Sta je voor de lastige keuze of je wel of niet besluit te scheiden van je partner? Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk dat je volledig achter deze keuze staat. Jouw gevoel en jouw toekomstvisie speelt hierbij een grote rol. Er zijn geen argumenten te bedenken die belangrijker zijn dan dat. Het komt regelmatig voor dat mensen om financiële redenen besluiten om (tegen beter weten in) toch maar bij elkaar te blijven. Dat financiën geen goed argument zijn voor deze keuze, maken we in dit artikel inzichtelijk door 5 redenen onder je aandacht te brengen waarom financiën géén rol mogen spelen bij jouw keuze om te scheiden. Wij kijken hierbij naar het doorlopen van het traject zelf en de periode die hierop volgt.

1. Volop mogelijkheden om voordelig te scheiden

Veel mensen denken dat de keuze om te gaan scheiden een dure keuze is. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid. De kosten voor een scheiding is afhankelijk van de intensiteit van de juridische ondersteuning waarvan hierbij gebruik wordt gemaakt. Om je een beeld te geven hoe dit in elkaar steekt, zetten we twee uiterste gevallen naast elkaar:

Als jullie in een onoplosbaar conflict zijn geraakt, hebben jullie geen andere keuze dan je belangen te laten behartigen door individuele echtscheidingsadvocaten. Deze advocaten zullen jullie vertegenwoordigen gedurende het gehele proces. Je begrijpt wel dat hierbij volop gebruik wordt gemaakt van de inzet van juridische uren. Als je weet dat een gemiddelde familierechtadvocaat een uurtarief van rond de €150,- per uur hanteert (en daar moeten vaak de kantoorkosten en de BTW nog bij worden opgeteld), weet je ook dat je er verstandig aan doet om een vechtscheiding te voorkomen.

Als jullie erin slagen om de bovenstaande situatie te voorkomen, kunnen jullie ook andere keuzes maken bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. Een mediationtraject, waarbij jullie samen het traject doorlopen, behoort nu tot de mogelijkheden. Je hebt hierin volop mogelijkheden om voordelig te scheiden. Je kunt er zelfs kiezen om een echtscheidingstraject voor een groot deel zelfstandig te doorlopen en helemaal geen gebruik te maken van ondersteuning. Online scheiden is bijvoorbeeld veruit de voordeligste optie. Je kunt al scheiden voor een bedrag vanaf €299,- per persoon. Het is hierbij wel verstandig om vooraf even onze praktische tips om een echtscheidingstraject soepel te doorlopen door te nemen.

2. Maak gebruik van je rechtsbijstandsverzekering

Het zou een optie kunnen zijn dat je (een deel) van de kosten kunt declareren bij je rechtsbijstandsverzekering. Aan onze woordkeuze merk je al dat we een flinke slag om de arm houden. In dit geval zijn de kleine lettertjes in je polisvoorwaarden bepalend. Er zijn behoorlijk wat voorwaarden gekoppeld aan het feit of je van je rechtsbijstandverzekering gebruik kan maken om te scheiden. Elders op deze site vind je een artikel waarin staat of de rechtsbijstandverzekering de kosten voor een scheiding dekt.

3. Het recht op gesubsidieerde rechtsbijstand

Iedere Nederlandse burger heeft recht om gebruik te maken van juridische ondersteuning ook als diens financiële middelen dit niet toelaten. Als een persoon niet voldoende inkomsten of eigen vermogen heeft, heeft hij of zij recht op gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid zal een groot deel van de juridische kosten betalen waardoor er alleen een eigen bijdrage zal overblijven. Met deze regeling wordt voorkomen dat financiële argumenten een rol spelen bij de keuze om te scheiden. Deze toevoeging zal door de echtscheidingsmediator worden aangevraagd bij de Hoge Raad. Deze Raad voor Rechtsbijstand kent alleen subsidie toe aan de op dit rechtsgebied gespecialiseerde aanbieders van juridische hulp, zoals onze Scheidingsprofs.

4. Mogelijkheid om volledig gratis te scheiden

We kunnen uiteraard niet in je portemonnee kijken en beseffen ook wel dat de term “voordelig scheiden” een subjectief begrip is. Wat voor de een voordelig is, kan voor de ander een aanzienlijke investering zijn. Als je gebruik maakt van gesubsidieerde rechtsbijstand, hoef je “alleen maar” een eigen bijdrage te betalen van €54 of €107 per persoon. Is dit een bedrag waarbij je in jouw situatie absoluut niet kan spreken over “alleen maar”? Dan schelden de echtscheidingsmediators dit bedrag voor je kwijt. Het gratis scheiden behoort tot de mogelijkheden, ook bij onze Scheidingsprofs.

5. Je kunt gebruik maken van alimentatieregelingen

Ben je gedurende het huwelijk altijd financieel afhankelijk geweest van je partner? Dan is dat geen reden om bij elkaar te blijven. Aan een huwelijk zit een wederzijdse financiële zorgplicht verbonden. Dit betekent dat partners indien nodig financieel elkaar moeten ondersteunen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen partneralimentatie, een tijdelijke financiële overbrugging om financieel zelfstandig te worden en kinderalimentatie, een regeling waarbij de niet verzorgende ouder op financieel gebied bijdraagt aan de opvoeding en verzorging van minderjarige kinderen die uit het huwelijk zijn voortgekomen. Elders op deze website lees je alles over alimentatieregelingen.