Goedkoop scheiden

Meer weten over scheiden en geld

Mediation is de manier om met begeleiding van een mediator een win-win oplossing te vinden voor jullie en de kinderen.

Goedkoop scheiden

Het laatste waar je op zit te wachten als je besloten hebt om te gaan scheiden zijn de hoge kosten die met een scheiding gemoeid gaan. Zo goedkoop mogelijk scheiden vergt een beetje onderzoek. De kosten van een scheiding verschillen per situatie. Het kan zijn dat je veel afspraken met elkaar moet maken en jullie er niet met zijn tweeën uitkomt. Als dat zo is zul je hulp van buitenaf moeten zoeken. Hoe meer je deze hulp nodig hebt, hoe duurder de scheiding in totaal wordt.

Welke kosten zijn standaard bij een scheiding?

Om een scheiding aan te vragen zul je altijd een advocaat in moeten schakelen die het verzoek van de scheiding bij de rechter neerlegt. Als je alleen voor die stap de advocaat gebruikt dan zullen de kosten meevallen. Er zullen dan, afhankelijk van hoe de advocaat werkt, wel een aantal gesprekken volgen. De kosten van een advocaat zullen normaal gesproken tussen de €150 en €200 per uur zijn.

Naast de kosten voor een advocaat moet je ook griffierechten betalen. Dit zijn de kosten die je betaalt om de rechtbank uitspraak te laten doen over je zaak. Deze kosten zul je altijd moeten betalen. Als jullie gezamenlijk de scheiding aanvragen dan betaal je eenmalig €242. Deze kosten kunnen jullie dan samen delen. Echter, bij ons zitten deze kosten allemaal al inbegrepen in onze pakketten. Nadat de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken moet deze ingeschreven worden in de registers van de gemeente. Hiervoor moet je uittreksels opvragen en die kosten ook nog enkele tientjes. Hoe hoog dit bedrag precies is, is afhankelijk van jouw gemeente. 

Welke extra kosten zijn optioneel?

Het gebruik maken van een mediator is niet verplicht bij een scheiding, maar kan handig zijn om er met je partner beter uit te komen. De mediator zal je helpen gesprekken gaande te houden tussen jullie beiden. Het gebruik van een mediator kan kosten schelen. Als een mediator je helpt om de scheiding gezamenlijk in te dienen zul je veel kosten besparen bij de rechtbank. Je hoeft niet meer allebei een advocaat in te huren en de echte zaak bij de rechter zal ook sneller behandeld kunnen worden.

Als je wel allebei een aparte advocaat inschakelt voor de scheiding dan zal degene die de scheiding aanvraagt bij de rechtbank ook de kosten voor een deurwaarder moeten betalen. De deurwaarder moet namelijk het verzoek ook laten tekenen door de andere partij. De kosten voor deze deurwaarder zullen tussen de €50 en €100 liggen.

Tips om een scheiding goedkoop te houden

Om zo weinig mogelijk kosten te maken tijdens de scheiding is het belangrijk dat je goed overzicht hebt. Maak daarom een overzicht van de hulp die je nodig hebt bij het maken van afspraken en de hulp die nodig gaat hebben tijdens het proces. Het gebeurt nog wel eens dat mensen al snel afspraken met een advocaat maken om gesprekken te kunnen voeren. Het advies is om met de advocaat alleen de benodigde juridische zaken rondom de scheiding te bespreken zodat je niet onverwachts een extreem hoge factuur krijgt van jouw advocaat. Elke minuut die een advocaat in de rechtszaak steekt zal in rekening worden gebracht. Ook kan het verstandig zijn om vooraf met je advocaat een vaste prijs af te spreken. Scheidingsadvocaten hebben verstand van de materie en ervaring met verschillende situaties. Zij zullen dus ook in kunnen schatten hoeveel uren ze ongeveer kwijt zijn aan jouw zaak. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Een goedkope advocaat kan natuurlijk ook erg op de kosten drukken, vergelijk deze daarom goed met elkaar.

Online scheiden kan daarnaast veel kosten besparen. Online scheiden is namelijk de goedkoopste vorm van scheiden. Een groot voordeel van online scheiden van Scheidingsprofs is dat het van tevoren duidelijk hoeveel een scheiding gaat kosten. Scheidingsprofs werken namelijk met vaste pakketten. Ook zullen de werknemers van Scheidingsprofs jou helpen bij het aanvragen van een subsidie indien jij daarvoor in aanmerking komt.

De volgende tip is om goed te kijken naar een eventuele verzekering of toevoeging. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je kijken of er in die verzekering iets geregeld is voor scheidingen. Het kan zijn dat je hier gebruik van kan maken en een deel van je kosten door de verzekering kan laten betalen. Een andere optie is een toevoeging van de overheid. Voor mensen met een laag inkomen is het mogelijk om een zogenaamde ‘toevoeging’ te krijgen van de staat. Deze toevoeging is een geldbedrag dat je kunt gebruiken voor je scheiding en vaak ook voor mediation. De normen met betrekking tot wanneer je recht hebt op deze toevoeging zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Onze pakketten

Online Basis

329,00

Prijs per persoon inclusief BTW
 

Jullie regelen alles zelf zonder controle. Hierbij dragen jullie zelf de verantwoordelijkheid dat dit juridisch klopt. Het is hiervoor daarom belangrijk dat jullie op de hoogte zijn van de regels van de wet.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online Portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding door een professional

Online Plus

699,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 61,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en stellen de documenten toe. Samen lopen we ter controle door het dossier heen. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding van een professional

Meest gekozen

Online Top

849,00

Prijs per persoon inclusief BTW
Met subsidie vanaf € 61,-

Via het beveiligde portal op de website vul je alle gegevens in. Onze experts controleren alles, maken de alimentatieberekening en stellen de documenten toe. Samen lopen we ter controle door het dossier heen en begeleiden we jullie rondom alle afspraken. Wij zorgen ervoor dat de stukken bij de rechtbank komen, betalen de griffie- en advocaatkosten en schrijven je in bij de gemeente.

 • Subsidietoets
 • Convenant
 • Inschrijving bij de gemeente
 • Griffiekosten
 • Online portaal
 • Alimentatieberekening
 • Controle door een professional
 • Begeleiding van een professional

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.5

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig