Dat relaties vaak onder druk staan na vakanties en de feestdagen is niet nieuw. Dit zijn immers beruchte periodes voor een relatiecrisis. De effecten van een harde lockdown kunnen we zeker aan dit rijtje toevoegen. Er wordt in 2021 een serieuze toename van het aantal echtscheidingen verwacht. Wat we ook tot de gevolgen van een harde lockdown kunnen rekenen, is dat het aantal vechtscheidingen zal toenemen. Het “verplicht bij elkaar zitten” eist een flinke tol.

 

Het effect van een lockdown op een huwelijk

Dat het aantal echtscheidingen in 2021 fors zal toenemen, is zeker geen lastige voorspelling. In 2020 is de verwachte scheidingspiek immers voor een groot deel uitgebleven. Dit heeft echter niet te maken met het feit dat de onderlinge relaties beter zijn geworden maar meer door het onzekere karakter van de corona periode. Hoewel online scheiden altijd mogelijk is gebleven, besloten veel stellen om hun plannen om te gaan scheiden uit te stellen. Er is echter nooit sprake geweest van afstel. De harde lockdown die nu is afgekondigd, zal de relaties verder onder druk zetten. Dit wordt nog eens versterkt doordat veel stellen zich in deze corona tijd (en de onzekere financiële situatie) “gedwongen voelen” om in onder één dak te blijven wonen.

 

Hoe een lockdown zorgt voor meer scheidingen

Een lockdown periode zet veel mensen ertoe aan om hun huwelijk tegen het licht te houden en te heroverwegen. De stelregel die hierbij geformuleerd kan worden is relatief eenvoudig: Als je relatie goed zit, hoeft zo’n lockdown helemaal geen vervelende periode te zijn. Als de relatie echter niet goed zit, wordt het meer een verplichting om met het gezin op een kleine oppervlakte samen te zitten. In dat geval kunnen die corona maatregelen een katalysator zijn die een aantal zaken sneller in beweging brengt.

Dit is zeker het geval nu er een harde lockdown is afgekondigd. In dit geval is er geen andere mogelijkheid om terug te vallen op de relatie. Er is geen uitlaatklep van sport, vrienden of een bezoek aan horeca gelegenheden. Als er sprake is van een goede relatie zal dit geen probleem zijn, als dit niet het geval is, zullen die corona maatregelen niet echt bevorderlijk zijn. Dit is zeker niet het geval als het geduld van de betrokkenen zo lang op de proef wordt gesteld. Hierdoor kunnen eenvoudige irritaties tussen de betrokken partners wat dieper wortelen en de oorzaak zijn van een vechtscheiding. Het is juiste van groot belang om een vechtscheiding te voorkomen om op de meest soepele en voordelige manier te kunnen scheiden.

 

Wat is onprettig: mijn huwelijk of de situatie waarin we ons bevinden?

Hoewel de corona crisis door veel stellen gezien wordt als de ultieme relatietest, is het wel van groot belang om hierin reëel te blijven. Het is dan ook goed om jezelf de vraag te stellen of het je huwelijk zelf is die onprettig is of de (corona) situatie waarin we ons bevinden. Stress heeft immers een grote invloed op de mens. Kleine ergernissen kunnen door stress als gevolg van externe invloeden bijna catastrofale gebeurtenissen lijken. Het is dus goed om te kijken hoe je huwelijk was voor de corona periode. Dit kan je perspectief veranderen over wat je ongelukkig doet voelen.

Als dit laatste niet het geval is, zal een scheiding voorkomen niet altijd de beste optie zijn. Er zijn situatie waarbij dit de beste keuze is. De corona maatregelen vormen dan de bevestiging van iets wat beide partners wellicht al wisten. In dat geval is het goed om de onvermijdelijke stap te zetten, voordat de situatie (onnodig) uit de hand loopt. Onze Scheidingsprofs kunnen jullie hierin persoonlijk begeleiden. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van onze diensten gedurende de corona periode. Informeer gerust naar onze mogelijkheden.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.