Echtscheidingen en de huidige woningmarkt zijn twee factoren die lastig samengaan. Er zijn veel factoren die hierbij komen kijken. Deze factoren hebben niet alleen betrekking op de huisvesting zelf maar in deze periode vooral op de financiële kant hiervan. Kan de woningmarkt een belemmering vormen voor een echtscheiding? In dit blog ontdek je het antwoord op deze vraag en geven we je inzicht in de mogelijkheden die je wel hebt.

 

Waarom er geen sprake is van een scheidingspiek

De scheidingsmarkt heeft een relatief onverwachte wending gemaakt. In tegenstelling tot wat de vereniging voor Familierechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS) voorspelde, heeft het einde van de harde lockdown als gevolg van de corona pandemie juist niet geleid tot een grote piek in het aantal echtscheidingen. De reden hiervoor is eenvoudig aan te geven: de meeste scheidende partners zien problemen met de huisvesting en de financiële kant ervan als belemmering voor een echtscheiding. Het gevolg hiervan is dat partners die de intentie hebben om te scheiden zich toch gedwongen voelen om bij elkaar te blijven.

 

Waardoor werkt de woningmarkt belemmerend voor een echtscheiding?

Dat de huizenprijs een hindernis vormt bij een echtscheiding is niet nieuw. Er is in deze periode echter sprake van een andere situatie als in de crisisjaren het geval was. In die periode liepen scheidende stellen al snel tegen een restschuld aan omdat het financieel bijna niet te doen was om een onder water staande woning te verkopen. Hierdoor zaten de woningeigenaren dus “vast in hun huis”. Door het ter beschikking stellen van een NHG hypotheek werd een oplossing voor dit probleem geformuleerd. Dit is echter geen passende oplossing voor deze huidige overspannen huizenmarkt. Momenteel is het immers niet makkelijk om een geschikte woning te vinden. Daarbij komt dat er door de schaarste op de woningmarkt ook een beperkt aanbod is. Het gevolg is dat de prijzen van de woningen flink oplopen omdat geïnteresseerden letterlijk tegen elkaar opbieden. In veel gevallen wordt het hierdoor (financieel) onmogelijk voor scheidende partners om ook maar aanspraak te kunnen maken op geschikte woonruimte. Dit is niet alleen het geval als beide partners genoodzaakt zijn om de huidige woning te verlaten maar ook als een van de partners zijn of haar ex-partners moet uitkopen.

 

Toch scheiden ondanks de overspannen woningmarkt

Het geforceerd bij elkaar blijven als gevolg van de huidige woonsituatie is uiteraard niet de meest ideale keuze. In veel gevallen is het een betere keuze om toch te scheiden ondanks de overspannen woningmarkt. Door langer op elkaars lip te blijven zitten en te wachten met het regelen van de scheiding is de kans groot dat de verstandhouding alleen maar slechter wordt. Dit kan ervoor zorgen dat de scheiding uiteindelijk een stuk lastiger zal verlopen. In dat geval kan er de keuze gemaakt worden om een veel kleinere woning te betrekken of naar een deel van het land te trekken waar wel wat meer ruimte is in de woningmarkt. Uiteraard is dit geen handige keuze als je kinderen hebt. In dat geval is het wellicht een optie om te kijken naar het huren van een vakantiewoning of chalet of het gebruik maken van een anti-kraak woning. Hoewel dit geen ideale oplossing is, kan dit wellicht wel een prima tijdelijke oplossing zijn. Daarnaast zijn er op veel plaatsen een aantal scheidingshuizen ingericht. Deze woonruimte kan gebruikt worden als tijdelijke voorziening voor gescheiden mensen. Tot slot kan birdnesting een uitstekende oplossing zijn. Bij birdnesting blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en de ouders betrekken om de beurt deze woning. Birdnesting biedt niet alleen rust en structuur aan de kinderen maar geeft de ouders ook de rust en de tijd om naar geschikte woonruimte te zoeken. Tot slot kan er nagedacht worden over een constructie in combinatie met de te betalen of te ontvangen partneralimentatie en/of het vormgeven van een verhuurconstructie. Uiteraard zijn deze mogelijkheden situatieafhankelijk.

Een van onze Scheidingsprofs kan uiteraard met jullie meekijken en meedenken wat voor jullie de beste oplossing is. Daarnaast vind je op deze website diverse praktische informatie over scheiden en een koophuis en/of scheiden in combinatie met een hypotheek. Heb je vragen over dit onderwerp of kunnen we je helpen met persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.