Voor veel mensen is scheiden een spannend en onzeker traject. Hierbij zijn er niet alleen veel vragen over hoe de toekomst eruit ziet maar het scheidingstraject zelf maakt vaak ook veel indruk op scheidende stellen. Je moet hierbij binnen een relatief korte tijd een aantal belangrijke toekomstgerichte keuzes maken waarbij je misschien best voor jezelf moet opkomen. Gelukkig blijkt dit in veel gevallen goed te gaan. Een interessant onderzoek heeft uitgewezen dat de helft van de betrokkenen tevreden is over het verloop van de scheiding.

 

De tegenstrijdige belangen die een rol spelen bij een echtscheiding

Veel mensen ervaren dat ze rekening moeten houden met tegenstrijdige belangen die een rol spelen bij een echtscheiding. Hiermee doelen we indirect op de verschillende wensen die de partners kunnen hebben. Het gaat hierbij vooral om het opkomen voor jezelf, dus je eigen belang, waarbij je rekening moet houden dat je hierin niet doorslaat en een scheiding in goede harmonie resulteert in een vechtscheiding. Dit zou een van de grootste fouten zijn die je kunt maken tijdens een scheidingstraject. Daarnaast spelen emoties of wellicht woede of frustratie ook een rol in dit traject en laten we de rol van de kinderen hierbij niet vergeten.

 

De eerste keuze die je moet maken als je gaat scheiden

De eerste zeer belangrijke keuze die je moet maken als je gaat scheiden, maak je voordat je daadwerkelijk het scheidingstraject ingaat. Nadat je je partner hebt verteld dat je plannen hebt om te gaan scheiden, moeten jullie de keuze maken op welke manier jullie het scheidingstraject gaan doorlopen. Als er onoplosbare conflicten tussen jullie zijn ontstaan, is er geen andere mogelijkheid om ieder een afzonderlijke echtscheidingsadvocaat in de arm te nemen om jullie belangen te laten behartigen. Als dit niet het geval is, kan mediation een uitstekende keuze zijn. Hiermee kun je veel kosten besparen (echtscheidingsmediation is de goedkoopste manier van scheiden) maar ook een traject binnen een relatief kort tijdsbestek doorlopen. Het is wel van belang om te beseffen dat jullie het echtscheidingstraject gezamenlijk gaan bewandelen, uiteraard met behulp van de mediator. Het is belangrijk om voor jezelf goed na te gaan of dit de keuze is die bij jullie past, zeker gezien de eerder genoemde tegenstrijdige belangen die een rol spelen bij een echtscheiding. Dit is immers de keuze die het “speelveld” van jullie scheiding bepaalt.

 

De helft van de betrokkenen is tevreden over het verloop van de scheiding

Het is uiteraard zeer interessant om te weten of betrokkenen tevreden zijn over het verloop van de scheiding. Je maakt immers in het voortraject deze keuze op basis van een verwachtingspatroon. Het is voor de gescheiden stellen misschien niet zo relevant meer, ervan uitgaande dat ze niet nogmaals gaan scheiden maar dit is wel nuttige informatie voor mensen die gaan scheiden om het speelveld van een echtscheiding en hun rol hierin te bepalen.

Onderzoeksbureau Kantar heeft hier in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) een onderzoek naar gedaan. De resultaten wijzen uit dat de helft van de betrokkenen is tevreden over het verloop van de scheiding en het op precies dezelfde wijze zouden hebben gedaan als ze het traject opnieuw zouden moeten doorlopen. Dit is zeker het geval bij ex-partners die langer dan 10 jaar een relatie hebben gehad. Voor onze Scheidingsprofs en andere echtscheidingsmediators is dit uiteraard een groot compliment wat zoals je elders op onze website hebt kunnen lezen heeft een mediator in 41% van de gevallen een scheidend stel bijgestaan. Uit het onderzoek bleek dat 9% van de ondervraagden (die waarschijnlijk volledig een echtscheiding zelf hebben geregeld) achteraf liever de hulp zouden hebben ingeschakeld van een expert zoals een echtscheidingsadvocaat of een mediator.

 

Wat zouden scheidende mensen achteraf anders hebben gedaan bij een scheiding?

Uiteraard werden de respondenten ook gevraagd wat zij achteraf anders zouden hebben gedaan bij een scheiding. 20% van de ondervraagden gaf aan dat ze graag meer duidelijk hadden willen maken wat zij belangrijk vonden, het meer in bedwang houden van emoties was een punt die 10% van de ondervraagden aangaven. Andere verbeterpunten waren onder andere: een betere relatie nastreven met de ex-partner, betere afspraken maken over huisvesting en vooraf beter laten informeren over specifieke zaken.

Hebben jullie ook plannen om te gaan scheiden? Neem gerust contact met onze Scheidingsprofs voor meer informatie en persoonlijk advies over dit traject.