Echtscheidingsconvenant nodig voor hypotheek

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Er moeten belangrijke afspraken gemaakt worden tussen jou en je ex-partner bij een echtscheiding. Deze afspraken worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer je kiest voor gratis- of online scheiden bij Scheidingsprofs wordt dit altijd voor je geregeld. Dit document is ook nodig om in de toekomst een hypotheek af te sluiten. Bij onze dienst Wonen en Scheiden word je naast je scheidingsexpert ook nog begeleid door een hypotheekadviseur.

Echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en je ex-partner. Hierin staan alle afspraken over hoe jullie in de toekomst dingen gaan regelen na de scheiding. In dit document staan alle gegevens omtrent je eventuele hypotheek, je kinderen, jullie vermogen en eventuele schulden. Ook is opgenomen hoeveel partner- en kinderalimentatie je krijgt of moet betalen.

Wanneer jullie gezamenlijk minderjarige kinderen hebben moeten in de echtscheidingsconvenant ook afspraken worden opgenomen over het ouderschapsplan. Hierin staan bijvoorbeeld de afspraken over wie er wanneer voor de kinderen zorgt. Om een verzoekschrift tot echtscheiding in te dienen heb je deze documenten nodig.

Afspraken convenant

Zoals eerder genoemd staan er in het echtscheidingsconvenant afspraken omtrent jullie eventuele hypotheek, kinderen, vermogen en schulden. In dit convenant is ook te vinden of je kinder- en/of partneralimentatie gaat betalen. Alimentatie die jij krijgt van jouw ex-partner zal worden gezien al bron van inkomsten bij de belastingdienst. Je zal dit uitsluitend krijgen wanneer jij zelf niet kan voorzien in levensonderhoud. Deze inkomsten zullen bij je inkomsten opgeteld worden en hiermee kun je dus een hogere hypotheek afsluiten. Ontvang jij ook alimentatie voor de kinderen? Dan kun je dit bedrag gebruiken voor de kinderen. Dit wordt niet bij je inkomsten opgeteld en zal dus niet meespelen voor het verkrijgen van een hypotheek. Wil je hulp bij het regelen van je hypotheek bij een scheiding, schakel dan de hulp in van Scheidingsprofs.

Uitspraak rechter

Zodra het convenant bij de rechter terecht komt dan zal hier kritisch naar worden gekeken. De rechter doet een uitspraak over de afspraken die jullie hebben gemaakt. De uitspraak van de rechter wordt ook wel het vonnis genoemd. In het vonnis dat de rechter opstelt worden de formeel gemaakte afspraken overzichtelijk weergegeven met verwijzingen naar het convenant. Wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten wil de bank ook graag dit vonnis inzichtelijk hebben. Dit om meer duidelijkheid te krijgen over de afspraken die gemaakt zijn.

Wie stelt het op?

Aangezien je een verzoek tot echtscheiding moet indienen bij de rechter komt er altijd een advocaat bij kijken die het verzoek tot echtscheiding indient. Dit is de enige persoon die dit verzoek kan indienen. Wanneer je je scheiding regelt via Scheidingsprofs stellen wij het convenant op. Ook zorgen zij ervoor dat de advocaat het indient bij de rechter. Je kunt ook samen een echtscheidingsconvenant opstellen die vervolgens goedgekeurd moet worden door een rechter. Wanneer jullie er niet uitkomen kunnen onze mediators hulp bieden.

Nodig voor de hypotheek

In het echtscheidingsconvenant zijn afspraken omtrent de huidige situatie gemaakt die betrekking hebben op de hypotheek. Wanneer jullie je hier beiden aan houden sluiten jullie gevoelsmatig een hoofdstuk af. Maar zelfs jaren na dato kun je niet om deze documenten heen wanneer je een nieuwe hypotheek aan wilt vragen. De papieren waar je in dat geval rekening mee moet houden zijn het echtscheidingsconvenant en het vonnis van de rechter. Hiernaast is het ook belangrijk dat je de inschrijving bij de burgerlijke stand en de akte van de verdeling inzichtelijk hebt. Wanneer je al deze documenten ingeleverd hebt kun je beginnen aan een nieuwe toekomst.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig