Het doorlopen van een echtscheidingstraject is voor veel scheidende stellen een zorgelijke periode. Hoewel een echtscheiding het startpunt vormt van een nieuwe fase in iemands leven brengt dit ook veel onzekerheden mee. Dit blijkt direct uit de lijst van factoren waar we ons het meeste zorgen over maken bij scheidingen. Het opvallende is dat in deze lijst een relatief groot verschil zichtbaar is waar mannen en vrouwen slapeloze nachten van hebben.

Huisvesting grootste zorgpunt bij echtscheidingen

Een nieuwe levensfase is vaak een stap in het onbekende. Dat dit vaak met wat spanning gepaard gaat blijkt uit recente onderzoeksresultaten. De Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) heeft hierover een artikel op haar website gepubliceerd. Hierin worden de resultaten van een interessant onderzoek over echtscheidingen onder de aandacht gebracht. In het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar werden de respondenten onder andere gevraagd naar de grootste zorgpunten bij een scheiding. Uit de onderzoeken blijkt dat 40% van de ondervraagden zich vooral zorgen maakt over de huisvesting na de scheiding. Met name voor vrouwen is dit een grotere punt van zorg.

Het verschil tussen de grootste zorgpunten van mannen of vrouwen

Uit het onderzoek wordt een opvallend groot verschil tussen de grootste zorgpunten van mannen of vrouwen inzichtelijk. Maar liefst 46% van de vrouwen maakt zich zorgen over de huisvesting terwijl dit bij “slechts” 32% van de mannen het geval is. Veel mannen (36% van de ondervraagden) maken zich vooral zorgen over de emotionele gevolgen van de scheiding bij hun kinderen. Uiteraard is dit ook bij veel (35%) vrouwen zeker een punt van zorg maar ook het financieel rondkomen na een scheiding is een factor dat veel (36%) vrouwen zich zeker bezig houdt. De ondervraagden mannen en vrouwen zijn wel eensgezind over de factoren waar zij zich het meeste zorgen over maken bij scheidingen. De onzekerheid met betrekking tot huisvesting (32%) en het financieel rondkomen na een scheiding (28%) vormen ook bij mannen grote punten van zorg.

Dit zijn de andere factoren waar we ons het meeste zorgen over maken bij scheidingen 

   Naast de drie bovenstaande benoemde factoren zijn er volgens het onderzoek zeker ook andere factoren te benoemen waar we ons het meeste zorgen over maken bij scheidingen. Het er alleen voor staan en wellicht de eenzaamheid die hieruit ontstaat zijn zorgpunten waar een flink aantal scheidende mensen (respectievelijk 28 en 19%) zich druk om maken. Andere punten die werden aangegeven als punt van zorg bij scheidingen waren onder andere de zorgregeling voor kinderen, de kosten voor het doorlopen van een scheidingsprocedure, de manier waarop de omgeving aankijkt tegen de scheiding en de vaste lasten (zoals alimentatie) die moeten worden afgedragen na een scheiding. Slechts 13% van de scheidende mensen maken zich géén grote zorgen bij scheidingen.

Andere feiten uit het onderzoek over zorgpunten bij echtscheidingen

Uit het onderzoek blijkt dat 13% van alle ondervraagden zich geen grote zorgen maakten over de gevolgen of de afhandeling van een echtscheiding. Vooral bij ex-partners die in goed overleg besloten hebben om te scheiden is dit het geval. Uit het onderzoek over zorgpunten bij echtscheidingen blijkt dat ex-partners zonder thuiswonende kinderen het meeste zorgen maken over zaken die betrekking hebben op eenzaamheid en er alleen voor staan. Scheidende ouders van jongere kinderen maken zich meer zorgen over kind gerelateerde zaken zoals de zorgregeling, de emotionele gevolgen van een scheiding en financiële zaken. 

Onze Scheidingsprofs kunnen veel van dit soort zorgen op een relatief eenvoudige wijze wegnemen. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend persoonlijk advies of ondersteuning als je een onzekere levensfase tegemoet gaat als gevolg van een echtscheiding.