Huis kopen na je scheiding, wat is er mogelijk?
Meer weten over scheiden en de hypotheek
Tijdens het echtscheidingsproces moeten er veel beslissingen worden genomen, over praktische zaken, maar ook financiële. Dit zijn veelal ingrijpende beslissingen. Een van de zaken waar je een beslissing over moet nemen, is het huis. Hoe gaan jullie hier mee om? Blijft een van jullie er wonen of moet het huis worden verkocht?
‘Eigen’ huis kopen na de scheiding
Als je beiden eigenaar van de woning bent en een van u beiden wilt er blijven wonen, dan moet de vertrekkende partner worden uitgekocht. Je kunt hiervoor eigen geld gebruiken of je kunt de hypotheek verhogen. De huidige hypotheekverstrekker dient hier wel toestemming voor te geven. Neem daarom contact op met onze hypotheekverstrekker om alles van tevoren te regelen.
Het bedrag dat aan de vertrekkende partner betaald moet worden is afhankelijk van de verkoopwaarde van de woning. Het gaat om het verschil tussen de verkoopwaarde van een huis en de resterende schuld van de hypotheek. Als de verkoopwaarde hoger is, moet je de helft van de zogenaamde waarde aan de vertrekkende partner betalen. Als het juist andersom is en de verkoopwaarde onder de schuld van de hypotheek ligt dan is er sprake van een restschuld. Dit bedrag moet ook verdeeld worden onder jullie beiden maar in dit geval moet de vertrekkende partner deze schuld aflossen bij de partner die in de woning blijft wonen.
Nieuw huis kopen na de scheiding
Als je samen besluit het huis te verkopen en beiden een nieuwe woning te gaan zoeken, val je de eerste drie jaar in de bijleenregeling. Deze regel stelt dat als je winst maakt met de verkoop van je vorige huis, je dit moet investeren in de nieuwe woning. Dit kan dus gevolgen hebben als je een nieuw huis koopt na de scheiding. Als je het huis uit de scheiding met onderwaarde verkoopt, dan wordt de restschuld verdeeld (naar rato) onder jou en je ex-partner. Het kan ook zijn dat jullie een andere verdeling hebben vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.
In de meeste gevallen moet je een nieuwe hypotheek gaan afsluiten als je een nieuw huis koopt na je scheiding. Omdat je net een scheiding achter de rug hebt en hoogstwaarschijnlijk te maken hebt met zaken als alimentatie, wijzigingen in eventuele toeslagen, enzovoort, is er veel veranderd in je financiële situatie.
Huis kopen tijdens de scheiding
Voorheen was het lastiger om tijdens het echtscheidingsproces al een nieuw huis te kopen. Sinds 2012 is dit makkelijker geworden door een nieuwe wet. Deze maakt het een stuk eenvoudiger, omdat het gemeenschap van goederen nu al eindigt op het moment dat het echtscheidingsverzoek is ingediend bij de rechtbank. Het eindigt dus niet pas na uitspraak van de rechter. Ook mag je de huwelijkse voorwaarden veranderen zonder toestemming van de rechtbank. Leg het wel vast in het echtscheidingsconvenant als je een nieuw huis wilt kopen tijdens de scheiding. Zo is het duidelijk voor jullie beiden wie wat betaalt.
Hypotheekrenteaftrek
Omdat er veel gebeurt zodra je gaat scheiden en daar ook veel financiële consequenties bij horen heb je nog wel recht op een deel van de hypotheekrenteaftrek. Zolang je mee betaald aan de hypotheekrente kun je tot twee jaar na je scheiding nog gebruik maken van het belastingvoordeel. Als je alimentatie betaalt zijn er ook extra regels over wat je mag aftrekken voor de inkomstenbelasting.
De regeling rondom de hypotheekrenteaftrek geldt vooral voor partners die nog niet de keuze hebben gemaakt om het huis te verkopen of om een reden het huis niet willen verkopen. Zolang het huis nog eigendom van jullie beiden is kun je de hypotheeklasten samen dragen en het huis later nog verkopen. Belangrijk is hierbij dat je duidelijke afspraken maakt over of het huis ooit verkocht moet worden, wanneer en hoe je omgaat met de waarde van het huis. Deze afspraken kun je tijdens de scheiding al maken met hulp van een juridisch specialist. Zo kun je contact opnemen met Scheidingsprofs die je kunnen helpen bij het maken van de juiste afspraken rondom een gezamenlijke woning. Dit is allemaal makkelijk en zelf online te regelen.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.7
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig