Dat de uitbraak van het corona virus ook van invloed zou zijn op het aantal echtscheidingen die deze periode zullen worden uitgesproken was al vrij snel duidelijk. De corona periode blijkt voor veel stellen de druppel te zijn. De praktijk wijst echter uit dat de hoeveelheid druppels nog niet tot een vloedgolf heeft geleid maar de verwachting is dat dit wel gaat gebeuren, zeker nu alles er op lijkt dat de corona situatie nog wel even zal voortduren. Het is iets waar alle betrokkenen zeker rekening mee moeten houden. De corona kan voor een flinke stagnatie in het echtscheidingstraject zorgen, ook als we weten hoe we de strijd tegen het virus kunnen overwinnen……

 

Corona crisis de oorzaak van het laatste zetje

Als eerder schreven we op deze website dat de keuze tussen scheiden of blijven een corona gerelateerde keuze is. De uitbraak van het coronavirus is voor veel stellen een absolute relatietest waarbij je kunt spreken van de next level als je dit vergelijkt met vakanties, samen het zoeken naar de juiste route in de auto zonder navigatie of het samen uitvoeren van verbouwklussen. De reden dat de corona tijd voor “het laatste zetje zorgt” is dat stellen op elkaar zijn aangewezen en erg géén escape meer is. De corona crisis stelt andere (onbekende) eisen aan een relatie. De corona crisis is niet direct de oorzaak van de scheiding maar zorgt wel voor de bevestiging van een keuze.

 

De eerste effecten van de uitbraak van het coronavirus op het aantal echtscheidingen

De eerste effecten van de uitbraak van het coronavirus op het aantal echtscheidingen waren vrij verrassend te noemen. De Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) bracht in juli het bericht naar buiten dat de helft van de echtscheidingsadvocaten verrassend genoeg juist minder aanvragen hebben binnengekregen. Deze opvallende beweging werd bevestigd en cijfermatig onderbouwd door Judex, een aansprekende aanbieder op het gebied van echtscheidingsmediation.

Onze echtscheidingsprofs hebben het vermoeden dat het financiële verhaal ten onrechte een rol speelt bij het uitstellen van de keuze om te gaan scheiden. Veel stellen die de intentie hebben om te scheiden, zien zorgen over bijvoorbeeld de kosten voor huisvesting of voor de echtscheidingsprocedure zelf als reden om deze stap niet te zetten. Daarnaast vrezen veel stellen dat het door de corona maatregelen niet handig of zelfs onmogelijk is om te scheiden. Veel stellen proberen dan ook een manier te vinden om langs elkaar te leven, hoewel dit in de praktijk bijna niet mogelijk is in deze situatie.

 

Gevolgen uitstellen van echtscheidingen

De gevolgen van het uitstellen van een echtscheiding kunnen erg groot zijn. Een praktisch gevolg van het naast elkaar leven is dat hierdoor een onleefbare situatie kan ontstaan met onoplosbare conflicten als gevolg. Een scheiding in goede harmonie kan ontaarden in een vechtscheiding met alle gevolgen van dien. Vechtscheidingen moeten uiteraard voorkomen worden als dat mogelijk is. Het echtscheidingstraject zal hierdoor niet alleen langer duren maar ook aanmerkelijk meer kosten!

Een ander groot gevolg is dat er een enorm grote piek wordt verwacht in het aantal echtscheidingen op het moment dat de algemene opinie is dat “de kust veilig is”. Het gevolg hiervan laat zich raden: de workload voor echtscheidingsadvocaten, echtscheidingsmediators en rechtbanken wordt dusdanig groot dat er een onvermijdelijke stagnatie zal ontstaan in het echtscheidingstraject. Hierdoor zal er even geduld moeten worden opgebracht bij het vervullen van de wens om een nieuwe stap in het leven te kunnen zetten.

Is het voor jou geen optie om nog meer geduld op te brengen? Lees in de blog over scheiden in corona tijd waarom je er gerust voor kunt kiezen om ook in de corona tijd deze stap te zetten om ervoor te zorgen dat je snel verder kunt met een nieuw hoofdstuk uit je leven. Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder als je van mening bent dat je al genoeg geduld hebt opgebracht.