Goedkoop scheiden

Meer weten over scheiden en geld

Mediation is de manier om met begeleiding van een mediator een win-win oplossing te vinden voor jullie en de kinderen.

Goedkoop scheiden

Het laatste waar je op zit te wachten als je besloten hebt om te gaan scheiden zijn de hoge kosten die met een scheiding gemoeid gaan. Zo goedkoop mogelijk scheiden vergt een beetje onderzoek. De kosten van een scheiding verschillen per situatie. Het kan zijn dat je veel afspraken met elkaar moet maken en jullie er niet met zijn tweeën uitkomt. Als dat zo is zul je hulp van buitenaf moeten zoeken. Hoe meer je deze hulp nodig hebt, hoe duurder de scheiding in totaal wordt.

Welke kosten zijn standaard bij een scheiding?

Om een scheiding aan te vragen zul je altijd een advocaat in moeten schakelen die het verzoek van de scheiding bij de rechter neerlegt. Als je alleen voor die stap de advocaat gebruikt dan zullen de kosten meevallen. Er zullen dan, afhankelijk van hoe de advocaat werkt, wel een aantal gesprekken volgen. De kosten van een advocaat zullen normaal gesproken tussen de €150 en €200 per uur zijn.

Naast de kosten voor een advocaat moet je ook griffierechten betalen. Dit zijn de kosten die je betaalt om de rechtbank uitspraak te laten doen over je zaak. Deze kosten zul je altijd moeten betalen. Als jullie gezamenlijk de scheiding aanvragen dan betaal je eenmalig €297. Deze kosten kunnen jullie dan samen delen. Nadat de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken moet deze ingeschreven worden in de registers van de gemeente. Hiervoor moet je uittreksels opvragen en die kosten ook nog enkele tientjes. Hoe hoog dit bedrag precies is, is afhankelijk van jouw gemeente.

Welke extra kosten zijn optioneel?

Het gebruik maken van een mediator is niet verplicht bij een scheiding, maar kan handig zijn om er met je partner beter uit te komen. De mediator zal je helpen gesprekken gaande te houden tussen jullie beiden. Het gebruik van een mediator kan kosten schelen. Als een mediator je helpt om de scheiding gezamenlijk in te dienen zul je veel kosten besparen bij de rechtbank. Je hoeft niet meer allebei een advocaat in te huren en de echte zaak bij de rechter zal ook sneller behandeld kunnen worden.

Als je wel allebei een aparte advocaat inschakelt voor de scheiding dan zal degene die de scheiding aanvraagt bij de rechtbank ook de kosten voor een deurwaarder moeten betalen. De deurwaarder moet namelijk het verzoek ook laten tekenen door de andere partij. De kosten voor deze deurwaarder zullen tussen de €50 en €100 liggen.

Tips om een scheiding goedkoop te houden

Om zo weinig mogelijk kosten te maken tijdens de scheiding is het belangrijk dat je goed overzicht hebt. Maak daarom een overzicht van de hulp die je nodig hebt bij het maken van afspraken en de hulp die nodig gaat hebben tijdens het proces. Het gebeurt nog wel eens dat mensen al snel afspraken met een advocaat maken om gesprekken te kunnen voeren. Het advies is om met de advocaat alleen de benodigde juridische zaken rondom de scheiding te bespreken zodat je niet onverwachts een extreem hoge factuur krijgt van jouw advocaat. Elke minuut die een advocaat in de rechtszaak steekt zal in rekening worden gebracht. Ook kan het verstandig zijn om vooraf met je advocaat een vaste prijs af te spreken. Scheidingsadvocaten hebben verstand van de materie en ervaring met verschillende situaties. Zij zullen dus ook in kunnen schatten hoeveel uren ze ongeveer kwijt zijn aan jouw zaak. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een goedkope advocaat kan natuurlijk ook erg op de kosten drukken, vergelijk deze daarom goed met elkaar.

Online scheiden kan daarnaast veel kosten besparen. Online scheiden is namelijk de goedkoopste vorm van scheiden. Een groot voordeel van online scheiden van Scheidingsprofs is dat het van tevoren duidelijk hoeveel een scheiding gaat kosten. Scheidingsprofs werken namelijk met vaste pakketten. Ook zullen de werknemers van Scheidingsprofs jou helpen bij het aanvragen van een subsidie indien jij daarvoor in aanmerking komt.

De volgende tip is om goed te kijken naar een eventuele verzekering of toevoeging. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je kijken of er in die verzekering iets geregeld is voor scheidingen. Het kan zijn dat je hier gebruik van kan maken en een deel van je kosten door de verzekering kan laten betalen. Een andere optie is een toevoeging van de overheid. Voor mensen met een laag inkomen is het mogelijk om een zogenaamde ‘toevoeging’ te krijgen van de staat. Deze toevoeging is een geldbedrag dat je kunt gebruiken voor je scheiding en vaak ook voor mediation. De normen met betrekking tot wanneer je recht hebt op deze toevoeging zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Onze pakketten

Online Basis

€ 299,00

Prijs per persoon inclusief BTW
 

Je krijgt van ons alle documenten die je nodig hebt. Die vul je zelf in en stuur je naar ons terug. Als aanvulling voeg je zelf een alimentatieberekening toe. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je scheiding in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online Portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een expert
 • Financiële check
 • Belastingaangifte
 • Checklist op maat

Online Plus

€ 599,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 58,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en sturen de documenten toe. Jij vult die verder aan en samen lopen we ter controle door het dossier heen. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een expert
 • Financiële check
 • Belastingaangifte
 • Checklist op maat

Meest gekozen

Online Top

€ 799,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Subsidie mogelijk

Onze expert stelt op basis van een gesprek het convenant en eventueel het ouderschapsplan op. Na uitgebreide controle van de stukken, start de expert de rechtbank procedure, schrijven wij de scheiding in bij de gemeente en regelen vervolgens alles rondom de belastingaangifte.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Begeleiding van een expert
 • Financiële check
 • Belastingaangifte
 • Checklist op maat

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

 • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
 • de kosten van de kinderen
 • partneralimentatie
 • verdeling van het vermogen
 • verevening van pensioenen
 • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig