Echtscheidings­convenant

Wij weten echt alles van het echtscheidingsconvenant

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

Ook 's avonds en op zaterdag

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.9 / 10

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Een echtscheidingsconvenant is en document waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. Het is niet wettelijk verplicht.

Toch voegen zo goed als alle scheidende koppels een convenant toe aan de scheiding. Daarmee bekrachtigt ook de rechter de afspraken.

De scheidingsprofs helpen al sinds 1999 koppels bij het opstellen van het juiste convenant.

Robert den Nijs

Dossiermanager

In 3 fases gescheiden

Fase 1: Documenten

Na je aanvraag krijg je van ons de juiste documenten die je op je gemak zelf in kunt vullen. Je stuurt ze per mail naar ons terug.

Fase 2: Convenant

Je krijgt van ons een proefconvenant op basis van de gegevens uit de documenten uit fase 1. Als je wilt kunt je dat convenant zelf aanpassen. Daarna teken je het convenant en eventueel het ouderschapsplan en stuurt het naar ons op.

Fase 3: Scheiden

Wij controleren de documenten op volledigheid, sturen je een bevestiging en dienen een verzoek ik bij de rechtbank. Na 4 a 5 weken ben je officieel gescheiden.

Alsjeblieft, jouw echtscheidingsconvenant!

Hieronder kun je het echtscheidingsconvenant van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wat zeggen onze klanten

De Scheidingsprofs combineren kennis van zaken, met een professionele aanpak. Voor mij de ideale combinatie.

David van Seggelen

1974

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion Mansales

1982

Eenvoudig, snel en goed te betalen. De Scheidingsprofs hebben onze scheiding kundig en onpartijdig afgewikkeld.

Bart ten Kate

1969

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Julie Sanders

1978

Wat houdt een echtscheidingsconvenant precies in?

Een veel gestelde vraag als mensen besluiten te scheiden, is wat een echtscheidingsconvenant precies inhoudt. Dit is een officiële overeenkomst opgesteld door een notaris of advocaat, waarin alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding worden vastgelegd. Het scheidingsconvenant stuurt jullie advocaat tegelijk met het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank. De rechter bekrachtigt dan de afspraken die jullie hebben gemaakt, waardoor jullie verplicht zijn je aan de afspraken te houden. Een convenant is niet verplicht bij een echtscheiding, maar zorgt er wel voor dat de scheiding snel geregeld is.

Wat staat er in het echtscheidingsconvenant?

In het echtscheidingsconvenant staan alle (juridische) afspraken en beslissingen die jullie moeten nemen bij de scheiding. Een standaard echtscheidingsconvenant model bevat in ieder geval de volgende onderwerpen:

De woning: afhankelijk van het feit of jullie een koophuis of huurhuis hebben, moeten jullie verschillende afspraken maken. Wie blijft er in het huis wonen? Of moet het huis misschien verkocht worden en hoe gaan jullie het financieel regelen? Lees hier meer over de afspraken die jullie moeten maken over de woning na een scheiding.
De boedelverdeling: niet alleen over de woning moeten afspraken gemaakt worden, ook alle gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden. Denk hierbij aan meubels, auto’s en servies. Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan hebben jullie beiden in principe recht op de helft van de waarde van de gezamenlijke bezittingen. In overleg mogen jullie daar echter van afwijken.
De verdeling van vermogen en schulden: naast bezittingen hebben jullie misschien ook vermogen, zoals spaargeld, dat verdeeld moet worden. Jullie draaien ook gezamenlijk op voor de schulden die jullie maakten tijdens het huwelijk. In overleg kunnen jullie bepalen hoe jullie dit willen verdelen na de scheiding.
Meer over de verdeling van bezittingen zoals de boedelverdeling en de verdeling van jullie vermogen en schulden vind je hier.

Alimentatie na scheiding; in het echtscheidingsconvenant leggen jullie vast of een van beiden recht heeft op partneralimentatie. Jullie maken afspraken over de hoogte van het bedrag en de duur. Om de partneralimentatie te berekenen, kunnen jullie gebruik maken van speciale rekentools.
Pensioen na scheiding: er zijn een aantal dingen in de wet geregeld over scheiding en pensioen. Jullie hebben beiden bijvoorbeeld recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk. In overleg mogen jullie hier andere afspraken over maken.
Wanneer er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding, is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel in het echtscheidingsconvenant. Het ouderschapsplan bevat alle afspraken met betrekking tot de opvoeding en verzorging van de kinderen. Denk hierbij aan afspraken over co-ouderschap of de omgangsregeling. Ook leggen jullie vast hoe jullie de kosten van de kinderen onderling gaan verdelen.

De exacte invulling van het echtscheidingsconvenant is verder natuurlijk afhankelijk van jullie situatie. Jullie kunnen het convenant aanvullen met wensen en afspraken die jullie belangrijk vinden om officieel vast te leggen. Wanneer jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden, houden jullie hier bij het maken van afspraken rekening mee.

Het ouderschapsplan

Ouders van minderjarige kinderen zijn verplicht om een ouderschapsplan op te stellen wanneer zij gaan scheiden. Ook bij een geregistreerd partnerschap, bij samenwonende ouders met gezamenlijk gezag en bij een scheiding van tafel en bed is dit verplicht.

