Als je gaat scheiden, zijn de bijbehorende fiscale veranderingen niet het eerste waar je aan denkt. Toch komt er een moment dat je te maken krijgt met dit soort praktische zaken. Er zijn in dit opzicht veel belangrijke punten waar je aan moet denken. Om hier een beetje overzicht in te krijgen, nemen we een aantal belangrijke zaken met je door.

 

Samen of apart belastingaangifte doen als je gescheiden bent?

De eerste vraag die in je opkomt als je geen (fiscale) partners meer bent, is of je alleen of gezamenlijk belastingaangifte moet doen. Je bent immers niet precies op 1 januari gescheiden maar ergens in de loop van een jaar. De wetgeving op dit gebied schrijft voor dat je geen fiscale partner meer bent als je echtscheidingsverzoek is ingediend of als je niet meer op hetzelfde adres ingeschreven staat. Je mag in het jaar van je scheiding nog wel samen je belastingaangifte doen maar het jaar daarna niet meer. Je bent elkaars toeslagpartner tot het moment dat je niet meer bij elkaar staat ingeschreven en het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank ligt.

Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek na een scheiding?

Hypotheekrenteaftrek is een van de aftrekposten waarmee je het bedrag wat je aan belasting moet betalen kunt verminderen. Toen je fiscale partner van elkaar was, kon je dit soort aftrekposten en je inkomsten op een gunstige manier verdelen. Dit is nu helaas niet meer mogelijk. Alleen de persoon die de hypotheek op zijn of haar naam heeft staan, maakt aanspraak op hypotheekrenteaftrek. Als je ervoor kiest om gezamenlijk belastingaangifte te doen over het jaar dat je gescheiden bent, kun je nog kiezen wie de hypotheekrente aftrekt. Daarna heb je daarna deze mogelijkheden niet meer.

 

Huurtoeslag wijzigen na een scheiding

Het is zeker gewenst dat je de huurtoeslag wijzigt als de situatie op dit gebied veranderd is. Dit kan bijvoorbeeld als je verhuist naar een huurwoning en/of in het geval dat de huurtoeslag op naam van je ex staat. Je kunt dit op een relatief eenvoudige wijze doen door (nadat je verzoek tot echtscheiding is ingediend bij de rechtbank) een adreswijziging door te geven bij de gemeente. Daarnaast moet je op twee manieren de wijziging doorgeven aan de belastingdienst. Dit kan digitaal op de website van de Belastingdienst. Op dit platform kun je onder “mijn toeslagen” zowel aangeven dat je gescheiden bent als dat je woonadres/ huur is veranderd.

Als de huurtoeslag op naam van je ex blijft staan omdat deze persoon in dezelfde woning blijft wonen en jij hebt in jouw situatie ook recht op huurtoeslag, moet je een nieuwe aanvraag doen. Ook dit doe je in twee stappen: Je geeft eerst onder het kopje “mijn toeslagen” de verandering van je situatie door waarop je vervolgens onder het kopje “toeslagen overzicht” je huurtoeslag kunt aanvragen.

 

Gevolgen scheiding op kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderopvangtoeslag

Als je gescheiden bent, heeft dit ongetwijfeld gevolgen op de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. De stelregel hierin is eenvoudig: het kindgebonden budget gaat naar de persoon die de kinderbijslag ontvangt. Als jij de persoon bent die de kinderbijslag ontvangt, hoef je alleen maar de verandering van de situatie (dus dat je gescheiden bent) aan de belastingdienst door te geven. De Belastingdienst zal dan ook meteen een nieuwe berekening maken van het kindgebonden budget waar jij recht op hebt. Hierin wordt uiteraard alleen jouw inkomen in meegenomen. Als je ex de kinderbijslag ontving en dit moet omgezet worden naar jou omdat de kinderen bij jou gaan wonen, kun je dit regelen via de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De kinderopvangtoeslag is afhankelijk van de mate waarop je gebruik maakt van de kinderopvang. Als hierin niets verandert, hoef je niets te doen. Als er wel een wijziging plaatsvindt met betrekking tot het aantal opslaguren, moet je dit wel aangeven bij de Belastingdienst. Deze instantie zal dan een nieuwe berekening voor je maken. Hetzelfde is van toepassing als de kinderopvangtoeslag op naam van je ex staan en dit moet wijzigen.

 

Zorg voor duidelijkheid voor jezelf en maak gebruik van de voorlopige aanslag

Doordat je gescheiden bent, gaat je fiscale situatie vrijwel zeker veranderen. De kans is groot dat je meer of minder gaat betalen. Het is in veel situaties erg praktisch om snel te weten waar je aan toe bent. Je kunt hier inzicht in krijgen door een voorlopige aanslag aan te vragen of (als je hier al gebruik van maakt) deze te wijzigen aan de hand van jouw nieuwe situatie. Hiermee voorkom je vaak dat je achteraf onaangenaam wordt verrast en moet bijbetalen.

 

Denk ook hieraan als je gescheiden bent

Tot slot nog een paar praktische tips. Je DigiD is een persoonlijk nummer. Zorg ervoor dat jij alleen dit nummer kan gebruiken als je gescheiden bent. Controleer ook het rekeningnummer waarop toeslagen en belastingteruggaven op gestort worden en wijzig dit nummer indien nodig. Vergeet niet een adreswijziging bij de gemeente door te geven. De gemeente zorgt er ook voor dat dit bij de Belastingdienst terecht komt.

Heb je vragen of behoefte aan persoonlijk advies over de fiscale veranderingen als je gaat scheiden? Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder. Neem gerust contact met ons op om jouw situatie te bespreken.