Het komt vaak voor dat ex partners zich na de scheiding nog altijd enorm ergeren aan het gedrag van de geliefde waarvan ze ooit zo gehouden hebben. Ervaar je dit ook? Dan ben je dus zeker niet de enige! Je moet je wel afvragen wat dit ergeren je brengt. Vaak is dit ergernis over dingen die je niet kunt veranderen. Het is dan ook goed om te weten hoe je kunt stoppen met ergeren aan het irritante gedrag van je ex.

 

Je ex als de persoon die je niet meer herkent

Het is vaak een hele verdrietige ervaring dat een persoon die je een lange tijd op een bepaalde manier kent, verandert in de persoon die je niet meer herkent. Je ex gaat dingen doen of toont interesse in zaken waarin nooit eerder interesse is getoond. Dit is zeker het geval als hij of zij dingen doet of keuzes maakt die jij zelf nooit zou doen of waarin jij de noodzaak hier niet van inziet. Je kunt je enorm storen aan het gedrag van je ex maar het brengt je niets verder. Het is dan ook goed om te stoppen met ergeren aan het irritante gedrag van je ex maar dit is makkelijker geschreven dan in de praktijk gedaan. Een goede reden om je eens te verdiepen in de manieren waarop je kunt stoppen met ergeren aan het irritante gedrag van je ex.

 

Is het noodzakelijk om je te ergeren aan het gedrag van je ex?

Dit belangrijke punt hebben we al even onder je aandacht gebracht. Het is goed om je te realiseren of het noodzakelijk is om je te ergeren aan het gedrag van je ex. Het is vaak helemaal niet nodig om iets van je ex te vinden. Bij een negatief oordeel over je ex, geeft dit negatieve energie. Daarnaast is het goed om te realiseren dat je ex het recht heeft om zijn of haar leven zelf in te richten en het niet aan jou is om hierover te oordelen. Laat je ex dus zijn wie hij of zij is. Dit maakt jouw leven een stuk eenvoudiger, relaxter en dus aangenamer.

 

Ga positiever over je ex denken

Hoe lastig het ook is, het is een goed advies om positiever over je ex te denken. De reden hiervoor is heel eenvoudig. Wanneer je (te) veel waarde hecht aan de negatieve gedachten over de ander, ga je in deze gedachten geloven en hiernaar handelen. Hierdoor ontstaat er een belemmerende factor. Daarnaast is het goed dat je anderen niet kunt veranderen. Je kunt immers alleen je eigen gedrag veranderen! Focus je dan ook op je eigen leven en laat de ander los.

 

Stel je eigen grenzen

Tot slot is het belangrijk om je eigen grenzen te stellen in de communicatie met je ex. Je hoeft immers niet mee te gaan met het gedrag van de ander. Door het stellen van je eigen grenzen creëer je tijd en ruimte voor je eigen behoeften en wensen. Op deze manier vul je langzaam maar zeker een eigen leven in en neem je afstand van het verleden met je ex. Dit zorgt er automatisch ook voor dat je veel minder open staat voor impulsen die betrekking hebben op het irritante gedrag van je ex en stop je bijna automatisch met het ergeren hieraan. En laat dat juist precies de bedoeling zijn als je na een echtscheiding een eigen leven wilt opbouwen.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.