Scheiden of blijven? Het komt regelmatig voor dat dit een keuze is die stellen na de vakantieperiode moeten maken. Nu we als gevolg van de uitbraak van het corona virus wat beperkt zijn in onze vrijheid, is dit een vraag die nog actueler wordt. Hoeveel impact heeft het nog vaker en langer “verplicht als stel bij elkaar moeten zijn” op jouw huwelijk? De keuze voor scheiden of blijven, wordt hiermee een vakantie én corona gerelateerde keuze.

 

Waarom de vakantieperiode en de corona crisis een uitdaging kunnen vormen voor je huwelijk

Als je op dit moment voor jezelf het gevoel hebt dat je moet kiezen tussen het wel of niet scheiden, ben je niet de enige. De periode na de vakantie is ieder jaar weer een moment dat veel stellen voor deze keuze staan. We hebben hier eerder een artikel over gepubliceerd op deze website (feiten over scheiden). De “vakantiepiek” is vrij logisch te verklaren. De vakantieperiode is een moment dat je als stel wat langer bij elkaar bent. Hierdoor heb je meer kans (lees: wat langer de tijd) om je te storen aan negatieve eigenschappen van de ander en om te ontdekken dat jullie karakters steeds meer beginnen te botsen. De corona crisis waardoor we meer thuis zijn komen te zitten, kan uiteraard een bijkomende uitdaging zijn voor een huwelijk.

 

Wel of niet scheiden, voor welke deur kies jij?

De keuze tussen wel of niet scheiden is ongetwijfeld een van de grootste dilemma’s uit je leven. Het is immers een beslissing die verregaande gevolgen heeft. We kunnen je hierover niet adviseren maar wel helpen bij het maken van je keuze of je de deur van de “relatie-mediator” kiest of de deur van een echtscheidingsmediator.

 

In welke categorie valt jouw relatie?

Als je de hoop hebt, dat je in dit artikel jouw antwoord vindt op de vraag of je moet scheiden of blijven moeten we je teleurstellen. Iedere situatie hierin is anders. Wat we wel kunnen doen is je adviseren hoe je het beste naar je relatie kunt kijken om hier een overwogen
en rationeel oordeel over te vormen.

Laten we even vooropstellen dat iedere relatie wel eens een mindere periode kent. De spanning veroorzaakt door externe omstandigheden (zoals de inmiddels bekende corona stress) kan hierbij een flinke rol spelen. Als je gevoel hebt dat je relatie structureel in een slechte fase zit, wordt die gevreesde vraag actueel want in dat geval zal er iets moeten veranderen. Wordt het scheiden of blijven?

 

Voor het beantwoorden van de bovenstaande vraag moet je voor jezelf beoordelen in welke categorie jouw relatie zit:

  • Relaties waarvan de problemen tussen de partners op te lossen zijn.
  • Relaties waarbij de problemen dusdanig groot en gecompliceerd zijn, dat het maar de vraag is of deze problemen op te lossen zijn, dit een hele tijd zal duren of heel veel moeite zal kosten. In dat geval moet je jezelf
  • vragen of het de relatie waard is om dit te proberen.

 

Kijk jij naar je relatie als een rechter of als een dokter?

Wat je veel ziet is dat betrokkenen in een huwelijkscrisis (laten we deze term maar gebruiken) op een verkeerde manier hun relatie tegen het licht houden. Veel mensen gebruiken hiervoor de denkbeeldige weegschaal en zetten de plus- en de minpunten tegenover elkaar. Je kunt dit beschrijven als de manier waarop een rechter naar je relatie zou kijken. Het probleem hierbij is dat het lastig te bepalen is welke factor voor jou zwaarder weegt Daarnaast kan een beeld van je partner steeds veranderen waardoor die weegschaal niet stil komt te hangen zodat je een oordeel kan vormen.

Als je naar je relatie kijkt zoals een dokter, heb je een hele andere benaderwijze. Een dokter kijkt immers niet naar de gevolgen maar juist naar de oorzaak en de mogelijkheid om dit te behandelen. Als je in beeld hebt wat je relatie issue is, dan kun je hier wellicht wat aan doen. Nu komen factoren als communicatie, machtsverhoudingen, seks, intimiteit, respect en vertrouwen (of combinaties hiervan) aan de orde. Je zult merken dat het kijken naar je relatie door de bril van een dokter best confronterend en overweldigend kan zijn maar je hebt wel de helderheid die je nodig hebt bij het maken van je keuze.

 

Keuze gemaakt: scheiden en niet meer blijven

Als je definitief hebt besloten om de deur van de relatie-mediator dicht te laten en bij de echtscheidingsmediator aan te kloppen is dit een eerste stap van een traject waarmee je een fase in je leven zult afsluiten om aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. De eerste stap die je moet gaan zetten, is om jouw voornemen aan je partner kenbaar te maken. Ontdek hier hoe je jouw plannen om te scheiden het beste aan je partner kunt vertellen. Daarnaast willen we je even wijzen op de 7 grootste fouten die je kunt maken bij een scheiding. Deze fouten zijn zo begrijpelijk dat je ze maakt dat het bijna logisch is. Om dit te voorkomen raden we je zeker aan om even de tijd te nemen om dit artikel door te lezen.

We wensen iedereen een lange- en vooral gelukkige relatie. Mocht dit niet voor jullie zijn weggelegd, staan de Scheidingsprofs voor je klaar om je persoonlijk te helpen.