De manier waarop er wordt omgegaan met minderjarige kinderen, is een van de belangrijkste bespreekpunten van scheidende ouders. Veel stellen kiezen voor een co-ouderschap constructie. Dit is een constructie waarbij zowel de kinderen door zowel de vader als de moeder worden opgevoed. Hierdoor wordt de zorg voor de kinderen op een gelijkwaardige manier tussen de vader en de moeder verdeeld. Moet co-ouderschap het uitgangspunt zijn van de afspraken bij een scheiding? De meningen zijn verdeeld hierover.

 

Een derde van de scheidende ouders kiest voor co-ouderschap

De onderzoeksresultaten van Kantar geven een duidelijk beeld hoe scheidende ouders (van minderjarige kinderen) denken over co-ouderschap en hoe hiermee wordt omgegaan. In een onderzoek, dat uitgevoerd werd in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) werd een antwoord gegeven op de vraag of co-ouderschap een handige keuze is of meer een lastige optie. De conclusie van het onderzoek is dat ongeveer een derde van de scheidende ouders (34%) heeft gekozen voor co-ouderschap. In 39% van de gevallen is er de keuze gemaakt voor een constructie waarbij één van de ouders de voornaamste zorg over de kinderen heeft en met de andere ouder een beperkte omgangsregeling is getroffen. Ongeveer tweederde van de gescheiden ouders is tevreden met de keuze die gemaakt is.

 

Hoe scheidende ouders over co-ouderschap denken

Een meerderheid van de ouders zijn van mening dat co-ouderschap (waar birdnesting ook onder valt) veel vraagt van ouders en zelfs van de kinderen. Desondanks is ruim de helft van de scheidende ouders van mening dat co-ouderschap het uitgangspunt van een scheiding moet zijn. Dit is uiteraard omdat de kinderen in geval van co-ouderschap (ongeveer) evenveel contact hebben met de vader en de moeder. De waarde hiervan weegt volgens veel ouders niet op tegen de concessies die hiervoor moeten worden gemaakt. Vooral mannen zijn voorstander van co-ouderschap. De verhouding tussen de mening van mannen en vrouwen op dit gebied is 60% – 40%.

Veel gescheiden ouders vinden het uiteraard belangrijk dat het heen en weer reizen tussen het woonadres van de vader en moeder niet belastend mag zijn voor de kinderen. Een beperkte afstand tussen het woonadres van de vader en de moeder wordt dan ook gezien als belangrijkste voorwaarde voor co-ouderschap. Daarnaast worden factoren als een goed overleg tussen de ouders en het maken van duidelijke afspraken tussen de ouders over de co-ouderschap constructie gezien als absolute vereisten om co-ouderschap als uitgangspunt van een scheiding te kunnen zien. Onze Scheidingsprofs kunnen jullie uiteraard persoonlijk helpen bij het maken van dit soort afspraken en het vastleggen hiervan in een ouderschapsplan.