De gevolgen van het COVID-19 coronavirus zijn voor iedereen merkbaar. Dit heeft niet alleen betrekking op het gebied van gezondheid maar ook op de meest praktische kant van de uitbraak. Er wordt immers dringend geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Praktisch betekent dit dat veel mensen genoodzaakt zijn om thuis te blijven wat uiteraard ook veel andere vormen van stress kan veroorzaken. De situatie kan een echte beproeving zijn voor je huwelijk. De invloed van het coronavirus op het aantal scheidingen en de manier waarop deze procedure op dit moment kan worden vormgegeven is dan ook groot.

Goed om hierbij gelijk te benoemen is dat de diensten van Scheidingsprofs gewoon doorgaan. Scheidingsprofs werkt online en daar is geen fysiek contact voor nodig. Onze medewerkers helpen u graag verder vanaf uw thuiswerkplek. Op deze manier kunnen wij toch alle maatregelen van de overheid in acht nemen.

Invloed van het coronavirus op huwelijken

De omvang van de uitbraak van het coronavirus heeft veel gevolgen. Evenementen zijn afgelast, vakanties moeten worden gecanceld, winkels en bedrijven zijn genoodzaakt om hun deuren te sluiten, scholen zijn dicht en we worden dringend geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. In de praktijk betekent het dat we veel meer thuis zijn dan dat we gewend zijn. We zijn in veel gevallen aangewezen op improvisatie om zo goed mogelijk om te gaan met deze toestand.

Helaas weet niemand wat de exacte gevolgen zijn en hoe lang deze onzekere situatie zal voortduren. Dit zorgt bij veel mensen voor stress aangezien zij op een ruwe manier uit hun comfort zone zijn gehaald. Je zult begrijpen dat veel huwelijken hierdoor zeer op de proef worden gesteld. Het feit dat stellen nu genoodzaakt wat meer en wat langer bij elkaar zijn, helpt hier uiteraard niet bij!

Zorgt Corona voor een geboorte- of een scheidingsgolf?

Door de uitbraak van het coronavirus is een situatie ontstaan die zich kenmerkt door uitersten. Voor het merendeel van de bevolking zijn dit omstandigheden die volledig nieuw zijn. De gevolgen van dit soort omstandigheden laten zich raden en kunnen als veelzijdig worden omschreven. Wees dus niet verbaast dat er zo’n negen maanden na dit soort omstandigheden sprake kan zijn van een geboortegolf maar ook dat er tijdens en vlak na zo’n crisisperiode sprake kan zijn van een scheidingsgolf.

Getrouwde partners zijn immers meer bij elkaar, zijn op elkaar aangewezen en kunnen zich storen aan gewoontes van de ander die in de dagelijkse gang van zaken veel minder aan de oppervlakte zouden komen. De verwachte piek in het aantal scheidingen is dan ook vergelijkbaar met de verhoging in het aantal scheidingen na de vakantieperiode of na de feestdagen.

Is het mogelijk om te scheiden ondanks de maatregelen die genomen zijn met betrekking tot het coronavirus?

Het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft dringend geadviseerd om sociale contacten zoveel mogelijk te vermijden. Veel bedrijven en instellingen geven hieraan gehoor en hebben besloten om hun deuren voor niet dringende zaken te sluiten. Het coronavirus heeft ook invloed op het rechtssysteem dat gehanteerd wordt in ons land. De rechter zal alleen uitspraak doen in de meest urgente zaken en echtscheidingen vallen hier in de meeste gevallen niet onder.

Het is echter toch mogelijk om te scheiden ondanks de maatregelen die genomen zijn met betrekking tot het coronavirus. Je kunt immers zorgdragen voor de volledige praktische kant van de scheidingsprocedure. Alleen de wettelijk verplichte laatste juridische stappen, de uitspraak van de rechter en de inschrijving van het vonnis in de registers van de burgerlijke stand, kun je nog uiteraard nog niet zetten maar je kunt wel verder met je eigen leven.

Scheidingsprocedure doorlopen gedurende het corona tijdperk

Als jullie in goed overleg hebben besloten om uit elkaar te gaan en jullie voelen er weinig voor om hiermee te wachten totdat het Corona tijdperk achter de rug is, kunnen jullie de keuze maken voor online scheiden of mediation. Mediation is een vorm van het doorlopen van een echtscheidingsprocedure waarbij jullie gezamenlijk gebruik maken van de diensten van een mediator. De achterliggende gedachte van mediation is dat jullie samen tot afspraken komen die van belang zijn voor de ontbinding van het huwelijk. Deze afspraken worden uiteraard vastgelegd in de echtscheidingspapieren zoals het echtscheidingsconvenant en een eventueel ouderschapsplan.

Een mediator van Scheidingsprofs kan jullie op een uitstekende manier begeleiding bieden in dit proces. Deze persoon zal jullie helpen bij het maken van keuzes en beschikbaar zijn om alle vragen te beantwoorden. Uiteraard zal deze persoon volledig neutraal blijven omdat jullie als scheidend stel gezamenlijk gebruik maken van de diensten van deze mediator. Onze Scheidingsprofs bieden hun diensten volledig digitaal aan waardoor dit een uitstekende optie is als je een scheidingsprocedure wilt doorlopen gedurende het corona tijdperk.

Goede onderlinge afspraken als je zo snel mogelijk uit elkaar wilt gaan ondanks de uitbraak het coronavirus

Feit blijft uiteraard dat je niet officieel kunt scheiden zolang de gestelde maatregelen om het coronavirus te bedwingen van kracht blijven. Als je echter “on speaking terms” uit elkaar gaat, kun je hierover wel goede onderlinge afspraken maken waar een rechter later zeker in mee zal gaan. Het is uiteraard wel van belang dat deze afspraken goed worden vastgelegd om eventuele misverstanden (en later de verregaande gevolgen hiervan) te voorkomen. Je zult begrijpen dat hierover geen specifieke informatie te vinden is op het internet. Het is dan ook erg verstandig om hiervoor persoonlijk advies in te winnen bij een deskundige op dit gebied.