Voor veel scheidende stellen is een scheidingsprocedure een vrij ingewikkeld proces. Er moeten immers veel zaken geregeld worden waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Daarnaast spelen emoties hierbij ook een rol. Je maakt het voor jezelf nóg ingewikkelder als je de fouten maakt die veel scheidende stellen maken. Om je hiervoor te behoeden, hebben we de 7 grootste fouten die je kunt maken bij een scheiding voor je op een rijtje gezet. Het is zeker aan te raden om deze punten even door te nemen als je/jullie plannen hebben om te gaan scheiden om onnodige ellende te voorkomen.

 

Waarom we deze klassieke fouten bij een scheiding onder je aandacht brengen

Op de website van Scheidingsprofs lees je veel adviezen over de meest praktische zaken die bij jouw scheiding aan de orde zijn. We brengen in deze blog een aantal zaken onder je aandacht die je juist niet moet doen voor, tijdens of na het doorlopen van het scheidingstraject. We doen dit omdat dit fouten zijn die onze Scheidingsprofs (echtscheidingsmediators) veel in de praktijk zien voorkomen. Dit komt omdat het zelfs enorm begrijpelijk is als je een van deze fouten maakt. Je kunt deze opsomming dan ook gerust betitelen als “klassieke fouten bij een scheiding”. Als jullie het voor elkaar krijgen om deze fouten niet te maken, zul je ervaren dat je een scheidingstraject veel soepeler kunt doorlopen. Een gewaarschuwd mens….

 

Dit zijn de 7 grootste fouten bij scheidingen

1. Te veel door emoties laten leiden

Zoals aangegeven, het doorlopen van een echtscheidingstraject gaat gepaard met emoties. Het grootste struikelblok dat hierdoor automatisch ontstaat, is dat de emoties de overhand nemen. Hierdoor wordt het lastiger om rationeel over een situatie na te denken, onbekende factoren in alle rust uit te zoeken en overwogen beslissingen te maken. Emotie is een factor die slecht samengaat met het nemen van belangrijke beslissingen. Het is daarom ook aan te raden om belangrijke beslissingen uit te stellen als je té emotioneel bent. Als je dit niet doet maak je een veelgemaakte fout.

2. Te gehaast zijn om het scheidingstraject af te ronden

Een echtscheidingstraject is een vervelende periode die je uiteraard snel achter je wilt laten. Dit is immers een wens van vrijwel ieder stel. Een veelgemaakte fout is dat je jezelf laat leiden door dit tijdsaspect. Als je té gehaast bent en jezelf niet de tijd geeft om zaken goed uit te zoeken, is er een grotere kans dat je verkeerde keuzes maakt.

3. Kinderen betrekken of juist niet

De manier waarop de kinderen worden betrokken bij een scheiding is een veelgemaakte fout. Het is bijvoorbeeld lastig om hierover een goede keuze te maken. Kinderen voelen veel aan. Ze hebben het sneller door dat het niet goed gaat tussen papa en mama dan jij denkt. Het is dus niet goed om de kinderen te laat op de hoogte te brengen van een scheiding. Natuurlijk moet de keuze om te scheiden definitief zijn en moet de situatie voor de kinderen behapbaar zijn maar wacht daarna niet té lang. Daarnaast moet je oppassen dat je de kinderen niet te veel betrekt bij je scheiding. Praat bijvoorbeeld niet negatief over elkaar waar de kinderen bij zijn om loyaliteitsproblemen bij kinderen te voorkomen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat scheidende ouders het met anderen over de situatie hebben als de kinderen in dezelfde kamer aan het spelen zijn. Kinderen krijgen dan alsnog veel mee. Dit kan grote gevolgen hebben, zeker gezien het feit dat veel kinderen het al lastig genoeg hebben met een scheiding. Dit is misschien wel de belangrijkste fout die je moet voorkomen bij je scheiding.

4. Laten beïnvloeden door ongevraagd advies

Dit punt sluit aan op de voorgaande. Het is volkomen logisch dat je de ontstane situatie bespreekt met mensen uit je omgeving zoals familie of vrienden. Een scheiding is immers een indrukwekkend traject. Het gevaar dat hierbij ontstaat is dat er twee kampen ontstaan en dat misschien wel een betrekkelijk goede relatie met je ex-partner hierdoor verstoord raakt. Veel mensen nemen immers “de vrijheid” om je te helpen met ongevraagd advies. Dit kan nuttig zijn als het toegevoegde waarde heeft. Het probleem hierbij is echter dat niet alle “adviseurs” kennis hebben van de volledige situatie, zichzelf een deskundige vinden terwijl ze dit niet zijn of als buitenstaander veel radicalere keuzes maken dan goed is voor de situatie. Als jij, door de ontstane situatie hier vatbaarder voor bent, en je laat beïnvloeden door ongevraagd advies maak je de situatie vaak erger dan nodig.

5. Laten verleiden tot een vechtscheiding

Een klassieke fout bij een echtscheiding is dat je je laat verleiden tot een vechtscheiding. Het is een zeer begrijpelijke fout. Je kiest er immers niet voor niets voor om te gaan scheiden en dit is het moment waarop je keuzes moet maken die in het belang zijn voor jezelf en voor je eigen toekomst. Dit laatste is voor veel stellen een factor die kan leiden in onderlinge ruzies, zeker als het over financiële zaken of over de kinderen gaat. De kinderen worden immers gezien als belangrijkste machtsmiddel. De gevolgen van een vechtscheiding zijn bekend. Dit “worst case scenario” zal zorgen voor negatieve energie, een flinke verlenging van het echtscheidingstraject en een enorme extra kostenpost. Een open en eerlijke communicatie, onderling respect, empathie en ook een beetje zelfreflectie zijn belangrijke tips om een vechtscheiding te voorkomen.

6. Geen hulp inschakelen

Gedurende een scheidingstraject moet je een aantal stappen zetten waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Uiteraard kom je met behulp van de uitgebreide informatievoorziening op internet een heel eind. Je kunt met deze informatie een heel goed beeld vormen over wat je te wachten staat en welke keuzes je het beste kunt maken. Het is echter niet altijd de juiste keuze om dit traject helemaal zelfstandig te doorlopen. Door te kiezen om geen hulp in te schakelen zul je wellicht veel meer tijd kwijt zijn om zaken uit te zoeken, belangrijke zaken over het hoofd zien, net de verkeerde keuzes maken of de informatie op internet misschien onjuist interpreteren. Uiteraard hangt er aan het inschakelen van professionele hulp wel een prijskaartje maar zie dit gerust als investering in je toekomst. Je kunt de keuze om geen hulp in te schakelen bij een echtscheidingstraject ook zien als een verkeerde besparing. Daarnaast hoeft deze persoonlijke hulp ook zeker niet de hoofdprijs te kosten als je kijkt naar de mogelijkheden om voordelig online te scheiden. Let op, ook het te laat inschakelen van professionele hulp komt regelmatig voor. Hebben jullie een poging gedaan om zelfstandig een scheidingstraject te doorlopen en zijn jullie hierdoor in een conflict geraakt? Als dit conflict niet meer te herstellen is, is de kans groot dat een mediator niet veel voor jullie kan betekenen en dat jullie geen andere keuze hebben dan ieder een (dure) echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Het niet kiezen om professionele hulp in te schakelen is dan niet alleen de grootste fout die je kunt maken maar ook de meest kostbare vergissing.

7. Te lang in de scheiding blijven hangen

Tot slot is het te lang blijven hangen in een scheiding één van de klassieke fouten die regelmatig voorkomt. Ook dit is heel begrijpelijk als je wellicht diep teleurgesteld bent in je ex-partner. Het beeld wat veelvuldig voorkomt bij scheidende partners is dat de wereld even lijkt stil te staan. Het is een stap in je leven die je even moet verwerken. Let er echter wel op dat je dit ziet als een stap voorwaarts, hoe moeilijk dat ook lijkt. De wereld heeft immers niet stilgestaan is draait gewoon door. Jij moet daar weer (nu als individu) een onderdeel van worden en daar moet je voor open staan. Als je dit niet doet, doe je jezelf (en je leven) tekort en het tekort doen van jezelf is iets wat je juist moet zien te voorkomen. Daarom hebben we ook gekozen om deze 7 grootste fouten die je kunt maken bij een scheiding met je te delen. Zodat je jezelf ook niets tekort doet tijdens dit ingrijpende traject.