Door een ouderschapsplan op te stellen, moeten ouders al tijdens het scheidingstraject nadenken over hoe de zorg voor de kinderen na de scheiding verdeeld wordt over beide ouders. Denk hierbij aan het maken van afspraken over onderwerpen als:

 • Dagelijkse zorg
 • School
 • Vakanties
 • Verjaardagen en feestdagen
 • Medische zorg
 • Sport
 • Financiële kwesties
 • Halen en brengen
 • Communicatie

Ouders mogen zelf bepalen wat zij belangrijk vinden en waarover zij afspraken willen maken. Toch zijn er wel een paar onderwerpen waarvan wettelijk is bepaald dat afspraken hierover moeten worden opgenomen in het ouderschapsplan. Dit zijn:

 • Afspraken over de zorg en opvoeding.
 • Afspraken over de omgang met de kinderen.
 • Afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Als je kinderen oud genoeg zijn, is het slim om ze te betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Het gaat immers over hun leven na de scheiding. Ook kun je een deskundig adviseur inschakelen die jou en je partner helpt met het maken van een ouderschapsplan. Op die manier weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat alle belangrijke afspraken erin opgenomen worden.

Hulp bij het opstellen van een echtscheidingsconvenant

Jullie mogen in principe zelf het echtscheidingsconvenant opstellen. Het is echter verstandig om de afspraken met een advocaat door te nemen, zodat de afspraken ook juridisch juist op papier staan. Wanneer de rechter uitspraak heeft gedaan, zijn de afspraken immers gerechtelijk afdwingbaar. Door alle emoties die bij een scheiding komen kijken, kan het zijn dat het niet lukt om samen afspraken te maken. Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie dan helpen om alsnog goede afspraken te maken. Het voordeel van een echtscheidingsconvenant is namelijk dat je een (dure) vechtscheiding voor de rechter voorkomt. Lukt het ook met hulp niet om een convenant op te stellen, dan zal de rechter beslissingen nemen voor jullie. In een hoorzitting mogen jullie dan beiden een toelichting geven over hoe je wil dat de scheiding wordt geregeld.

Echtscheidingsconvenant opvragen

Het kan zijn dat je in alle drukte die bij een scheiding komt kijken of in de loop van de jaren het convenant kwijtraakt. Je kunt dan het echtscheidingsconvenant opvragen bij de rechtbank die de echtscheiding heeft uitgesproken. Weet je niet precies welke rechtbank dit was, dan kun je dit bij de gemeente waar jullie gehuwd zijn navragen.

De Scheidingsprofs zeggen:

 • In een echtscheidingsconvenant worden alle afspraken tussen jou en je partner met betrekking tot de scheiding officieel vastgelegd.
 • Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie helpen bij het maken van goede afspraken wanneer jullie hier samen niet uitkomen.
 • Een echtscheidingsconvenant is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat de scheiding snel geregeld is.
  Als er minderjarige kinderen betrokken zijn bij de scheiding, is een ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het echtscheidingsconvenant. Verder is de inhoud van het echtscheidingsconvenant voor jullie eigen invulling.

Onze pakketten

Online Basis

€ 299,00

Prijs per persoon inclusief BTW
 

Je krijgt van ons alle documenten die je nodig hebt. Die vul je zelf in en stuur je naar ons terug. Als aanvulling voeg je zelf een alimentatieberekening toe. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je scheiding in bij de gemeente.

 • Snelle afhandeling
 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Inschrijving echtscheiding bij de gemeente
 • Ouderschapsplan
 • Controle convenant
 • Controle ouderschapsplan
 • Controle alimentatieberekening
 • Financieel advies
 • Volledige begeleiding door expert
 • Controle en advies

Meest gekozen

Online Plus

€ 499,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 53,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en sturen de documenten toe. Jij vult die verder aan en samen lopen we ter controle door het dossier heen. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Snelle afhandeling
 • Subsidietoets
 • Controle gegevens
 • Alimentatieberekening
 • Convenant
 • Ouderschapsplan
 • Controle dossier
 • Griffierechten
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Financieel advies
 • Volledige begeleiding door expert
 • Controle en advies

Online Top

€ 799,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Subsidie mogelijk

We helpen je met het invullen van alle documenten. Ook met het convenant en eventueel het ouderschapsplan. Daarna maken we een alimentatieberekening op basis van het Netto Besteedbaar Inkomen (NBI). Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je scheiding in bij de gemeente.

 • Snelle afhandeling
 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Griffiekosten
 • Inschrijving echtscheiding bij de gemeente
 • Ouderschapsplan
 • Hulp bij opstellen convenant
 • Hulp bij opstellen ouderschapsplan
 • Maken alimentatieberekening op basis van NBI
 • Financieel advies
 • Volledige begeleiding door expert
 • Controle en advies

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig

Bel me terug verzoek

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Online Basis

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Online Plus

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Online Top

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Bemiddeling Basis

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Bemiddeling Kids

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Bemiddeling Full

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Gratis Scheiden

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Samen Snel Scheiden

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Scheiden en Hypotheek

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!

Download: Stappenplan

Vul hier onder je e-mailadres in om het document te downloaden.

Download Monitor - Gravity Forms Error: Download is not Gravity Form locked!

You have Successfully Subscribed!

Download: Echtscheidingsconvenant

Vul het onderstaande formulier in om het document te downloaden.

Download Monitor - Gravity Forms Error: Download is not Gravity Form locked!

You have Successfully Subscribed!

Download: Ouderschapsplan

Vul het onderstaande formulier in om het document te downloaden.

Download Monitor - Gravity Forms Error: Download is not Gravity Form locked!

You have Successfully Subscribed!

Download: Checklist

Vul hier onder je e-mailadres in om het document te downloaden.

Download Monitor - Gravity Forms Error: Download is not Gravity Form locked!

You have Successfully Subscribed!

Je pakketkeuze: Online zelf doen

Vul hier onder jouw gegevens in, na ontvangst nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

You have Successfully Subscribed!