De feestdagen worden gezien als hét moment om gezellig samen te zijn. Voor veel stellen blijkt dat dit niet zo gezellig is als het lijkt. Vrijwel ieder jaar is er direct na de feestdagen sprake van een piek in het aantal echtscheidingen. Hoewel dit voor veel gelukkige stellen wellicht verrassend overkomt, is deze piek eenvoudig te verklaren.

Tweejaarlijkse pieken in het aantal echtscheidingen

Alle statistieken wijzen uit dat er een duidelijke piek zichtbaar is in het aantal echtscheidingen na de feestdagen. Het moment van bezinning en gezellig samen zijn blijkt een beproeving voor het huwelijk. De partners zijn op dit soort momenten vaker samen en dus is meer ruimte om zich te storen aan irritaties die in het hectische dagelijks leven als minder storend worden ervaren of waar op een makkelijkere manier (letterlijk) afstand van kan worden gedaan.

Dit laatste is ook van toepassing gedurende de vakantie. Ook dan zijn partners meer op elkaar aangewezen dan hen lief is. Dat niet ieder huwelijk daar tegen bestand is blijkt wel uit de tweede jaarlijkse piek in echtscheidingen, die duidelijk zichtbaar is in de maand september. De “scheidingspieken” in de maanden januari en september zijn niet alleen in Nederland zichtbaar maar ook in andere landen zoals Engeland en Amerika.

De momenten om zaken te overdenken

Vakanties en feestdagen zijn dé momenten om zaken (zowel met betrekking op het maatschappelijke leven als op het huwelijk) te overdenken. In veel gevallen is dit de periode waarop partners zich beseffen dat ze hun wederhelft niet meer zo leuk vinden als dat ze ooit vonden. In sommige gevallen wordt deze periode zelfs gezien als laatste “testcase voor hun huwelijk”. Daarom komen veel mensen er juist op dit soort momenten achter dat het een betere keuze is om een streep onder hun huwelijk te zetten dan het tegen beter weten in nog maanden te proberen.

Hoger aantal echtscheidingen na de feestdagen

Het komt regelmatig voor dat stellen al voor de feestdagen het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan maar dit nog niet kenbaar te maken om de sfeer van deze dagen niet te verpesten. In dat geval wordt het nieuws vaak in januari aan de buitenwereld kenbaar gemaakt en worden de eerste stappen hiervoor ook gedurende deze periode gezet. Dit verklaart waarom de agenda’s van echtscheidingsadvocaten en mediators juist in januari zo vol staan.

Hebben jij en je partner na de feestdagen er ook voor gekozen om uit elkaar te gaan? Wij helpen je graag. Neem een kijkje bij onze pakketten.