Alimentatie en hypotheek

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Wanneer je alimentatie betaalt of ontvangt, kan dit gevolgen hebben voor je huidige of nieuw af te sluiten hypotheek. De bank houdt namelijk rekening met je opgebouwde vermogen, je financiële verplichtingen en je inkomen wanneer je een hypotheek afsluit. Maar hoe zit dit eigenlijk precies?

Alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie; je kunt alimentatie krijgen voor jezelf en/of voor je kinderen. Wanneer je alleen alimentatie krijgt voor jezelf is dit een bron van inkomsten. Je krijgt alimentatie van je partner wanneer je jezelf niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dit kan bij je inkomsten opgeteld worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Krijg je hiernaast ook alimentatie voor je kinderen? Dan is dit budget geheel besteedbaar aan waar het voor bedoeld is; aan je kinderen. Dit wordt daarom niet bij je inkomsten opgeteld bij het afsluiten van een hypotheek. Wil jij de hypotheek bij de scheiding goed geregeld hebben? Vraag dan ons pakket ‘hypotheek en scheiding’ aan.

Je ontvangt alimentatie

Wanneer je alimentatie ontvangt van je partner betekent dit niet altijd dat je een hogere hypotheekwaarde kunt verwachten. Partneralimentatie is namelijk een onzekere inkomstenbron aangezien je niet voor de rest van je leven alimentatie krijgt. Ook is het niet zeker of je ex-partner altijd de huidige baan blijft behouden. Wanneer hij of zij werkloos raakt heeft dit invloed op de partneralimentatie.

Je betaalt alimentatie

Het is goed om samen met je hypotheekverstrekker te gaan zitten om te kijken hoe het zit omtrent de hoogte van je hypotheek die je aan kunt vragen wanneer je alimentatie betaalt. Wanneer je alimentatie betaalt aan je ex-partner wordt dit namelijk gezien als een financiële verplichting. Hierdoor verlagen je kansen aanzienlijk voor de mogelijkheden tot herfinanciering van je huidige koopwoning. De bijdrage die je als alimentatie afstaat wordt van je inkomen afgetrokken. Wanneer je ook kinderalimentatie moet betalen heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Het is namelijk een beschikking voor je kinderen.

Mogelijkheden tot verlaging

Je bent gescheiden en je bent verplicht om alimentatie te betalen. Is het dan ook mogelijk om de alimentatie te verlagen wanneer de hypotheek stijgt? Nee, je kiest er tenslotte zelf voor om te verhuizen of de hypotheek te verhogen. Dit zijn daarom geen rechtvaardige redenen om stappen te ondernemen voor verlaging.

Verlaging van de alimentatie kan wel wanneer je noodzakelijk moet verhuizen. Andere mogelijkheden tot verlaging van je alimentatie die ook invloed hebben op de hoogte van je hypotheekaanvraag zijn onder andere; ontslag of werkloosheid, pensionering, hogere reiskosten na verhuizing, overlijden, en wijzigingen vanuit de overheid. Deze wijzigingen gelden natuurlijk voor zowel jou als je partner. Van beide kanten kan de hoogte dus veranderen.

Hypotheekadviseur

Wanneer je je woning wilt verkopen na je scheiding komen er veel zaken bij kijken. Het is daarom makkelijk om hiervoor een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze kan je goed helpen bij het afronden van de financiële kant van de scheiding. Het is belangrijk dat je een goed beeld creëert omtrent alle zaken die geregeld moeten worden. Een hypotheekadviseur kan je hierbij goed helpen door een berekening te maken om te kijken wat je maximale hypotheek is nu je alleenstaand bent. Zijn er andere mogelijkheden om je hypotheek in de toekomst af te lossen? Je kunt hierbij denken aan verzekeringen of spaarrekeningen. Deze staan meestal op naam van jullie beiden. Wanneer jullie gaan scheiden zullen jullie dit ook aan moeten passen. De waarde hiervan moet tussen jullie beiden verdeeld worden. Je kunt hiervoor om de tafel gaan met de hypotheekadviseur. Die kan je ook advies geven over bijvoorbeeld je overlijdensrisicoverzekering die aangepast moet worden na de scheiding.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig