“Dekt een rechtsbijstandverzekering de kosten voor scheiding?” Dit is misschien wel de eerste vraag die in je opkomt als je besloten hebt om te gaan scheiden. Het is een zeer logische vraag. Een echtscheiding is toch een juridisch traject dat je moet doorlopen. Dat is uiteraard waar, maar de kleine lettertjes in je polis zullen in dit geval een grote rol krijgen bij de eventuele toekenning van een vergoeding.

Kosten van een scheiding

Een scheiding is een onvoorziene situatie die veel kosten met zich meebrengt. Als jullie genoodzaakt zijn om je te laten vertegenwoordigen door een individuele echtscheidingsadvocaat en er is sprake van een vechtscheiding kan het een zeer kostbaar traject worden. Je kunt dan zomaar enkele duizenden euro’s kwijt zijn aan advocaatkosten en daar komen de griffiekosten en de leges van de gemeente (voor de diverse gemeentelijke uittreksels) nog bij.

Gevalletje voor de verzekering zou je denken…… toch?
Je betaalt niet voor niets iedere maand trouw (laten we dat woord maar gebruiken) je verzekeringspremie en dit is zoals aangegeven een onvoorziene situatie.
Helaas zal je polis in veel gevallen maar weinig uitkeren in het geval van een scheiding……

Wat vergoeden rechtsbijstandverzekeringen bij een scheiding?

Als je je afvraagt wat rechtsbijstandverzekeringen vergoeden bij een scheiding moeten we je, en dat is heel flauw, verwijzen naar je polisvoorwaarden. De vergoeding van de rechtsbijstandverzekering bij een scheiding verschilt immers per maatschappij. Er zijn maatschappijen waarbij de rechtsbijstandverzekering niet zal uitkeren bij een scheiding. Dit is niet alleen het geval bij kleinere verzekeringsmaatschappijen maar ook bij een aantal grote spelers op dit gebied.

Er zijn ook (grote en kleine) verzekeringsmaatschappijen waarbij je een geringe vergoeding krijgt maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Je moet dan immers gebruik maken van mediation en je mag je uitsluitend wenden tot MfN- of ADR gecertificeerde mediators zoals het geval is bij de experts die bij Scheidingsprofs zijn aangesloten. Je moet dus wel kunnen kiezen voor mediation en dit is bij een vechtscheiding of bij een ingewikkelde situatie nu net niet het geval. Ga je wel nog goed met elkaar om en kun je makkelijk afspraken maken? Als je recht hebt op rechtbijstand kun je bij Scheidingsprofs gratis, online scheiden.

De geringe vergoeding waar we over spreken verschilt bij veel maatschappijen. Dit bedrag is ook sterk aan verandering onderhevig. Bij een aantal maatschappijen ligt dit bedrag rond de €1500 maar bij andere maatschappijen is dit €3000 of €4000. Als je meer kosten maakt dan wat er verzekerd is, zul je (jullie) dit uit eigen zak moeten betalen. Onderaan de streep komt het er een beetje op neer dat jullie dit bedrag eigenlijk zelf bij elkaar hebben gespaard met de rekening van de verzekeringsmaatschappij als spaarpot.

De kleine lettertjes in de verzekeringspolis die over scheiden gaan

Zoals aangeven zullen de kleine lettertjes in de verzekeringspolis een grote rol kunnen spelen als het over scheiden gaat. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die echtscheidingsmediation alleen dekken via een extra (duurdere) module. Je moet bij het afsluiten van de polis wel de keuze hebben gemaakt voor deze module om voor een uitkering van de verzekering bij een echtscheiding in aanmerking te komen. Dit is overigens ook het geval bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap. Een paar polissen keren overigens uit bij de beëindiging van een (bij de notaris gesloten) samenlevingscontract. deze dekking is vaak alleen van toepassing als de “samenwoon verbintenis” minimaal 36 maanden heeft geduurd.

Over het afsluiten gesproken, ook daar zit wel een clausule in verwerkt. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen maak je de eerste jaren geen aanspraak op een vergoeding van een deel van je onkosten als je besluit om te scheiden. Met de eerste jaren bedoelen we 1 tot (wat vaker het geval is) 3 jaar. Dit is om misbruik te voorkomen. Daarnaast komen scheidingen dusdanig veel voor dat dit voor verzekeringsmaatschappijen niet rendabel is. Daar is wat voor te zeggen maar als je in de situatie zit, is het niet zo prettig voor je portemonnee. Gelukkig is er misschien wel een klein doekje voor het financiële bloeden…..

Kosten voor de scheiding van de belasting aftrekbaar?

Heb je geen rechtsbijstandverzekering afgesloten, is een echtscheiding niet in jouw polis opgenomen, ben je nog niet lang genoeg verzekerd of kan er gezien de situatie geen keuze worden gemaakt voor mediation? Dan wil het nog niet automatisch zeggen dat je voor alle kosten van je scheiding hoeft op te draaien.

Als je alimentatie ontvanger bent, kun je de kosten voor het krijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie (dus de proceskosten en de kosten voor de juridische hulp die je hebt ingeschakeld) van je belasting aftrekken. Uiteraard moet je dit wel inzichtelijk laten maken door je mediator of advocaat. Hij of zij moet duidelijk aangeven hoeveel tijd er is besteed aan zaken rond de partneralimentatie. Je volledige kosten worden niet vergoed zoals hopelijk wel het geval is als je een “goede” rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten maar in dit geval helpen alle beetjes!