Scheiden en samen blijven wonen

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Als jij of je partner besloten heeft om niet meer samen te willen zijn kunnen jullie besluiten te gaan scheiden. Is de koopwoning aangekocht wanneer jullie in het huwelijksbootje stapten? Of zitten jullie eigenlijk beiden nog wel goed op dezelfde plek? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan scheiden en toch samen te blijven wonen.

Scheiden

Niet elk huwelijk eindigt in een eeuwig durende ruzie. Wanneer jullie besluiten om af te zien van de huwelijkse voorwaarden maar toch samen willen blijven wonen is dit een mogelijkheid. Het kan voor jezelf of voor beiden een prettige oplossing zijn. Wanneer jullie overwegen om samen te blijven wonen is het verstandig om naar een hypotheekadviseur te stappen. Er zijn namelijk wel financiële en fiscale opengelaten stukken die je op het eerste oog niet ziet bij de verkoop van het gezamenlijke koophuis.

Verwachtingen

Om samen te blijven wonen na een scheiding is het belangrijk dat je met je ex-partner om tafel gaat zitten om alle wensen en verwachtingen op papier te zetten. Sta er hierbij ook goed bij stil dat jullie nu nog steeds financieel afhankelijk zijn van elkaar, jullie delen namelijk een groot en kostbaar bezit, de koopwoning. Vergeet niet dat het onderhoud van de woning ook kosten met zich meebrengt. Wanneer jullie nog goed met elkaar door één deur kunnen moet dit goed komen. Wel is het altijd belangrijk om gemaakte afspraken op papier te zetten.

Kosten

Het scheiden op zich kost al geld, voor een scheiding heb je namelijk een advocaat nodig. De advocaat zorgt ervoor dat uw verzoek wordt ingediend bij de rechtbank. De kosten voor een echtscheiding zijn verschillend per advocaat. Er bestaan geen vaste tarieven dus de advocaten mogen zelf bepalen wat ze vragen voor hun geleverde diensten. Er zijn landelijke instanties die jullie kunnen begeleiden voor nog geen 100 euro per persoon. Daarentegen zijn er ook instanties die dit tarief per uur incasseren. Dit kan vaak snel oplopen. Door de scheiding te regelen bij Scheidingsprofs kun je de kosten laag houden en zullen alle administratieve zaken uit handen genomen worden.

Voor de scheiding hadden jullie wellicht een gezamenlijke rekening om jullie kosten van te betalen. Is het handig om deze strategie voor het betalen van de rekeningen aan te houden? Gas, water, elektriciteit, internet abonnementen en gemeentelijke heffingen zijn allemaal woonkosten die gewoon doorgaan, ook na de scheiding. Spreek na het scheiden goed onderling af wie welke rekeningen betaald. Of ga gewoon door op de oude voet.

Gescheiden wonen

Wanneer jullie ervoor kiezen om samen te blijven wonen na de scheiding is het belangrijk om ervoor te zorgen dat beiden een eigen plek kunnen creëren waar je je in terug kan trekken. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een eigen slaapplek in de woning.

Wanneer jullie er achter komen dat de voorgenomen situatie toch zodanig escaleert dat een van jullie de woning gaat verlaten, zijn er twee mogelijkheden. Jullie kunnen elkaar namelijk uitkopen, of je kunt ervoor kiezen om de woning te verkopen en beiden te gaan verhuizen.

Ex-partner uitkopen

Wanneer je ervoor kiest om de woning uit te kopen of je uit te laten kopen van of door je ex-partner moet de hypotheek op één naam gezet worden. Hiervoor moet eerst de waarde van de woning getaxeerd worden. Daarnaast moeten de afspraken tussen jou en je ex-partner verwerkt zijn in een echtscheidingsconvenant. Wanneer dit allebei gedaan is kan de hypotheek naar één persoon overgedragen worden. Je kunt nu bij de bank een hypotheekaanvraag doen om je ex-partner uit te kopen. De bank bekijkt vervolgens je echtscheidingsconvenant om te kijken welke financiële afspraken er gemaakt zijn.

Wanneer jullie niet getrouwd zijn maar wel samen een huis hebben kunnen jullie ook samen een overeenkomst opstellen. Om deze van rechtswege geldig te maken moet deze worden bekeken door een notaris. Vervolgens bekijkt de bank of jij of je partner er toe instaat is om de hypotheek van de koopwoning over te nemen.

Het is altijd verstandig om bij een hypotheekadviseur te informeren naar de gevolgen van het overzetten van je hypotheek na een scheiding. Dit zorgt ervoor dat jij of je ex-partner niet voor vervelende verrassingen komt te staan en kan je duidelijke afspraken maken met je ex-partner.

Ga je scheiden en hebben jij en je (ex)-partner een koopwoning? Met de dienst ‘Scheiden en Wonen‘ van Scheidingsprofs worden jullie ondersteund door zowel een hypotheekadviseur als een Scheidingsprof.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig