“…en ze leven nog lang en gelukkig”. Het is een zinnetje dat veelvuldig voorkomt in sprookjes maar de realiteit zit vaak anders in elkaar. Zelfs aan een sprookjeshuwelijk kan helaas een einde komen en uit onderzoek blijkt dat er verschillende reden zijn om de trouwbelofte aan elkaar te doorbreken. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar de reden om te scheiden. In deze blog brengen we je op de hoogte van recente onderzoeksresultaten.

 

Waarom gaan getrouwde stellen uit elkaar?

In veel gevallen lijken getrouwde stellen perfect bij elkaar te passen maar blijkt in de realiteit het toch anders te zijn. Er wordt toch besloten om een einde te maken aan wat ooit het perfecte huwelijk leek. Eerdere onderzoeken wezen uit dat bij 1 op de 5 huwelijken een gezamenlijke beslissing wordt genomen om uit elkaar te gaan. In andere gevallen was het een van de partners die het initiatief heeft genomen, een stap die vooral na een vakantieperiode of na de feestdagen gezet wordt.

Ook op de vraag waarom getrouwde stellen uit elkaar gaan zijn diverse onderzoeken gedaan. De rode draad in de onderzoeksresultaten wijst duidelijk op emotionele tekortkomingen maar dit is uiteraard een ruim begrip. Daarnaast zit er een duidelijk verschil met betrekking tot de duur van de relaties. De belangrijkste reden om een lange relatie te beëindigen is het missen van lichamelijke intimiteit. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd door Kantar in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) is geen of weinig seks voor 23% van de ondervraagden de belangrijkste reden. 11% van de stellen die besloten om een einde te maken aan een huwelijk die korter heeft geduurd noemde intimiteit als belangrijkste reden. Ook het uit elkaar groeien van de partners wordt vaak als reden om een langdurig huwelijk te beëindigen.

 

De meest voorkomende redenen om te scheiden

Bovenaan in de lijst van de meest voorkomende redenen om te scheiden staat het uit elkaar groeien van de partners. 44% van de partners geeft dit als voornaamste reden om te scheiden aan waarbij moet worden opgemerkt dat deze reden ruim te interpreteren is. 27% van de scheidende partners gaf aan dat de levensstijlen niet meer op elkaar aangesloten waren. 26% van de stellen gaven aan dat een gebrek aan verliefdheid reden was om een einde te maken aan een huwelijk.

Ook het missen van de mogelijkheid om gevoelens met de ander te delen, het gevoel onbegrepen te worden door andere partner en (zoals aangegeven) het gemis van lichamelijke intimiteit zijn ook veel voorkomende reden om te scheiden. Tot slot werden vreemdgaan, verliefd zijn op een ander of onoplosbare conflicten of veelvuldig ruzie maken als redenen aangegeven om te scheiden.

 

Leeftijd invloeden op de redenen om te scheiden

Een andere interessant onderzoeksresultaat dat inzichtelijk werd gemaakt waren de leeftijd invloeden op de redenen om te scheiden. Jongeren in een leeftijdscategorie tussen de 18 en 35 jaar gaven vaak het gebrek aan tijd voor elkaar, vreemdgaan en conflicten op als redenen om te scheiden.

Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend persoonlijk advies of ondersteuning als je besloten hebt om te gaan scheiden. Onze Scheidingsprofs helpen je graag verder bij het snel en netjes regelen van je echtscheiding. Het maakt voor ons geen verschil wat de reden om te scheiden is.