Waardebepaling en restschuld

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Er zijn een hoop beslissingen die je moet nemen zodra je gaat scheiden. Eén van de belangrijkste beslissingen die je gezamenlijk moet nemen is hoe er omgegaan wordt met een woning. Het kan zijn dat jullie allebei niet meer in de woning willen of kunnen wonen of juist allebei wel. Naast deze keuze zijn er ook nog een hoop financiële consequenties voor de keuze rondom de woning en hypotheek.

Hoeveel is de woning waard?

Het is belangrijk om te weten hoeveel de woning waard is, dit kan de keuze die gemaakt wordt namelijk flink beïnvloeden. Zodra je besloten hebt om te gaan scheiden is het dus aan te raden om je huis te laten taxeren. Dit kun je eenmalig laten doen of door verschillende taxateurs zodat je een nog betrouwbaarder beeld krijgt. Je kunt ook samen overleggen over de waarde van het huis en zo tot een bedrag komen. Dit kan, maar het is natuurlijk van groot belang dat jullie het beiden eens zijn met de afgesproken waarde.

Het gaat hier om de vrije verkoopwaarde. Dit is de waarde van een huis die het dichtst komt bij de prijs die betaald zou worden als het huis verkocht wordt. Er zijn ook WOZ-waarden die berekend worden door de gemeente. Je moet nooit deze waarde gebruiken of je verkoopwaarde hierop baseren. De WOZ-waarde is namelijk een waarde die door de gemeente is vastgesteld om gemeentelijke belastingen over te berekenen.

De waarde van een huis is belangrijk om te weten zodat je goede financiële afspraken kunt maken bij het uit elkaar gaan. Als één van jullie beiden in het huis blijft wonen is het belangrijk dat de andere partner hiervoor wordt gecompenseerd. Als de woning namelijk meer waard is geworden in de tijd dat jullie er gewoond hebben is de zogenaamde overwaarde voor jullie beiden.

Wat is overwaarde?

Eenvoudig gezegd is overwaarde de situatie waarin het huis meer waard is dan de resterende hypotheekschuld. Het verschil tussen die twee is de overwaarde en die moet precies verdeeld worden onder beide partners. Als je een overwaarde van €50.000 hebt zul je de andere partner ‘uit moeten kopen’ voor €25.000. Het is voor de andere partner mogelijk om de hypotheek te verhogen zodat dit bedrag te betalen is. Hier moet de hypotheekverstrekker uiteindelijk mee akkoord moeten gaan. Daarnaast controleert de hypotheekverstrekker ook of het wel financieel haalbaar is dat één van jullie beiden in de woning blijft wonen.

Wat gebeurt er in het geval van een restschuld?

Een restschuld is het tegenovergestelde van de overwaarde. Het gaat er in dit geval dus om dat de waarde van de woning lager is dan de resterende hypotheekschuld. De woning is bijvoorbeeld €250.000 waard maar de hypotheekschuld is nog €275.000. De restschuld in dit geval is dus €25.000. Deze situatie is logischerwijs vaak moeilijker op te lossen dan in het geval van overwaarde.

Zodra je gaat scheiden moet ook deze restschuld onder jullie beiden gelijk verdeeld worden. In het genoemde voorbeeld komt dit neer op €12.500 per partner. Als één van jullie in het huis wil blijven wonen moet de vertrekkende partner dit bedrag aan de partner betalen. Hier ontstaat het probleem; de vertrekkende partner zal niet altijd de financiële middelen hebben om deze, vaak hoge, bedragen te kunnen betalen. Het kan dan handiger zijn om de woning gezamenlijk aan te houden of juist de woning te verkopen en allebei op zoek te gaan naar nieuwe huisvesting.

Gebruikelijk is echter dat de partner die in de woning blijft wonen de hypotheekschuld overneemt. De €25.000 uit het genoemde voorbeeld blijft dan in zijn geheel in de hypotheek en deze zal gewoon door kunnen lopen. Om dit op deze manier te regelen moet de hypotheekverstrekker wel mee willen werken. In principe zijn jullie namelijk samen verantwoordelijk voor de volledige hypotheekschuld. Als de hypotheekverstrekker meewerkt zal deze de vertrekkende partner moeten ontslaan uit zijn of haar verplichtingen. Ook hier is het natuurlijk cruciaal dat de persoon die in de woning blijft wonen zich in een dusdanige financiële situatie bevindt dat de woonlasten te voldoen zijn.

Het kan zijn dat een restschuld ervoor zorgt dat de scheiding moeilijker verloopt. Om de scheiding succesvol te laten verlopen is het verstandig om alle mogelijkheden rondom de restschuld te bekijken en je te laten adviseren over de opties. Bij sommige hypotheken zal een restschuld kwijtgescholden worden bij verkoop van de woning en er zijn ook nog andere oplossingen mogelijk met de restschuld bij scheiding.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig