Als je onlangs gescheiden bent, is het belangrijk om na te denken over de verzekeringen die je moet afsluiten om jezelf en eventueel je gezin te beschermen. Hoewel een scheiding een uitdagende periode kan zijn, biedt het ook nieuwe mogelijkheden om je leven opnieuw op te bouwen en te zorgen voor een stabiele toekomst. Verzekeringen vallen daar ook zeker onder dus laten we eens kijken naar de belangrijkste verzekeringen die je moet overwegen of verzekeringen die verplicht zijn in Nederland.

Je eigen woning en inboedel verzekeren

Ten eerste is een woonverzekering essentieel als je een eigen woning hebt. Deze verzekering bestaat meestal uit een opstalverzekering en een inboedelverzekering. Wat zijn de verschillen dan precies? De opstalverzekering dekt schade aan de structuur van je huis, terwijl de inboedelverzekering de waarde van je persoonlijke eigendommen dekt. Is er een heftige storm geweest en zijn er dakpannen beschadigd? Dan valt dit onder de opstalverzekering. Maar is je televisie onverhoopt stuk doordat er iets tegenaan gevallen is? Dan is de inboedelverzekering er. Zorg ervoor dat de verzekerde bedragen overeenkomen met de werkelijke waarde van je woning en bezittingen en bekijk ook goed de polisvoorwaarden. Deze voorwaarden zijn namelijk bij iedere verzekeringsmaatschappij anders.

Geen schade aan jouw spullen, maar aan die van een ander?

Daarnaast is een aansprakelijkheidsverzekering een slimme keuze. Deze verzekering beschermt je namelijk tegen de financiële gevolgen van schade die je per ongeluk aan spullen van anderen toebrengt. De aansprakelijkheidsverzekering kan vooral nuttig zijn als je kinderen hebt, omdat zij soms onbedoeld schade kunnen veroorzaken. 

Gezondheidszaken

Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Als je voorheen op de zorgverzekering van je ex-partner was aangesloten, moet je nu zelf een eigen zorgverzekering afsluiten. Vergelijk de dekking en kies een polis die past bij jouw individuele behoeften. Als je kinderen hebt, moet je mogelijk ook de zorgverzekering voor hen regelen. Vergeet dus niet om de kinderen toe te voegen aan jouw polis of een aparte verzekering voor hen af te sluiten. Tip: gezamenlijke kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en kan je het beste aan de polis toevoegen met de meeste dekkingen – bij jezelf of bij je ex-partner. Op die manier worden onverwachte hoge kosten voorkomen. Lees wel altijd goed de polisvoorwaarden, want sommige verzekeraars hebben bij aanvullende verzekeringen afwijkende regels. Uiteraard kunnen jullie vervolgens gezamenlijk besluiten wie de eventueel bijkomende kosten voor zijn of haar rekening neemt. 

Zekerheid bij onverwachte gebeurtenissen

Een levensverzekering is geen verplichting, maar kan een belangrijke overweging zijn, vooral als je kinderen hebt die financieel afhankelijk van je zijn. Met een levensverzekering zorg je er namelijk voor dat je kinderen financieel beschermd zijn als er iets met jou zou gebeuren. Bespreek met een verzekeringsadviseur welk type levensverzekering het beste bij jouw situatie past, of het nu een overlijdensrisicoverzekering of een kapitaalverzekering is.

Hulp en advies 

Naast het afsluiten van deze verzekeringen, is het belangrijk om je financiële situatie in het algemeen te herzien na een scheiding. Denk aan het aanpassen van je pensioenregeling, het bijwerken van je testament en het herzien van eventuele alimentatie- en verzekeringsafspraken. Het kan verstandig zijn om een mediator te raadplegen om je te helpen bij het nemen van de juiste beslissingen. Ben jij nog niet gescheiden, maar willen jullie deze stap wel gaan zetten? Dan staan de scheidingsexperts van Scheidingsprofs heel graag voor jullie klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en ook scheidingstrajecten met kinderen. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.