De kerstdagen kunnen voor gescheiden ouders een zeer lastige periode zijn. Dit is zeker het geval als het de eerste kerst is nadat je gescheiden bent. Het zijn voor jezelf geen leuke- en misschien wel eenzame dagen maar ook voor je kinderen is dit een lastige periode. Daarom delen we hier een aantal praktische tips over hoe je als gescheiden ouders de eerste kerst het beste kunt aanpakken.

 

Kerstdagen vieren als gescheiden ouder

De feestdagen staan in het teken van gezelligheid en samenhorigheid. Het is een periode waar de kinderen zich vaak erg op verheugen. Als je dit jaar als ouders gescheiden bent, is er een kans dat je hier anders tegenaan kijkt. Het gevoel van de vorige kerstdagen waarbij je wellicht echt even ruimte had voor quality time als gezin is weg en heeft plaats gemaakt voor eenzaamheid. Een schuldgevoel naar je kinderen toe is ook zeker niet uitgesloten. Ook zij kunnen zich wellicht die fijne tijd samen nog goed herinneren. Daarnaast zijn de feestdagen een periode waarin je enorm je best moet doen om loyaliteitsconflicten te voorkomen. De kinderen moeten immers keuzes maken die ze helemaal niet willen. Waar staat de kerstboom voor de kinderen? Waar zijn de kinderen met kerst? Onder welke boom liggen de cadeautjes?

 

De meest ideale situatie, gezamenlijk kerstfeest vieren

De meest ideale situatie zou zijn om toch gezamenlijk kerst te vieren. Het komt regelmatig voor dat de kinderen het liefst zouden willen dat de gescheiden ouders gezamenlijk aan tafel schuiven. Uiteraard is dit vaak niet een situatie die in de praktijk mogelijk is. In veel gevallen zou er toch een (voor kinderen voelbare) spanning ontstaan en als een van de gescheiden ouders een nieuwe partner heeft, is dit uiteraard helemaal geen optie.

 

Afspraken tussen gescheiden ouders over kerst vieren met de kinderen

In de meeste gevallen worden de afspraken tussen de gescheiden ouders over het vieren van kerst (en andere feestdagen) vastgelegd in het ouderschapsplan. In veel gevallen vormt dit belangrijke moment een van de belangrijkste thema’s uit een ouderschapsplan. Er kunnen hierover dan ook goede afspraken gemaakt worden en dan met name waar de kinderen zijn op de betreffende momenten. Je kunt dan denken aan een onderverdeling tussen kerstavond, de eerste- en tweede kerstdag maar in veel gevallen werkt het veelvuldig heen en weer reizen niet. Je kunt ook een keuze maken dat de kinderen het ene jaar de volledige kerst bij de ene ouder zijn en de andere kerst bij de andere ouder verblijven. Het voordeel hiervan is dat de kinderen niet oververmoeid van een intensief kerstfeest bij de andere ouder verschijnen. Ook als kun je hierover goede afspraken maken, dan nog is het van groot belang om als gescheiden ouders goede afspraken te maken over kerst vieren met de kinderen. We doelen dan in dit geval met name op de invulling hiervan.

 

Praktische tips over het vieren van kerst als gescheiden ouders

  • Zorg dat je als “ouder team” de kerst benaderd en niet als gescheiden partners
  • Begin op tijd met plannen en zorg op tijd voor duidelijkheid hierin
  • Maak duidelijke afspraken en stel duidelijke richtlijnen over de invulling van kerst
  • Zorg voor rust en structuur in de planning
  • Zet het belang van het kind voorop en gun elkaar het ouderschap
  • Wees blij voor de kinderen als ze blij zijn met een cadeau van de andere ouder en zet jaloezie aan de kant
  • Voorkom een wedstrijd wie de kinderen de leukste kerst bezorgt
  • Richt nieuwe tradities in en maak hier een feestje van (ook als dit voor jezelf niet zo voelt)
  • Pas op met het negatief praten over je ex-partner met anderen waar de kinderen bij zijn. Een grote valkuil als de scheiding net achter de rug is, het nog een actueel onderwerp is en de emoties nog hoog liggen
  • Denk ook aan jezelf want ook voor jou kan de kerstperiode een zeer lastige tijd zijn

Uiteraard kunnen de Scheidingsprofs jullie helpen met het maken van onderlinge afspraken over de feestdagen. Neem gerust contact met ons op als je hier wel wat ondersteuning in kan gebruiken of als je zeker wil zijn dat je niets over het hoofd ziet.