Het is nooit gemakkelijk om te scheiden, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Co-ouderschap kan een uitdaging zijn, zelfs als beide ouders hun best doen om samen te werken. Maar soms komt het voor dat je ex-partner negatief of slecht over jou praat tegen je kinderen, wat schadelijk kan zijn voor zowel de kinderen als de relatie tussen ouder en kind. In dit blogbericht delen we enkele tips en informatie over hoe je met deze moeilijke situatie kunt omgaan.

Ben je gekwetst, boos of voel je je gefrustreerd? 

Het is begrijpelijk dat je je gekwetst, boos of gefrustreerd kunt voelen als je hoort dat je ex-partner negatief over je praat tegen je kinderen. Het is echter juist nu heel belangrijk om kalm te blijven en geduldig te zijn. Reageer niet meteen met woede of wraakgevoelens, omdat dit de situatie alleen maar kan verergeren. Probeer in plaats daarvan je emoties onder controle te houden. Herinner jezelf eraan dat het belangrijkste in deze situatie de emotionele gezondheid en het welzijn van je kinderen is. Probeer je te concentreren op wat het beste is voor hen en niet op wraak of wrok. Het is het belangrijkste om een gezamenlijk doel te hebben om je kinderen gelukkig en gezond te houden, ondanks de scheiding.

Communiceer met elkaar of met een professionele partij

Een open en eerlijk gesprek is essentieel. Praat met je ex-partner over je bezorgdheid en vraag of jullie samen kunnen werken om de situatie te verbeteren. Probeer dit gesprek te voeren op een respectvolle en niet-aanvallende manier. Vertel je ex-partner hoe je je voelt en waarom het belangrijk is dat jullie samenwerken voor het welzijn van jullie kinderen.

Als je merkt dat je ex-partner negatief praat over jou tegen je kinderen, probeer dan ook eens het gesprek aan te gaan met je kinderen. Probeer een tegenwicht te bieden door positieve communicatie te bevorderen. Praat met je kinderen over respect, begrip en het belang van het niet verspreiden van roddels of negativiteit. Laat zien dat je openstaat voor een gezonde en liefdevolle relatie met hen, ongeacht wat er gebeurt tussen jou en je ex-partner. Als de situatie niet verbetert en je merkt dat je kinderen er ernstig onder lijden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen. Een bemiddelaar kan helpen om de communicatie te verbeteren en de emotionele schade te minimaliseren.

De hulp van onze experts inschakelen?

Het kan moeilijk zijn om te zien hoe je ex-partner negatief praat tegen je kinderen, maar het is belangrijk om de focus te houden op het welzijn van je kinderen en te proberen samen te werken voor hun bestwil. Communiceer openlijk en respectvol met je ex-partner en wees een positieve invloed in het leven van je kinderen. Met geduld en inzet kan de situatie uiteindelijk verbeteren en kunnen jullie samenwerken om een gezonde co-ouderschapssituatie te creëren. Komen jullie er niet helemaal uit en kan je hulp gebruiken? Dan ben je van harte welkom om contact op te nemen. De experts van Scheidingsprofs beschikken over de juiste kennis om advies te geven op dit gebied en je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen en bieden een laagdrempelige manier van scheiden aan. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en weten alles wat betreft scheiden en kinderen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek. 

 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.