Als je voor jezelf de beslissing hebt genomen om te gaan scheiden, wacht je misschien wel direct de moeilijkste stap uit het hele proces: hoe moet ik het mijn partner vertellen dat we gaan scheiden? De moeilijkheid zit vooral in het feit dat jij misschien de keuze om te scheiden al gemaakt hebt maar dat je partner nog niet zover is. Daarnaast is de scheidingsmelding vaak een belangrijke graadmeter van het traject wat hierop volgt. Redenen genoeg dus om hier eens goed over na te denken!

Wanneer “overkomt” je een scheiding?

Er zijn uiteraard een aantal verschillende situaties te benoemen waardoor je het besluit neemt om te scheiden. Het is daarom lastig om dit zeer klinisch in twee grote groepen te moeten verdelen maar als we toch deze vrijheid nemen, zie je dat er stellen zijn die na een of meerdere ruzies besluiten om uit elkaar te gaan en er stellen zijn waarbij een breuk tussen de geliefden geleidelijk zal ontstaan. De tips die we hieronder met je delen, hebben uiteraard betrekking op deze laatste situatie. Je kunt deze tips dus gebruiken in het geval dat jij van mening bent dat jullie huwelijk geen toekomst meer heeft. Als jullie knallende ruzie hebben, is er nauwelijks sprake dat je een scheiding “overkomt”. Voor beide partners is het dan wel duidelijk dat jullie uit elkaar gaan.

Waarom het lastig is om te vertellen aan je partner dat je wilt scheiden

Als jullie als partners een goede verstandhouding hebben, zullen jullie waarschijnlijk beiden wel aanvoelen dat jullie uit elkaar aan het groeien zijn en dat het een betere keuze is om uit elkaar te gaan. Als een van de partners nog niet zo ver is, of voor zichzelf heeft besloten om nog te vechten voor het huwelijk, zal het in de praktijk veel lastiger zijn om je intentie om te scheiden aan je partner kenbaar te maken. Het is dan belangrijk om te realiseren dat je een paar stappen voorloopt op je partner. In dit geval moet je je partner de gelegenheid en ruimte geven om bij jou “aan te sluiten”. Verdriet, ongeloof, onzekerheid en angst zijn dan factoren die om de hoek kunnen komen kijken als je partner de “scheidingsboodschap” heeft ontvangen en moet gaan verwerken. Voor jou is de scheiding een voldongen feit maar voor je partner nog niet.

Een goed moment kiezen om te vertellen dat jullie uit elkaar gaan

Hoewel we de scheidingsmelding niet zwaarder willen maken dan het is, willen we je wel erop wijzen dat je een goed moment moet kiezen om te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Dit kan niet zomaar even tussendoor. Hiervoor moet je even ”je momentje pakken”.

Dit moment is een situatie waarbij jullie even alleen zijn, niet kunnen worden afgeleid en even de tijd hebben om dit te bespreken. Hiermee toon je respect naar je partner. Dit is wel belangrijk, hoe graag je ook van hem of haar wilt scheiden. Een briefje, mailtje, appje of sms’je is niet de beste manier uiteraard. We vermelden dit omdat deze manier van communiceren in de praktijk veelvuldig wordt toegepast. Realiseer je dat dit de weg lijkt van de minste weerstand maar uiteindelijk kan het zorgen voor juist méér weerstand.

10 belangrijke tips hoe je het beste aan je partner kunt vertellen dat je wilt scheiden

Het overbrengen van de scheidingsboodschap is lastig, maar maak het niet te ingewikkeld. Het is vooral van belang dat je transparant bent en vanuit jezelf praat. Hou de onderstaande 10 belangrijke tips hoe je het beste aan je partner kunt vertellen dat je wilt scheiden in je achterhoofd:

  • Wees duidelijk met betrekking tot het doel van je gesprek.
  • Draai er niet te veel omheen maar geef vrij snel je intentie aan.
  • Praat uit de “ik vorm”, het is een boodschap die vanuit jou komt
  • Geef de reden aan waarom je wilt scheiden
  • Maak je partner deelgenoot van jouw gedachtegang
  • Vertel je afwegingen
  • Wees eerlijk naar je partner
  • Maak niet te veel verwijten naar je partner (een scheiding heeft twee kanten)
  • Sta open voor reacties van je partner
  • Geef ruimte voor emoties

Valkuilen na de scheidingsboodschap

Na het overbrengen van een scheidingsboodschap, ga je een nieuwe fase van het scheidingsproces in. De stap die je nu gaat zetten, is het vormgeven van een echtscheidingstraject. Er zijn echter wel een aantal valkuilen die indirect betrekking hebben op het overbrengen van de scheidingsboodschap.

Het overbrengen van de intentie om te scheiden zorgt voor emoties, zeker als de andere partner nog niet zo ver was als jij. Hierdoor zou een schuldgevoel kunnen ontstaan die weer van invloed zijn op het maken van je keuzes binnen het traject. Het is van groot belang om deze emoties af te sluiten en op een rationele manier het traject te bewandelen. Dit is niet alleen voor jou van belang maar ook voor je partner.

Een andere valkuil die kan ontstaan na de scheidingsmelding, zijn de invloeden van buitenaf. Als je de intentie om te scheiden bekend maakt aan anderen, zul je ervaren dat iedereen een mening heeft, een kant kiest of met goedbedoelde adviezen komt. Probeer deze beïnvloedende factoren te filteren en keuzes te maken in een traject die voor jou of voor jullie het beste zijn. Als jullie besluiten om het scheidingstraject te doorlopen, kan een goede MfN gecertificeerde echtscheidingsmediator jullie hier persoonlijk bij helpen.

Het grote belang van een overwogen scheidingsmelding

Tot slot, en waarschijnlijk ten overvloede, willen we wijzen op het belang van een overwogen scheidingsmelding. Deze (vervelende) boodschap vormt het fundament van je echtscheidingsproces. Als je deze stap op de juiste manier aanpakt, maak je de kans een stuk groter dat jullie het scheidingstraject soepel kunnen doorlopen. Op een vechtscheiding zit immers niemand te wachten.

Realiseer je in deze fase altijd dat de manier waarop je jouw partner kenbaar maakt dat je wilt scheiden, misschien wel de moeilijkste maar ook de belangrijkste stap is in een echtscheidingstraject. Het is een lastige stap maar door deze te zetten maar je het voor jezelf daarna makkelijker.