Alimentatie en hypotheek

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Wanneer je alimentatie betaalt of ontvangt, kan dit gevolgen hebben voor je huidige of nieuw af te sluiten hypotheek. De bank houdt namelijk rekening met je opgebouwde vermogen, je financiële verplichtingen en je inkomen wanneer je een hypotheek afsluit. Maar hoe zit dit eigenlijk precies?

Alimentatie

Er zijn twee soorten alimentatie; je kunt alimentatie krijgen voor jezelf en/of voor je kinderen. Wanneer je alleen alimentatie krijgt voor jezelf is dit een bron van inkomsten. Je krijgt alimentatie van je partner wanneer je jezelf niet in je eigen levensonderhoud kunt voorzien. Dit kan bij je inkomsten opgeteld worden om een hogere hypotheek af te sluiten. Krijg je hiernaast ook alimentatie voor je kinderen? Dan is dit budget geheel besteedbaar aan waar het voor bedoeld is; aan je kinderen. Dit wordt daarom niet bij je inkomsten opgeteld bij het afsluiten van een hypotheek. Wil jij de hypotheek bij de scheiding goed geregeld hebben? Vraag dan ons pakket ‘hypotheek en scheiding’ aan.

Je ontvangt alimentatie

Wanneer je alimentatie ontvangt van je partner betekent dit niet altijd dat je een hogere hypotheekwaarde kunt verwachten. Partneralimentatie is namelijk een onzekere inkomstenbron aangezien je niet voor de rest van je leven alimentatie krijgt. Ook is het niet zeker of je ex-partner altijd de huidige baan blijft behouden. Wanneer hij of zij werkloos raakt heeft dit invloed op de partneralimentatie.

Je betaalt alimentatie

Het is goed om samen met je hypotheekverstrekker te gaan zitten om te kijken hoe het zit omtrent de hoogte van je hypotheek die je aan kunt vragen wanneer je alimentatie betaalt. Wanneer je alimentatie betaalt aan je ex-partner wordt dit namelijk gezien als een financiële verplichting. Hierdoor verlagen je kansen aanzienlijk voor de mogelijkheden tot herfinanciering van je huidige koopwoning. De bijdrage die je als alimentatie afstaat wordt van je inkomen afgetrokken. Wanneer je ook kinderalimentatie moet betalen heeft dit geen invloed op de hoogte van een nieuwe hypotheek. Het is namelijk een beschikking voor je kinderen.

Mogelijkheden tot verlaging

Je bent gescheiden en je bent verplicht om alimentatie te betalen. Is het dan ook mogelijk om de alimentatie te verlagen wanneer de hypotheek stijgt? Nee, je kiest er tenslotte zelf voor om te verhuizen of de hypotheek te verhogen. Dit zijn daarom geen rechtvaardige redenen om stappen te ondernemen voor verlaging.

Verlaging van de alimentatie kan wel wanneer je noodzakelijk moet verhuizen. Andere mogelijkheden tot verlaging van je alimentatie die ook invloed hebben op de hoogte van je hypotheekaanvraag zijn onder andere; ontslag of werkloosheid, pensionering, hogere reiskosten na verhuizing, overlijden, en wijzigingen vanuit de overheid. Deze wijzigingen gelden natuurlijk voor zowel jou als je partner. Van beide kanten kan de hoogte dus veranderen.

Hypotheekadviseur

Wanneer je je woning wilt verkopen na je scheiding komen er veel zaken bij kijken. Het is daarom makkelijk om hiervoor een hypotheekadviseur in te schakelen. Deze kan je goed helpen bij het afronden van de financiële kant van de scheiding. Het is belangrijk dat je een goed beeld creëert omtrent alle zaken die geregeld moeten worden. Een hypotheekadviseur kan je hierbij goed helpen door een berekening te maken om te kijken wat je maximale hypotheek is nu je alleenstaand bent. Zijn er andere mogelijkheden om je hypotheek in de toekomst af te lossen? Je kunt hierbij denken aan verzekeringen of spaarrekeningen. Deze staan meestal op naam van jullie beiden. Wanneer jullie gaan scheiden zullen jullie dit ook aan moeten passen. De waarde hiervan moet tussen jullie beiden verdeeld worden. Je kunt hiervoor om de tafel gaan met de hypotheekadviseur. Die kan je ook advies geven over bijvoorbeeld je overlijdensrisicoverzekering die aangepast moet worden na de scheiding.

Ga je scheiden en hebben jij en je (ex)-partner een koopwoning? Bekijk dan hier de dienst ‘Scheiden en Wonen‘. Bij deze dienst worden jullie ondersteund door zowel een hypotheekadviseur als een Scheidingsprof.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig