uitspraak heeft gedaan over de scheiding dan betekent dat nog niet dat daarmee de scheiding is afgedaan. Hier heeft de advocaat namelijk ook nog een rol in. Nadat de scheiding door de rechter is uitgesproken moet de advocaat namelijk de echtscheiding inschrijven. Dit kan pas nadat er definitief geen hoger beroep is aangevraagd. Voor dit hoger beroep staat in principe een termijn van drie maanden na de uitspraak van de rechter. Mochten jullie beiden er zeker van zijn niet in hoger beroep te willen gaan dan kunnen jullie een ‘akte van berusting’ tekenen. In deze akte geef je aan niet in hoger beroep te willen gaan. Wanneer deze is getekend kan de advocaat de scheiding inschrijven in de registers van de burgerlijke stand. Zodra de advocaat dit heeft gedaan is de scheiding officieel en zal je niet meer als partners geregistreerd staan. Dit proces is niet nodig als je al vanaf het begin het met elkaar eens bent en je niet de stap naar de rechter hoeft te zetten. De advocaat kan dan direct de scheiding inschrijven bij de registers van de burgerlijke stand.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Onze pakketten

Online Basis

329,00

Prijs per persoon inclusief BTW
 

Jullie regelen alles zelf zonder controle. Hierbij dragen jullie zelf de verantwoordelijkheid dat dit juridisch klopt. Het is hiervoor daarom belangrijk dat jullie op de hoogte zijn van de regels van de wet.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online Portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding door een professional

Meest gekozen

Online Plus

699,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 61,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en stellen de documenten toe. Samen lopen we ter controle door het dossier heen. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding van een professional

Online Top

849,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 61,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en stellen de documenten toe. Samen lopen we ter controle door het dossier heen en begeleiden we jullie rondom alle afspraken. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding van een professional

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.5

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig