Zijn jullie van plan om te gaan scheiden? Het zal dan je weinig moeite kosten om aan de benodigde informatie te komen die je helpt om de keuzes te maken die je te wachten staan bij het doorlopen van een scheidingsproces. De meeste tips zijn echter erg theoretisch en hebben betrekking op zaken die uiteindelijk in het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan moeten komen te staan. In dit artikel richten we ons op de andere kant van het scheiden, dus op de mensen die dit proces moeten doorlopen. We delen een aantal praktische tips met je hoe je een scheidingsproces soepel kunt doorlopen. Hierbij kijken we juist even niet naar de inhoudelijke kant van het scheiden maar naar jullie zelf.

Waarom het ook belangrijk is om aan jezelf te denken bij het doorlopen van een echtscheidingstraject

Het doorlopen van een echtscheidingstraject is voor veel mensen een ingrijpende- en emotionele periode. Het is een proces waarbij je een levensfase afsluit om het beginnen van een andere levensfase mogelijk te maken. Hoewel dit soms veel opluchting kan geven en je wellicht zo snel mogelijk door een dergelijk proces heen wilt rennen, is dit niet altijd de beste keuze. Er staan immers niet alleen veel belangrijke keuzes op je te wachten die je echt even goed moet overwegen. Hiervoor is het van groot belang dat je de tijd neemt om alle opties goed te overzien. Je rationele mindset moet dus je gewenste emotionele tempo wel bij kunnen houden!

Het bovenstaande maakt direct duidelijk waarom het belangrijk is om aan jezelf te denken bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. Paniek en emotie zijn slechte raadgevers als je voor belangrijke beslissingen staat. 

Sta jij voor deze lastige hordes?
Deze onderstaande praktische tips helpen je om een scheidingsproces soepel te kunnen doorlopen.

Denk op deze manier aan jezelf bij het doorlopen van een echtscheidingstraject

  • Zorg voor structuur

Je krijgt rust in je hoofd door voor structuur te zorgen.
Dit is van groot belang als je met een echtscheiding bezig bent, want hierbij komen veel zaken af. Maak het jezelf makkelijk door je goed te laten informeren over de zaken die op je pad komen. Zet alle punten goed voor jezelf op een rijtje door te werken met een (digitale mappenstructuur). Je kunt je uiteraard door meerdere mensen laten informeren maar laat je niet van de wijs brengen door goed bedoelde adviezen van personen die niet genoeg kennis van zaken hebben over het scheiden. Wees selectief met je informatiebronnen om je niet van de wijs te laten brengen. 

  • Zorg voor iemand die over je schouder meekijkt

Zorg daarnaast ook dat er iemand is die je communicatie naar anderen, zoals naar je ex of andere betrokkenen kan tegenlezen om te voorkomen dat je in een emotie de verkeerde keuzes maakt. De beste persoon hiervoor is iemand die van de zijlijn de situatie volgt maar er niet direct emotioneel bij betrokken is. Deze persoon kan een hele nuttige rol voor je vervullen als jij de realiteit even uit het oog verliest. Daarnaast kan deze persoon heel kritisch met jou meedenken en je begeleiden bij de keuzes die je moet maken.

  • Maak van het scheiden géén 24/7 proces

Veel mensen lopen tegen burn-out klachten aan als gevolg van het scheiden. De belangrijkste oorzaak hiervan is dat ze van hun scheiding een 24/7 proces maken. Veel scheidende paren zijn dag en nacht bezig met hun scheiding. Dat is uiteraard niet verstandig. Stap ook eens uit het proces en ga iets volledig anders doen. Probeer wat te sporten of op een andere manier even afstand te nemen. 

Zorg voor een groep mensen om je heen die weten wat er speelt maar je ook op andere manieren kunnen helpen. Dit kunnen zij eenvoudig doen om met jou een borrel te drinken, te lachen, te gaan eten of jouw aandacht op een andere manier af te leiden. Je krijgt hierdoor een hele andere energie. Je doorloopt immers op een soepelere manier een scheidingstraject als je hier niet continu mee bezig bent. Het is zelfs goed om hier eens een dag niet aan te denken.  

  • Benader je ex op de nieuwe manier

Ga je als ouders uit elkaar? Dan is er sprake van een verandering van de rol die jullie vervullen voor de ander en op de manier zoals jullie de ander moeten gaan zien. Je lief wordt nu de andere ouder van je kinderen. Op deze manier moet je hem of haar ook benaderen. Jullie zullen altijd met elkaar te maken blijven houden. Je kunt de ander benaderen als ex-partner maar dit heeft niet altijd het gewenste effect op de onderlinge relatie bij het naleven van een ouderschapsplan. Als je dit als één van de ouders van de kinderen doet, gaat dit vaak een stuk beter.

  • Ga verder met je leven

Een fout die veel scheidende partners maken, is dat ze blijven ronddraaien in een cirkel van woede, frustratie of verdriet dat een relatie is stukgelopen. Ook hierdoor ontstaan veel burn-out klachten en scheve onderlinge verhoudingen. Hiermee doe je alleen jezelf tekort. Het scheppen van orde na een chaotische periode en het zetten van nieuwe stappen helpt vaak zeer goed om het leven weer op te pakken. Dit is van groot belang voor het maken van een nieuwe start.

  • Blijf niet rondlopen met problemen die gerelateerd zijn aan je scheiding

De belangrijkste praktische tip die we met je kunnen delen, is dat je niet te lang rond blijft lopen met problemen die gerelateerd zijn aan je scheiding. Er zijn verschillende personen waarbij je hier uitstekend mee terecht kunt. Uiteraard kun je jouw huisarts om advies vragen maar als je gebruik maakt van de diensten van een echtscheidingsmediator, kun je ook bij deze persoon terecht. De ervaren echtscheidingsmediators die aangesloten zijn bij Scheidingsprofs kunnen je hierin uiteraard zeer goed persoonlijk adviseren of je vertellen bij wie je het beste terecht kunt voor de juiste ondersteuning. Maak gerust gebruik van de mogelijkheden die je hebt. Als je gaat scheiden sta je er immers niet alleen voor!