Omgangsregeling

Meer weten over scheiden en kinderen

Omgangsregelingen

Als jullie gaan scheiden en er zijn ook kinderen, dan moeten jullie samen bepalen welke omgangsregeling jullie willen. Deze moet vastgelegd worden in het ouderschapsplan.
Na een echtscheiding hebben kinderen het recht op contact met beide ouders. In welke vorm, kan je samen onderling afspreken. De rechter zal hiernaar kijken en het bekrachtigen als hij akkoord is. Er zijn verschillende vormen van omgangsregelingen en samen met je ex-partner moet je goed bekijken welke het beste bij jullie situatie past en welke het meest in het belang van de kinderen is.

De bezoekregeling

In de bezoekregeling staan alle afspraken over de omgang van de kinderen met de niet-verzorgende ouder. Hoe jullie dit invullen, hangt af van jullie situatie en persoonlijke wensen. Vroeger was dit vaak om het weekend een weekend naar de vader en de vakanties en feestdagen door de helft. Deze vorm zie je trouwens tegenwoordig steeds meer verdwijnen.

Het co-ouderschap

Co-ouderschap is een omgangsregeling die je tegenwoordig steeds meer ziet. Hierbij is sprake van een gelijke verdeling van de taken rondom de verzorging, de opvoeding en de kosten. De kinderen zijn dus even vaak bij mama als papa. Hoe dan die tijd verdeeld is, bepaal je samen. Het kan de ene week bij papa zijn en de andere week bij mama. Ook is het opdelen van de week mogelijk. Als ouder ben je bij deze vorm allebei even nauw betrokken bij de dagelijkse bezigheden als voor de scheiding. Je moet wel kijken of het praktisch goed te doen is in verband met school, werk, sport, enzovoort.

Birdnesting

Birdnesting is een vorm van co-ouderschap, maar hierbij blijven de kinderen in hun ouderlijk huis. Ze hoeven dus niet heen en weer van mama’s naar papa’s huis. Om de beurt kom je als ouder dan van je nieuwe woonadres naar het ouderlijk huis en blijf je jouw tijd van de week bij de kinderen. De kinderen hebben hierdoor een vaste basis en het is voor hen geen wekelijks heen en weer gesleep van spullen. Het nadeel voor ouders is de extra woonlasten waar je mee te maken krijgt. Je moet dit wel kunnen betalen. Ook het emotionele aspect moet je niet uitvlakken. Het ouderlijk huis is immers de plek waar je eerst samen met je ex-partner een gezin vormde.

Inspraak kinderen bezoekregeling

Zodra een kind 12 jaar is, heeft het inspraak in de bezoekregeling. Een rechter zal dan ook altijd de mening van een kind aanhoren als hij of zij graag wat wil zeggen over de omgangsregeling die wordt afgesproken.

Omgangsregeling niet-ouders

Ook andere mensen die een hechte band hebben met de kinderen kunnen aan de rechter vragen of ze een omgangsregeling mogen. Bijvoorbeeld de opa’s en de oma’s, maar ook ooms, tantes, neefjes, nichtjes, enzovoort. De rechter zal dan kijken of er dan voor hen een aparte regeling moet komen. De rechter kijkt hierbij niet alleen naar bijvoorbeeld de bloedband. Er wordt ook gekeken naar of er sprake is van een hechte relatie met het kind en naar het belang van het kind zelf.

Voorlopige omgangsregeling

Soms kan het ook voorkomen een rechter een voorlopige omgangsregeling bepaalt, op het moment dat hij nog geen definitieve uitspraak heeft gedaan. Bijvoorbeeld omdat een situatie nauwer bekeken moet worden of dat er langzaamaan een band opgebouwd moet worden tussen het kind en de ouder en dit in een later stadium geëvalueerd gaat worden voordat een definitieve regeling wordt afgesproken.

Wijzigen omgangsregeling

Er kan altijd een verzoek worden ingediend bij de rechtbank om een vastgelegde omgangsregeling aan te passen. Soms is er wat veranderd in de omstandigheden van één van de ouders of kinderen en kan één van de ouders vragen om een wijziging.

Zijn er minderjarige kinderen betrokken bij jullie scheiding? Onze scheidingsprofs staan voor jullie klaar. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen‘.

 

Minderjarige kinderen?

Zijn er minderjarige kinderen betrokken bij jullie scheiding?

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig