Scheiden en samen blijven wonen

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Als jij of je partner besloten heeft om niet meer samen te willen zijn kunnen jullie besluiten te gaan scheiden. Is de koopwoning aangekocht wanneer jullie in het huwelijksbootje stapten? Of zitten jullie eigenlijk beiden nog wel goed op dezelfde plek? Dan kun je ervoor kiezen om te gaan scheiden en toch samen te blijven wonen.

Scheiden

Niet elk huwelijk eindigt in een eeuwig durende ruzie. Wanneer jullie besluiten om af te zien van de huwelijkse voorwaarden maar toch samen willen blijven wonen is dit een mogelijkheid. Het kan voor jezelf of voor beiden een prettige oplossing zijn. Wanneer jullie overwegen om samen te blijven wonen is het verstandig om naar een hypotheekadviseur te stappen. Er zijn namelijk wel financiële en fiscale opengelaten stukken die je op het eerste oog niet ziet bij de verkoop van het gezamenlijke koophuis.

Verwachtingen

Om samen te blijven wonen na een scheiding is het belangrijk dat je met je ex-partner om tafel gaat zitten om alle wensen en verwachtingen op papier te zetten. Sta er hierbij ook goed bij stil dat jullie nu nog steeds financieel afhankelijk zijn van elkaar, jullie delen namelijk een groot en kostbaar bezit, de koopwoning. Vergeet niet dat het onderhoud van de woning ook kosten met zich meebrengt. Wanneer jullie nog goed met elkaar door één deur kunnen moet dit goed komen. Wel is het altijd belangrijk om gemaakte afspraken op papier te zetten.

Kosten

Het scheiden op zich kost al geld, voor een scheiding heb je namelijk een advocaat nodig. De advocaat zorgt ervoor dat uw verzoek wordt ingediend bij de rechtbank. De kosten voor een echtscheiding zijn verschillend per advocaat. Er bestaan geen vaste tarieven dus de advocaten mogen zelf bepalen wat ze vragen voor hun geleverde diensten. Er zijn landelijke instanties die jullie kunnen begeleiden voor nog geen 100 euro per persoon. Daarentegen zijn er ook instanties die dit tarief per uur incasseren. Dit kan vaak snel oplopen. Door de scheiding te regelen bij Scheidingsprofs kun je de kosten laag houden en zullen alle administratieve zaken uit handen genomen worden.

Voor de scheiding hadden jullie wellicht een gezamenlijke rekening om jullie kosten van te betalen. Is het handig om deze strategie voor het betalen van de rekeningen aan te houden? Gas, water, elektriciteit, internet abonnementen en gemeentelijke heffingen zijn allemaal woonkosten die gewoon doorgaan, ook na de scheiding. Spreek na het scheiden goed onderling af wie welke rekeningen betaald. Of ga gewoon door op de oude voet.

Gescheiden wonen

Wanneer jullie ervoor kiezen om samen te blijven wonen na de scheiding is het belangrijk om ervoor te zorgen dat beiden een eigen plek kunnen creëren waar je je in terug kan trekken. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld een eigen slaapplek in de woning.

Wanneer jullie er achter komen dat de voorgenomen situatie toch zodanig escaleert dat een van jullie de woning gaat verlaten, zijn er twee mogelijkheden. Jullie kunnen elkaar namelijk uitkopen, of je kunt ervoor kiezen om de woning te verkopen en beiden te gaan verhuizen.

Ex-partner uitkopen

Wanneer je ervoor kiest om de woning uit te kopen of je uit te laten kopen van of door je ex-partner moet de hypotheek op één naam gezet worden. Hiervoor moet eerst de waarde van de woning getaxeerd worden. Daarnaast moeten de afspraken tussen jou en je ex-partner verwerkt zijn in een echtscheidingsconvenant. Wanneer dit allebei gedaan is kan de hypotheek naar één persoon overgedragen worden. Je kunt nu bij de bank een hypotheekaanvraag doen om je ex-partner uit te kopen. De bank bekijkt vervolgens je echtscheidingsconvenant om te kijken welke financiële afspraken er gemaakt zijn.

Wanneer jullie niet getrouwd zijn maar wel samen een huis hebben kunnen jullie ook samen een overeenkomst opstellen. Om deze van rechtswege geldig te maken moet deze worden bekeken door een notaris. Vervolgens bekijkt de bank of jij of je partner er toe instaat is om de hypotheek van de koopwoning over te nemen.

Het is altijd verstandig om bij een hypotheekadviseur te informeren naar de gevolgen van het overzetten van je hypotheek na een scheiding. Dit zorgt ervoor dat jij of je ex-partner niet voor vervelende verrassingen komt te staan en kan je duidelijke afspraken maken met je ex-partner.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig