Partner uitkopen bij scheiding

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Als je samen eigenaar bent van een huis en gaat scheiden kom je voor een moeilijke keuze te staan. Blijft één van jullie in het huis wonen of gaat het huis verkocht worden? Er komt van alles bij kijken als je één van deze besluiten genomen hebt. Je hebt misschien wel jarenlang samen een hypotheek betaald voor het huis en daar gaat nu één van jullie van profiteren. Hoe koop je de andere partner uit in dit geval?

Hoe koop je een partner uit bij scheiding?

Als eerste is het belangrijk om samen afspraken te maken over een taxatie. De waarde van het huis moet namelijk bepaald worden en jullie moeten samen achter deze taxatie staan om problemen in de toekomst te voorkomen. Het is verstandig om samen voor een taxateur te kiezen en af te spreken dat deze taxatie vaststaat en dat er niet meer over gediscussieerd kan worden. Als één van jullie of zelfs beiden dit spannend vinden of het hier niet mee eens zijn kun je ook kiezen voor meerdere taxaties. Zo kom je onafhankelijker tot een betere waardebepaling van je huis.

Het is belangrijk om de waarde van het huis goed te weten want op basis van die waarde wordt berekend hoeveel het kost om een partner uit te kopen. Ook is het belangrijk om duidelijk te hebben wat de resterende hypotheekschuld is. Als je de waarde en deze hypotheekschuld kent is het gemakkelijk om uit te rekenen hoe duur het is om je partner uit te kopen. Je bent altijd samen verantwoordelijk voor het huis, en de schuld of juist de winst op het huis zal dus eerlijk verdeeld moeten worden over jullie beiden.

Er kan sprake zijn van overwaarde of van restschuld op het huis. Bij overwaarde is de waarde van het huis hoger dan de resterende hypotheekschuld. Als je het huis nu zou verkopen houd je dus een geldbedrag over ten opzichte van de hypotheek. Bij restschuld is het juist precies andersom. De resterende hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van het huis. Als je het huis zou verkopen blijft er dus nog een deel hypotheek over die je op een andere manier moet terugbetalen.

Bij restschuld moet de vertrekkende partner 50% van dit bedrag betalen aan degene die in het huis blijft wonen. Bij overwaarde moet juist degene die in het huis blijft wonen 50% van dit bedrag betalen aan de vertrekkende partner. In dat geval wordt de partner dus uitgekocht. Beide situaties kunnen financiële problemen of zorgen met zich mee brengen. Bij restschuld kan het lastig zijn om grote bedragen meteen te betalen terwijl bij overwaarde de partner die in het huis blijft wonen waarschijnlijk een nieuwe hogere hypotheek moet afsluiten om de helft van de overwaarde te kunnen betalen.

Heb ik hulp nodig om dit te regelen?

Je zult in ieder geval medewerking nodig hebben van je hypotheekverstrekker die met je meedenkt en kijkt of het financieel mogelijk is dat één van jullie in het huis blijft wonen. Als de hypotheekverstrekker niet akkoord gaat met het oversluiten van de hypotheek of het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet je een andere oplossing zoeken. Zodra je gaat scheiden is het dan ook belangrijk om snel een afspraak te maken met de hypotheekverstrekker om meteen afspraken te kunnen maken.

Mocht je er niet uitkomen met je ex over de juiste oplossing rondom jullie woning is het aan te raden om extra juridisch advies in te winnen. Mocht je de woning graag willen verkopen maar je ex is het daar niet mee eens kun je via een advocaat de verkoop van de woning proberen af te dwingen bij de rechter. Dit is voor de relatie tussen jullie beide natuurlijk niet bevorderlijk en het is ook aan te raden om samen tot een goede oplossing te komen.

Om het helemaal rond te krijgen dat één van jullie in de woning blijft wonen zal er een akte van verdeling moeten komen. Deze akte zorgt ervoor dat de woning op de naam komt van degene die verantwoordelijk gaat zijn voor de betaling van de hypotheek. Deze manier zorgt er ook voor dat er geen overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden. Dit kan wel het geval zijn als er een nieuwe hypotheek afgesloten moet worden. De akte van verdeling wordt opgemaakt door een notaris.

Hebben jij en je (ex)-partner een koopwoning samen en gaan jullie scheiden? Klik dan hier voor onze dienst ‘Scheiden en Wonen‘. Een hypotheekadviseur begeleidt jullie in deze dienst samen met een Scheidingsprof.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig