Het gebeurt regelmatig dat een echtscheiding op een vechtscheiding uitloopt. In sommige gevallen is dit onoverkomelijk maar in veel andere gevallen had een vechtscheiding wel op een eenvoudige manier voorkomen kunnen worden! In deze blog delen we daarom 12 tips om een vechtscheiding te voorkomen. Scheiden is lijden, dat weten we allemaal, maar dit lijden wordt erger als er sprake is van een conflictsituatie. Er zijn veel goede redenen om dit juist te voorkomen en vaak is dit goed mogelijk als jullie beiden de intentie hebben om in goede harmonie uit elkaar te gaan.

Hoe ontstaan vechtscheidingen?

Je besluit niet voor niets om te gaan scheiden. Je ziet geen toekomst meer in je huwelijk met deze partner. Dit inzicht kan ontstaan zijn door de bekende “big bang”, een conflict van een dusdanig grote omvang dat jullie niet meer on speaking terms zijn en dit nooit meer zullen worden. In dit geval gaan de partners al “vechtend” een echtscheidingstraject in en is de term “vechtscheiding” op zijn plaats.

Deze bovenstaande situatie is lang niet altijd het geval. Het gebeurt relatief vaak dat een onoplosbare conflictsituatie ontstaan gedurende het doorlopen van het echtscheidingstraject. Voor een deel is dit begrijpelijk, een echtscheiding is een vervelende periode waarbij de emoties nog wel eens de overhand kunnen krijgen. In veel gevallen is zo’n conflictsituatie echter wel redelijk eenvoudig te voorkomen. Het goed samenwerken met je ex partner is om meerdere redenen van groot belang.

Waarom het verstandig is om een vechtscheiding te voorkomen

De belangrijkste redenen om een vechtscheiding te voorkomen zijn jullie kinderen. Een echtscheiding van ouders is voor kinderen een zeer ingrijpende gebeurtenis. De impact op de kinderen zal uiteraard minder groot zijn als de ouders dit in goede harmonie doen. Als de ouders in een felle strijd verwikkeld raken, is de kans dat kinderen last krijgen van somberheid, lichamelijke klachten en angsten veel groter. Als je het beste voor hebt met je kinderen, doe je er alles voor om een vechtscheiding te voorkomen.

Hetzelfde is van toepassing als je het beste voor hebt met je portemonnee. Je zult ongetwijfeld begrijpen dat een scheiding veel meer zal kosten als je in een vechtscheiding verwikkeld bent geraakt. Je hebt dan geen andere keuze dan je individuele belangen te laten behartigen door een echtscheidingsadvocaat, een optie die vele malen duurder is dan online scheiden. Tot slot speelt het tijdsaspect een rol. Het doorlopen van een echtscheidingstraject is een vervelende stap in je leven. Daar wil je zo snel mogelijk vanaf zijn en dit lukt uiteraard beter als je in goede harmonie met je ex dit traject kunt bewandelen. Daarom zijn deze 12 tips om een vechtscheiding te voorkomen eigenlijk verplichte koste voordat je dit traject ingaat (als er nog geen conflictsituatie is uiteraard).

12 tips om een vechtscheiding te voorkomen

  1. Informeer je op echtscheiding gebied. Lees tips en adviezen van experts en ervaringsdeskundigen zodat je goed geïnformeerd bent voordat je dit traject in gaat. Hierdoor kun je al veel onduidelijkheden en misverstanden (voor jezelf en je ex-partner) wegnemen.
  2. Breng zelf en persoonlijk over aan je ex-partner dat je wilt scheiden. Doe dit niet via een ander, via je advocaat, via een briefje, sms of app. Breng deze boodschap op een rustig moment en niet na een conflictsituatie.
  3. Wees eerlijk naar elkaar. Geef aan wat je gedachten en gevoelens zijn. Speel open kaart naar elkaar gedurende het gehele traject. Een dubbele agenda is vaak de oorzaak van een vechtscheiding.
  4. Geef elkaar de ruimte en de tijd. om de situatie te bekijken, overwegingen te maken, te informeren en besluiten te nemen over de toekomst.
  5. Leg de schuld niet bij een ander. Waar twee vechten hebben twee schuld. De keuze om te scheiden ontstaat niet zomaar. Vaak hebben beide ex-partners schuld hieraan maar dit doet nu niet ter zake. Het heeft géén zin om elkaar te beschuldigen en verwijten te maken. Dit werkt de kans op een vechtscheiding in de hand. Laat oud zeer los en kijk naar de toekomst.
  6. Blijf naar elkaar luisteren. Een goede communicatie is van groot belang om een echtscheidingstraject gezamenlijk te kunnen doorlopen. Hou de communicatie open om verharding van het traject te voorkomen. Dit is niet altijd eenvoudig maar wel essentieel in deze tijd.
  7. Doe soms water bij de wijn. Besef je dat niet iedere stap die tijdens het echtscheidingstraject volledig naar je zin zal zijn. Als beide betrokkenen in staat zijn om zich in te leven in de situatie van de ander en bereid zijn om wat water bij de wijn te doen, zal de kans op conflicten aanzienlijk kleiner zijn.
  8. Hou de scheiding privé. Uiteraard zal je steun zoeken bij familie, vrienden of anderen maar pas op met goedbedoelde adviezen (zoals het blokkeren van bankrekeningen). Veel omstanders gaan bij dit soort situatie in de strijd modus waardoor het bijna niet te voorkomen is dat er twee kampen ontstaan. Bij een wens om een vechtscheiding te voorkomen is dit niet de gewenste situatie.
  9. Wees empathisch. Deze tip is heel eenvoudig te onderbouwen: in een emotie roep je soms de verkeerde dingen. Het is dus erg belangrijk om je emoties onder controle te houden. Dit kun je onder andere doen door vooraf bespreekpunten op te schrijven. Een antwoord hoeft immers niet direct te komen. Het onderwerp is dusdanig belangrijk dat je best over een aantal zaken mag nadenken.
  10. Doe aan zelfreflectie. De kans is groot dat je het in een echtscheidingstraject niet altijd met elkaar eens bent, ook niet als je in een goede harmonie uit elkaar gaat. Een open discussie of onderhandeling is geen probleem, mits de realiteit niet uit het oog wordt verloren. Zelfreflectie is hierbij van groot belang. Als je steeds zoekt naar jouw gelijk (wat je niet altijd voor de volle 100% zult hebben) zal dit een conflict in de hand werken.
  11. Handel de scheiding niet af waar de kinderen bij zijn. Dit punt heeft meerdere raakvlakken. Allereerst moet je de scheiding niet afhandelen waar de kinderen bij zijn omdat dit (zoals aangegeven) een groot effect kan hebben op de kinderen zelf. Daarnaast heb je hiermee de kans dat je door de aanwezigheid van de kinderen ervoor kiest om niet alles tegen je ex-partner te zeggen wat je wilt zeggen of dat je afgeleid wordt. Geen goede keuze dus.
  12. Toon altijd respect voor elkaar. Dit laatste punt is ook een van de belangrijkste punten uit dit rijtje. Respect is een essentiële factor om een vechtscheiding te voorkomen. Uiteraard wil je het liefst deze situatie achter je laten en kijk je heel anders tegen je ex-partner aan dan je ooit gedaan hebt maar dit is nog altijd géén reden om respectloos tegen elkaar te zijn.