Woningnood is een groeiend maatschappelijk probleem dat niet alleen individuen en gezinnen treft, maar ook gescheiden koppels. Het vinden van een nieuwe plek om te wonen na een scheiding kan een extra zware last zijn in een tijd van grote verandering en onzekerheid. De vraag naar betaalbare en geschikte woningen is vaak veel groter dan het aanbod. Dit heeft geleid tot stijgende huur- en vastgoedprijzen, wat het voor veel mensen, waaronder gescheiden koppels, moeilijk maakt om geschikte woonruimte te vinden. Maar welke mogelijkheden zijn er wel? En hoe kan je ervoor zorgen dat je ondanks de woningnood tóch een geschikte woning kunt vinden? We vertellen er graag meer over. 

Kopen of huren? 

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen na een scheiding is of je ervoor kiest om een huis te huren of te kopen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en de keuze hangt af van verschillende factoren, waaronder je financiële situatie, levensstijl en toekomstplannen. De volgende vragen zijn hierbij belangrijk:

  • Hoe stabiel is je financiële situatie?
  • Ben je van plan om op lange termijn op dezelfde locatie te blijven?
  • Kun je de verantwoordelijkheden van het huisbezit aan, zoals onderhoud en reparaties?
  • Heb je genoeg geld voor een aanbetaling en hypotheek?

Het is ook verstandig om advies in te winnen bij financiële adviseurs of vastgoedexperts om te bepalen welke optie het beste past bij jouw situatie. Daarnaast kent een vastgoedmakelaar de markt het best en kan hij of zij jou helpen om snel te kunnen schakelen als er een geschikte huur- of koopwoning op de markt komt. 

Lukt kopen of huren niet direct? 

Als je niet onmiddellijk een permanente woning kan vinden, overweeg dan tijdelijke huisvesting. Dit kan onder meer een verblijf bij vrienden of familieleden zijn, een tijdelijke huuraccommodatie of een kortetermijnverblijf in een hotel of Airbnb. Dit geeft je wat ademruimte terwijl je naar een geschikte permanente woning zoekt. Daarnaast is een sociale huurwoning ook een optie om goed te bekijken. 

Woningcorporaties kunnen na je scheiding urgentie verlenen waardoor jij snel een geschikte woning kunt betrekken. Dit kan wel alleen als aan de gestelde inkomenseisen voldoet en ​​een scheiding op zich kan in sommige gevallen als een noodsituatie worden beschouwd, vooral als er kinderen bij betrokken zijn en er sprake is van huiselijk geweld of andere risicofactoren. Het is echter belangrijk om contact op te nemen met de lokale instantie voor sociale huisvesting of woningcorporatie in jouw regio om de specifieke criteria en procedures te achterhalen die van toepassing zijn op het verkrijgen van urgentie na een scheiding. Zij kunnen je voorzien van gedetailleerde informatie en beoordelen of jouw situatie in aanmerking komt voor urgentie. Het kan ook helpen om juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met sociale diensten voor begeleiding bij jouw specifieke situatie.

Professionele hulp

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden of wil je graag op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.