Huis verdelen bij scheiding

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Wanneer jij of je partner ervoor gekozen heeft om een punt te zetten achter het huwelijk liggen jullie in scheiding. Maar als jullie ook samen in het bezit zijn van een koopwoning moet deze verdeeld worden. Hoe gaat dat in zijn werking? En wat komt er allemaal op jullie af?

Waardebepaling

Een koophuis is niet alleen een plek waar gezamenlijke herinneringen zijn ontstaan, maar het is ook een bezit dat geld waard is. Wanneer je in gemeenschap van goederen getrouwd bent is de verdeling van het huis eenvoudig: jullie krijgen beiden de helft van de opbrengst.

Hiervoor moet er eerst een waardebepaling van de woning plaatsvinden. De woning kan een onder- of overwaarde hebben. Wanneer de woning een overwaarde heeft op de huidige markt wordt de winst verdeeld tussen jullie beiden. Dit kan een belangrijk voordeel zijn aangezien een scheiding meestal veel kosten met zich meebrengt. Wanneer jullie de woning verkopen tegen een onderwaarde moet de schuld onderling verdeeld worden.

Verkopen met onderwaarde

Wanneer de woning voor minder wordt verkocht dan de hypotheekschuld spreekt men van onderwaarde. In dat geval wordt de schuld die jullie nog hebben over de hypotheek over beiden verdeeld. Wanneer een van jullie in de woning blijft wonen moet de onderwaarde vergoed worden door de vertrekkende ex-partner. Hier gaat het naar rato om het aandeel in de woning plus de onderwaarde. Sommige stellen kiezen ervoor om niet te gaan scheiden omdat dit financieel niet haalbaar is. Ze kunnen dan in de problemen komen door de restschuld van de woning. Hiervoor zijn er oplossingen denkbaar, zoals scheiden en toch samen blijven wonen.

Verkopen met overwaarde

Wanneer de woning voor meer wordt verkocht dan de hypotheekschuld praat je over overwaarde. Overwaarde is geen geld dat direct op je bankrekening staat. Het kan namelijk gebruikt worden in de investering van een nieuwe koopwoning. Wanneer je na de scheiding eerst een nieuwe woning koopt voordat je de gezamenlijke woning verkoopt, moet je een overbruggingskrediet aanvragen. Een overbruggingskrediet is een krediet dat de bank verstrekt om je nieuwe woning te financieren totdat jullie gezamenlijke woning is verkocht. Hiervoor betaal je wel rente, dit is per bank verschillend. Het krediet vraag je tegelijk aan met je nieuwe hypotheek. Let wel, niet alle banken bieden dit krediet aan.

Kanttekening

Per 1 januari 2018 zijn de regels omtrent huwelijken en aankopen van huizen gewijzigd. Wanneer jullie namelijk na eerder genoemde datum in beperkte gemeenschap van goederen zijn getrouwd, valt de woning alleen onder gemeenschap wanneer jullie dit hebben gekocht tijdens jullie huwelijk.

Beperkte gemeenschap van goederen

Bij beperkte gemeenschap van goederen is niet alles van jullie samen. De bezittingen en schulden die je zelf aangeschaft en/of hebt opgebouwd blijven alleen van jezelf. De schenkingen en erfenissen die je krijgt voor of tijdens het geregistreerde partnerschap blijven dan alleen voor jou, tenzij dit anders is opgemaakt in het testament door de nalater.

Wanneer een van jullie al in het bezit was van een koopwoning blijft de woning van die persoon. Het kan uiteraard zijn dat dit mee is genomen in de huwelijksakte, dan staat hierin vermeld hoe de koopwoning verdeeld moet worden.

In deze huwelijksakte staat opgemaakt aan welke huwelijkse voorwaarden voldaan moet worden. Wanneer de woning op jouw naam staat en dit niet is gewijzigd na het trouwen, ben jij degene die recht heeft op de overwaarde van de woning. Mits er geen gezamenlijke investeringen in de woning zijn gedaan waardoor de overwaarde ontstaan is. In dit geval dient de overwaarde verdeeld te worden over jullie beiden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het gezamenlijk opgebouwde vermogen van jullie samen.

Verdelen van de inboedel

Tijdens een scheiding zijn er al enorm veel zaken te regelen. Ook omtrent de inboedel zijn hier verschillende regels voor te noemen. Maak als eerst gezamenlijk een lijst met de huidige prijzen van de inboedel. Daarna bepalen jullie samen wat je wilt hebben. Vervolgens bekijk je of de waarde ongeveer overeenkomt met elkaar. Wanneer je bepaald hebt wie wat krijgt kun je dit met de kosten die nog betaald moeten worden vastleggen in een echtscheidingsconvenant. Wanneer de rechter dit vervolgens goedkeurt kunnen de spullen daadwerkelijk verdeeld worden.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig