Goed nieuws! Recent onderzoek heeft uitgewezen dat rechters steeds minder vaak betrokken worden bij een echtscheidingstraject. Dit betekent dat een scheidingsprocedure in veel gevallen een stuk sneller wordt doorlopen én hier minder kosten aan verbonden zitten. Het onderzoek maakt tevens inzichtelijk dat steeds meer scheidende stellen gebruik maken van mediation.
Gang naar de rechter steeds minder gemaakt bij echtscheiding
Op de website van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) is een artikel te vinden over de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door Kantar. Het onderzoek is onder andere gericht op “ons scheidingsgedrag” van de laatste periode. Uit de onderzoeksresultaten kwam onder andere naar voren dat scheidende stellen steeds minder de gang naar de rechter maken bij een echtscheiding. Tegenwoordig is dit nog maar bij 6% van de scheidingen het geval. In 2011 bedroeg dit percentage nog 31%. Er is dus sprake van een forse daling.
Echtscheiding? In veel gevallen komen we er samen wel uit
De conclusie die getrokken kan worden uit de resultaten van het onderzoek is dat steeds meer scheidende stellen in staat zijn om er samen uit te komen. Er worden dus steeds meer afspraken in onderling overleg gemaakt eventueel met behulp van een bemiddelaar. De cijfers wijzen dan ook uit dat in 41% van de gevallen een mediator een scheidend stel heeft bijgestaan, in 20% van de gevallen werd er gebruik gemaakt van de ondersteuning van een echtscheidingsadvocaat.
Welke doelgroep maakt het meest gebruik van mediation?
De onderzoeksresultaten van Kantar geven een duidelijk beeld welke doelgroepen het meest gebruik maken van mediation. Vooral 35 tot 55-jarigen maken kiezen hier steeds meer voor Maar liefst 49% van deze groep maakt deze keuze tegen 26% van de scheidende stellen uit een leeftijdscategorie tussen de 18 en 34 jaar. Daarnaast werd uit het onderzoek duidelijk dat scheidende ouders graag gebruik maken van mediation bij het doorlopen van een scheidingstraject. Ook is er een forse stijging van deze interesse zichtbaar bij stellen die de intentie hebben om een lange (langer dan 10 jaar) relatie te beëindigen.
Minder aantal vechtscheidingen
Uit de bovenstaande cijfers zou je concluderen dat het aantal vechtscheidingen fors aan het dalen is en de onderzoeken bevestigen dit beeld. 39% van de scheidende stellen geeft aan het traject in goede harmonie te hebben doorlopen, iets waarin voor 55-plussers in slagen. In 38% van de gevallen waren er wel meningsverschillen maar deze werden als onoverkomelijk gezien. In 18% van de gevallen ontstonden er veel conflicten tussen de scheidende partijen en liepen de emoties hoog op.
De onderzoeksresultaten wezen uit dat vooral bij scheidingen waarbij kinderen bij betrokken zijn, de emoties hoog op kunnen lopen. Dit is opvallend genoeg ook vaker het geval bij kortstondige relaties, dus bij een huwelijk die korter heeft geduurd dan 5 jaar. De kans op conflicten bij een echtscheiding lijken aanzienlijk kleiner als de beslissing om uit elkaar te gaan in gezamenlijk wordt genomen. Maar liefst 61% van de gezamenlijke beslissers blijkt volgens het onderzoek in staat om het traject in goede harmonie te doorlopen. Goed overleg blijkt dus de juiste stap als je de intentie hebt om te scheiden.