Waarom zijn veel mensen bang om te scheiden?

Het is een pijnlijke realiteit dat veel mensen in hun huwelijk een punt bereiken waarop ze diep van binnen weten dat ze eigenlijk een scheiding willen aanvragen, maar toch aarzelen om die beslissende stap te zetten. Deze aarzeling en angst om een scheiding aan te vragen, kunnen voortkomen uit verschillende diepgewortelde emoties en zorgen. Is dat terecht en is een scheiding echt zo eng als je misschien nu denkt? Wij vertellen graag meer!

De redenen om geen scheiding aan te durven vragen

Een van de belangrijkste redenen achter de angst die bij een scheiding komt kijken is angst voor het onbekende. Een scheiding betekent vaak ook dat je een onbekend terrein moet gaan betreden en mensen hebben van nature vaak moeite met veranderingen. Je kan je bijvoorbeeld afvragen wat de toekomst zal gaan brengen. Lukt het me allemaal wel? Hoe ga ik alles alleen doen? Ga ik het financieel wel redden? De comfortabele routine van het huwelijk kan een veilige haven lijken, zelfs als het niet meer om geluk draait.

Daarnaast speelt schaamte en stigma een rol. In veel samenlevingen heerst nog steeds een zekere mate van stigma rond scheidingen. Mensen kunnen zich schamen of zichzelf veroordelen voor het vermeende “falen” van hun huwelijk, zeker als er ook gezamenlijke kinderen bij betrokken zijn. Deze sociale druk kan je ervan weerhouden om eerlijk naar je eigen behoeften en geluk te kijken, maar gelukkig zijn er oplossingen!

De angst om te scheiden de kop indrukken 

Als je in een huwelijk zit waarin je eigenlijk een scheiding wilt aanvragen, maar te bang bent om dit te doen, zijn er stappen die je kunt nemen om deze angst te overwinnen. Wat onder andere enorm kan helpen is om professionele hulp te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mediation. Een mediator kan je begeleiden en informeren over het scheidingsproces, realistische verwachtingen stellen, je ondersteunen om openlijk met je partner te communiceren (indien mogelijk en veilig) en helpen om een toekomstplan te maken. Onthoud dat scheiden een belangrijke levensbeslissing is die met zorg moet worden benaderd, maar met de juiste stappen en ondersteuning kun je de angst overwinnen en een nieuwe start maken.

Professionele hulp

Hoewel de angst voor een scheiding begrijpelijk is, biedt het overwinnen van deze angst ook de kans op een nieuw begin en een gelukkiger leven. Scheiden is niet hetzelfde als falen; het is soms een moedige stap naar een betere toekomst. Met geduld en vastberadenheid kun je deze uitdaging aangaan en uiteindelijk je leven herdefiniëren op een manier die meer voldoening schenkt en je geluk herstelt. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden of wil je graag op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.