Het is een van de belangrijkste tips als je als ouders van jonge kinderen uit elkaar gaat: praat niet negatief over je ex-partner waar de kinderen bij zijn. Het is voor je kinderen enorm belangrijk om je emoties en je gevoelens over de andere ouder aan de kant te zetten. Helaas zijn er zeer veel situaties waarbij het mis gaat met deze ongeschreven regel. Wat te doen als jij je zeer goed aan deze regel houdt maar je ex-partner hier niet aan meewerkt en jou met grote regelmaat in een kwaad daglicht zet waar de kinderen bij zijn? Scheidingsprofs deelt 5 essentiële tips over wat je kunt doen als je ex-partner negatief over je praat waar de kinderen bij zijn.

 

De grote gevolgen als een van de ouders de andere ouder zwart maakt in het bijzijn van je kinderen

De gevolgen als een van de ouders de andere ouder zwart maakt in het bijzijn van je kinderen worden nog wel eens onderschat. Het kan namelijk veel kwaad voor de kinderen als een ex geliefde de ander zwart maakt in het bijzijn van de jongste generatie. Deze situatie wordt zelfs gezien als de grootste risicofactor voor latere problemen. Het kwaadspreken over de ex kan zorgen voor veel stress, depressieve gevoelens en een negatief zelfbeeld bij kinderen. Dit kan in later stadium tot uiting komen in agressieve gedragskenmerken. Daarnaast kan het gedrag van gescheiden ouders ook sociale problemen, slechte schoolprestaties en het sneller overgeven aan slechte gewoontes (zoals roken, drinken, blowen) bij de kinderen tot gevolg hebben.

 

Kind heeft niet gekozen voor scheiding ouders

Het is als ouders goed om je te realiseren dat je kind (of kinderen) niet heeft gekozen voor de scheiding van zijn of haar ouders. Het is echter wel logisch dat er sprake is van een vorm van onenigheid, anders was er geen keuze gemaakt om te gaan scheiden. Helemaal voorkomen dat er kwaad wordt gesproken over de ander waar de kinderen bij zijn, is vrijwel niet te voorkomen. Zoals aangegeven is het wel belangrijk om te voorkomen dat dit op structurele basis voorkomt. Als er iets “uitgevochten moet worden”, doe dit dan achter gesloten deuren en zeker niet waar de kinderen bij zijn. Hiermee zorgen jullie ervoor dat jullie zo goed mogelijke ouders van het kind zijn en verklein je de kans dat de nakomelingen last krijgen van de gevolgen van jullie scheiding.

 

Wat te doen als een van de ex-partners slecht praat over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen?

Helaas komt het in de praktijk veelvuldig voor dat een van de ouders zich keurig houdt aan de afspraak om niet negatief over de ander te praten in het bijzijn van de kinderen terwijl de ander deze regel volledig aan zijn of haar laars lapt. Een gevoel van machteloosheid kan dan snel ontstaan. Het is immers niet mogelijk om de ex-partner te veranderen. Je hebt immers geen grip op het gedrag van een ander. Wat te doen als een van de ex-partners slecht praat over de andere ouder in het bijzijn van de kinderen? Onze Scheidingsprofs hebben 5 essentiële tips als je ex-partner negatief over je praat waar de kinderen bij zijn voor je op een rijtje gezet.

 

  1. Luister goed naar de verhalen waar de kinderen mee komen
    Het is belangrijk om goed te luisteren naar de verhalen waar de kinderen mee naar je toe komen om hier op de juiste manier op te reageren. Het is hierbij belangrijk om niet in de verdedigende rol te schieten maar juist het onderwerp op een subtiele manier een andere wending te geven. Als de kinderen naar je toe komen met de zin:” Papa/mama zei dat jij &$@#/*%…”, kun je bijvoorbeeld reageren met de zin: ”Dat is zeker wel vervelend om te horen hé’”.
  2. Neem de slechte gewoonte niet over en doe het niet terug
    Het is zo verleidelijk om het gedrag van de andere ouder over te nemen, in de verdediging te schieten of hetzelfde terug te doen. Dit is echter de slechtste keuze die je kunt maken want op deze manier maak je de situatie en de gevolgen alleen maar erger. Blijf vooral kalm in deze situatie.
  3. Maak vooraf goede afspraken
    Genezen is beter dan voorkomen. Daarom is het een verstandige keuze om deze situatie al bij de scheiding bespreekbaar te maken en in het ouderschapsplan vast te leggen dat jullie als ouders afspreken om je niet negatief over je ex-partner uit te laten waar de kinderen bij zijn
  4. Maak de situatie bespreekbaar
    Als je merkt dat je kinderen van slag raken van de negatieve opmerkingen van je ex-partner, is het goed om dit zo snel mogelijk bespreekbaar te maken. Dit is in de praktijk soms lastig voor elkaar te krijgen zonder de situatie te verslechteren. Het kan soms helpen om in dit soort situaties gebruik te maken van de hulp van een gemeenschappelijke kennis. Als je geen geschikte persoon hiervoor in je omgeving hebt, kun je altijd gebruik maken van de diensten van een van onze Scheidingsprofs voor bemiddeling in zo’n situatie.
  5. Laat je bij de scheiding begeleiden door één professional
    Veel scheidende partners maken de vergissing om er automatisch van uit te gaan dat ze een eigen advocaat nodig hebben om hun scheiding vorm te geven. Juist deze keuze werkt het negatief over elkaar praten in de hand. Dit omdat de kinderen het meest dierbare bezit zijn voor ouders en dit vaak een strijdpunt wordt. Hiermee wordt de basis gelegd voor een situatie waarin ex-partners makkelijker de keuze maken om negatief over de andere ouder te praten. In dit geval is het (indien mogelijk) een betere keuze om te kiezen voor mediation om gezamenlijk het scheidingsproces te doorlopen. In veel gevallen wordt de drempel om achteraf negatief over de ander te praten veel hoger en zullen de scheidende ouder in later stadium veel meer respect voor elkaar tonen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.