Als jullie wegen gesplitst zijn na een scheiding, is het van belang dat je jouw leven weer gaat oppakken. Hoe vervelend en onwennig het in begin ook voelt, het leven gaat verder. Hoewel je er net na een scheiding misschien helemaal niet aan moet denken, is de kans ook aanwezig dat je weer een nieuwe liefde vindt. Misschien is deze liefde wel de reden voor de scheiding. Wat jouw verhaal ook is, het introduceren van een nieuwe partner bij je kinderen is een uitdaging. Jij kunt je nieuwe geluk wel gevonden hebben maar zijn je kinderen ook gelukkig met jouw keuze?

Loyaliteitsconflict voorkomen bij de introductie van je nieuwe partner

Als je een nieuw lief tegen het lijf bent gelopen, is de kans groot dat je dit direct met de hele wereld wilt delen. Hoe enthousiast je ook bent, je moet je nieuwe partner met zorg introduceren. Dit is zeker het geval als je kinderen hebt want kinderen zijn in dit opzicht erg gevoelig. Wat je zeker moet voorkomen, is een loyaliteitsconflict. Dit kan ontstaan als de kinderen het gevoel hebben dat ze een nieuwe partner ontmoeten achter de rug om van de ex-partner en dat deze persoon er niets van mag weten. Hiermee komen we automatisch op de volgorde van introductie van je nieuwe partner. Hoeveel afstand je ook van je ex-partner wil nemen, het is in veel gevallen echt een goede keuze om je nieuwe partner eerst (voorzichtig) te introduceren bij je ex-partner voordat je deze persoon laat kennismaken met je kinderen.

Hoe stel je jouw nieuwe liefde voor aan je kinderen?

Als je eindelijk “mag”, moet er uiteraard een antwoord gevonden op de vraag hoe je jouw nieuwe liefde voorstelt voor aan je kinderen. De beste keuze die je in dit geval kunt maken, is voor een deel afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan de leeftijd van de kinderen en vooral in hoeverre de kinderen de scheiding hebben verwerkt. In sommige gevallen is het zelfs een betere keuze om even te wachten met het voorstellen van jouw nieuwe liefde aan je kinderen.

Het is verstandig om een “verrassingseffect” te voorkomen. Je kunt een nieuwe partner beter geleidelijk onder de aandacht brengen. Dit kun je doen door eerst een aantal malen over deze persoon te beginnen als je in gesprek met de kinderen bent. Op deze manier kan het idee van een nieuwe partner bij hun “landen”. De nieuwe partner komt dan langzaam binnen in de belevingswereld van de kinderen.

Tussenstap die je kunt zetten bij het voorstellen van je nieuwe partner

Een veel gekozen tussenstap die je kunt zetten bij het voorstellen van je nieuwe partner is door gezamenlijk iets leuks te gaan doen. Denk hierbij aan een tripje naar een dierentuin of een pretpark. Dit is vooral bij jonge kinderen een goede keuze. Op deze manier kunnen de kinderen kennismaken met je nieuwe partner maar hebben ze ook een leuke afleiding. Dit is een goede stap al je nieuwe partner ook kinderen heeft van ongeveer dezelfde leeftijd. De twee werelden kunnen op deze manier voor het eerst een beetje samensmelten.

De nieuwe rol in het leven van een kind

Op het moment dat jullie merken jullie dat er een klik ontstaat, kunnen jullie steeds een stapje verder gaan met het introductietraject. Het is hierbij erg belangrijk dat jullie niet te snel gaan. Geduld is hierbij van groot belang. In de strijd tussen je rationele- en je emotionele gevoelens moet de rationele kant voorrang krijgen. Het kan zelfs wel een paar jaar duren voordat iedereen een plekje in het gezin gevonden heeft. Hou vooral rekening met de gevoelens van een kind en maak duidelijk dat de nieuwe relatie niet de plek in neemt van de andere ouder. De nieuwe partner heeft een nieuwe rol in het leven van een kind en geen vervangende rol. Op deze manier maak je de kans veel kleiner dat het kind een nieuwe partner niet accepteert of zelf jaloers wordt op je nieuwe lief.

Introductie van je nieuwe partner bij je kinderen geen eenrichtingsverkeer!

Tot slot is het goed om te realiseren dat een introductie van een nieuwe partner geen eenrichtingsverkeer is. Het is een traject dat ook bij je nieuwe partner emoties kan oproepen en niet altijd makkelijk is. Hij of zij zal een weg in dit traject moeten vinden. Het is dus van het grootste belang om hier ook de nodige aandacht aan te geven en geduld op te brengen. Als je hierin te kort schiet en de relatie met je nieuwe partner te weinig aandacht geeft, zal het de zorg voor het introduceren van je lief bij je kinderen misschien overbodig geweest zijn en dat wil je uiteraard voorkomen.

De 5 belangrijkste valkuilen bij van het introduceren van nieuwe partners bij kinderen

Uiteraard kun je bij onze Scheidingsprofs terecht voor meer informatie of persoonlijk advies over het introduceren van je nieuwe partner bij je kinderen. Je zult begrijpen dat het vooral van belang is om dit traject bij jonge kinderen op een overwogen manier aan te pakken. Het is echter wel goed om te realiseren dat oudere kinderen hier ook een mening over kunnen hebben en dat zij een nieuwe partner ook niet zomaar (letterlijk) voor “lief” aannemen.

Hieronder een opsomming van de 5 belangrijkste valkuilen bij van het introduceren van nieuwe partners bij kinderen:

  • Voorkom dat je dit traject te snel wilt doorlopen.
  • Ga er niet automatisch vanuit dat de kinderen net zo enthousiast zijn over je relatie als jij bent.
  • Onderschat de gevoelens van je kinderen niet.
  • “Vergeten” om je ex-partner te betrekken in dit traject
  • Jouw verwachtingspatroon spiegelen op de reacties van andere betrokkenen (de kinderen, je ex-partner en uiteraard je nieuwe liefde).

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.