Er kunnen situaties zijn ontstaan waarbij je jezelf genoodzaakt voelt (of zelfs in zo’n situatie wordt gedwongen) om gebruik te maken van juridische hulpverlening. In Nederland is dit altijd mogelijk, ongeacht je financiële situatie. Als je jezelf bijvoorbeeld afvraagt of het mogelijk is om gratis te scheiden of eventueel met behulp van een subsidie dan kunnen we je geruststellen. Dat kan. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Laten we beginnen met het schetsen van een voorbeeld van een situatie die onze Scheidingsprofs in de praktijk meemaken:

De uitbraak en de snelle verspreiding van het Coronavirus heeft als gevolg dat veel mensen thuis zijn komen te zitten. Dit is niet alleen letterlijk het geval, maar ook figuurlijk. Veel ondernemers zijn failliet geraakt en mensen zijn hun baan verloren. Het gevolg kun je waarschijnlijk wel raden: er ontstaan acute financiële problemen. Dit in combinatie met het letterlijke thuiszitten, kan resulteren in veel spanning in een relatie (mensen raken immers uit hun comfort-zone) met uiteindelijk de keuze om van elkaar te scheiden als gevolg.

Je zou misschien vrezen dat het door de ontstane financiële situatie niet mogelijk is om deze keuze daadwerkelijk in praktijk te brengen maar gelukkig is dit niet het geval. Nederland is een verzorgingsstaat en het staat letterlijk in de grondwet vermeld dat iedere Nederlander recht heeft op juridische ondersteuning ook in het geval dat deze persoon of de betrokken personen dit zelf niet kunnen bekostigen.

Wat houdt gesubsidieerde rechtsbijstand in?

Er is in Nederland een voorziening getroffen, dat financiële argumenten géén belemmering mogen vormen bij het maken van een keuze om te scheiden. Dit wordt ook wel gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging genoemd. Veel mensen denken dat alleen van deze vorm van financiële ondersteuning gebruik kan worden gemaakt als een persoon in een situatie terechtkomt waarin hij of zij genoodzaakt is om de keuze te maken om gebruik te maken van juridische ondersteuning maar dat is niet het geval. Er kan ook gebruik van worden gemaakt om een echtscheidingsprocedure te doorlopen. Uiteraard hangt de toekenning van de subsidie wel af van de omstandigheden van de betreffende persoon in combinatie met de situatie die is ontstaan.

Praktisch komt het erop neer dat stellen die niet in staat zijn om (een deel van) de kosten voor een echtscheidingsprocedure te bekostigen, in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De term gesubsidieerde rechtsbijstand heeft betrekking op de tegemoetkoming in kosten voor echtscheiding die de overheid verstrekt. De overheid betaalt dus een deel van de juridische kosten bij jullie echtscheiding. Op het moment dat beide partners in aanmerking komen voor een tegemoetkoming in kosten voor een echtscheiding, blijft er vaak alleen nog een eigen bijdrage over van €54 of €107 per persoon.

Het aanvragen van gesubsidieerde rechtsbijstand (toevoeging)

Het aanvragen van een gesubsidieerde rechtsbijstand (of toevoeging) kunnen veel onze mediators uiteraard voor je verzorgen. Alleen juridische partijen mogen deze aanvraag bij de Hoge Raad indienen. Deze Raad voor Rechtsbijstand kent alleen subsidie toe aan de op dit echtscheiding gebied gespecialiseerde aanbieders van juridische hulp. Je moet het zo zien dat de vergoeding voor de ondersteuning van de mediator dus niet door jullie wordt betaald maar door de overheid, met uitzondering uiteraard van de eigen bijdrage.

De hoogte van de toevoeging (de financiële ondersteuning van de overheid) is afhankelijk van het eigen vermogen en het inkomen van het stel in combinatie met het eventuele bezitten van een rechtsbijstandverzekering. Om te bepalen of iemand recht heeft op een tegemoetkoming in kosten voor echtscheiding wordt er een financiële norm aangehouden. Dit is natuurlijk een norm voor alleenstaanden en niet een norm voor gehuwden. Uiteraard om de invloed van tegengestelde belangen te voorkomen.

Onze Scheidingsprofs kunnen vrijblijvend voor je nagaan of jij en je partner recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand. Ze kunnen jou daar binnen 10 minuten uitsluitsel over geven. Als dit niet het geval is, kunnen ze je ook persoonlijk adviseren wat voor jullie de beste manier is om goedkoop te scheiden.

Is helemaal gratis scheiden ook mogelijk?

Ook het volledig gratis scheiden behoort tot de mogelijkheden in Nederland. Er zijn juridische hulpverleners die aanbieden om de kosten voor de eigen bijdrage voor hun rekening nemen en hun diensten dus gratis aanbieden aan de rechtzoekenden die recht hebben op gesubsidieerde rechtsbijstand.

Het is hierbij wel goed om ervoor zorg te dragen dat je gebruik maakt van de diensten van een MfN- of ADR gecertificeerde mediator. Dit benoemen we expliciet omdat je wellicht niet weet dat het vak mediator een vrij beroep is. Dit wil zeggen dat iedereen zich wettelijk gezien als mediator mag aanbieden zonder hiervoor over de geschikte diploma’s te beschikken. Hierdoor zou een mediationtraject in het ergste geval zelfs kunnen stuklopen en dat moet je in deze situatie uiteraard zien te voorkomen.

Onze Scheidingsprofs kunnen jou alles vertellen over jouw mogelijkheden met betrekking tot scheiden met behulp van gesubsidieerde rechtsbijstand of zelfs met volledig gesloten portemonnee. Neem hiervoor gerust vrijblijvend contact met ons op.