Scheiden met koophuis

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Scheiden met koophuis

Als je gaat scheiden en je hebt een koophuis, moet je samen beslissen wat er met het huis gaat gebeuren. Hiervoor zijn meerdere opties:

Eén van jullie blijft er wonen

Stel dat het huis op naam van één van jullie staat, dan kan diegene besluiten er zelf te blijven wonen. De ander verzoek je dan het huis te verlaten. De ander is geen (mede-)eigenaar van het huis en heeft dus nergens recht op. Je moet dus wel zelf alle financiële lasten kunnen dragen.

In veel gevallen zijn beide partners eigenaar van het huis. Als in dat geval één van jullie er wil blijven wonen, dan moet de ander uitgekocht worden om de hypotheek op één naam te krijgen. Hier hangt ook een grote rekensom aan vast. Degene die het huis wil houden, moet de ander kunnen uitkopen en de hypotheeklasten kunnen dragen. Als jullie beiden in het huis willen blijven wonen en je komt er samen niet uit, dan zal de rechter moeten beslissen wie de woning toegewezen krijgt.

Jullie verkopen het huis

Het kan ook zo zijn dat jullie beiden niet in het koophuis willen of kunnen blijven wonen. Het huis moet dan verkocht worden. Met de opbrengst van de verkoop kunnen jij en je ex-partner de hypotheekschuld aflossen. Een eventuele overwaarde wordt verdeeld. Er kan ook sprake zijn van een restschuld, als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. In dat geval wordt de restschuld verdeeld op basis van het eigenaarschap van het huis. Als jullie allebei voor 50% eigenaar zijn, moeten jullie beiden de helft van de restschuld betalen.

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan het zo zijn dat de restschuld wordt kwijtgescholden. Je moet hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden. Onze specialisten helpen je er graag bij. Neem daarom gerust contact met ons op.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig