Belastingdienst en scheiden

Meer weten over scheiden en geld

Belastingdienst en scheiden

Een scheiding heeft ook gevolgen voor de belastingaangifte. Je bent na je scheiding geen fiscaal partner meer van elkaar (mits je niet meer op hetzelfde adres woont en het verzoek tot echtscheiding is ingediend). Op het moment dat je geen fiscaal partner meer bent, moet je afzonderlijk van elkaar aangifte bij de belastingdienst doen.

Aftrekbaarheid kosten echtscheiding

Voor de scheiding maak je kosten. Dat jaar zijn je kosten waarschijnlijk dus hoger, terwijl wellicht bepaalde toeslagen nu komen te vervallen. De kosten die je maakt voor je scheiding zijn niet aftrekbaar voor de belasting. Als jij de alimentatieplichtige bent voor je partner, dan is het bedrag alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting wanneer deze is opgenomen in het echtscheidingsconvenant of wanneer de rechter het heeft vastgesteld. Als je degene bent die de alimentatie ontvangt, dan kan je de kosten die je maakt voor het verkrijgen, verhogen of behouden van de partneralimentatie aftrekken van de belasting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan proceskosten of juridische hulp. Kinderalimentatie is nooit aftrekbaar van de belasting.

Veranderingen in toeslagen en kortingen

Zodra je gaat scheiden, neemt vaak ook de belastingdruk toe. Toeslagen en kortingen die je ontvangt zijn gebaseerd op je leefsituatie. Als jij en je partner allebei werkten, ontvingen jullie beiden arbeidskorting en was het mogelijk hiermee te schuiven in jullie voordeel. De belastingdruk zal nu dus toenemen nu je gescheiden bent. Aan de andere kant zal je waarschijnlijk nu recht hebben op meer toeslagen, omdat je inkomen nu lager is geworden. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk na je scheiding je nieuwe gegevens invult bij de Belastingdienst, dan weet je waarop welke kortingen en toeslagen je recht hebt.

Tip voor de belastingaangifte

Wellicht is het handig om nog een keer samen aangifte te doen over het jaar van de scheiding. Dus dat je voor dat jaar nog fiscaal partner blijft. Een echtscheiding vindt nooit precies plaats aan het begin of einde van een jaar. Zo heb je samen nog even de gelegenheid om inkomsten en aftrekposten voor het jaar van de scheiding in jullie voordeel te verdelen. Het jaar na je scheiding moet je afzonderlijk van elkaar aangifte doen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig