Hypotheek bij scheiden van tafel en bed

Meer weten over scheiden en de hypotheek

De gevolgen van scheiden van tafel en bed voor de hypotheek

Je hebt met je partner besloten om te gaan scheiden. Waarschijnlijk weet je niet precies wat er nu allemaal op je afkomt en wat er allemaal besloten moet gaan worden. Wel wil je het op een zo goed mogelijke manier afsluiten. Daarvoor zijn er veel verschillende opties die in bepaalde situaties handig kunnen zijn. In alle situaties kan Scheidingsprofs je helpen. Zo kun je kiezen om te scheiden van tafel en bed. Maar wat houdt dit in? En welke gevolgen heeft dit voor je hypotheek?

Wat is scheiden van tafel en bed?

Het scheiden van tafel en bed is een procedure die je in gaat waarin je uit elkaar gaat maar niet officieel van elkaar gaat scheiden. Het huwelijk blijft dus in stand maar verder zijn er veel overeenkomsten met het echte scheiden. De partners gaan uit elkaar, gaan gescheiden wonen en alle spullen worden verdeeld onder beide partners. Ook de procedure die je verder doorgaat is gelijk aan een gewone echtscheiding.

Er zijn een aantal gevolgen van het scheiden van tafel en bed. Voor de wet blijf je getrouwd en ook in het geval van financiële zaken zoals pensioenen blijft de pensioenuitvoerder jullie zien als getrouwd stel. Daarom blijft bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen voor elkaar doorlopen. Ook bij deze niet volledige scheiding moet er een rechter een uitspraak doen over de scheiding. Dat zal de rechter doen als blijkt dat de verhouding niet meer houdbaar is.

Naast spullen verdelen en financiële afspraken die gemaakt moeten worden kan het zijn dat je afspraken moet maken over kinderen. Hiervoor zal, net als bij een gewone scheiding, een ouderschapsplan geschreven moeten worden met daarin de plannen over wie er op welke momenten zorg draagt voor de kinderen en of er eventuele alimentatie betaald moet worden.

Wat zijn de voordelen van scheiden van tafel en bed?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Vooral vroeger gebeurde het veel vanwege geloofsovertuiging. Omdat volgens sommige geloven je niet van elkaar mag scheiden en mensen zich graag aan deze regels houden werd er vaak voor deze optie gekozen als je toch uit elkaar wilt. Inmiddels daalt het aantal gelovigen in Nederland en daarmee ook het aantal scheidingen van tafel en bed dat vanwege deze reden voltrokken worden.

Een andere reden om voor deze manier van scheiden te kiezen is de wens om financieel onafhankelijk te zijn van je partner. Door te scheiden van tafel en bed ben je volledig zelf verantwoordelijk voor je financiën en ben je ook voor belastingregels, verzekeringen en andere zaken onafhankelijk van je partner. Toch zijn er ook andere mogelijkheden om dit te regelen. Zo kun je er samen met je partner voor kiezen om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Deze zijn ook tussentijds te wijzigen mochten er zaken veranderen in de financiële situatie van één van de partners.

Hoe wordt de hypotheek geregeld na scheiding van tafel en bed?

Ook hier gelden dezelfde regels als bij een echtscheiding. Toch zijn er veel verschillende situaties denkbaar rondom een hypotheek. Bij elke situatie kunt u terecht bij Scheidingsprofs. Het kan zijn dat één van jullie de eigenaar is van het huis. De eigenaar van het huis kan dan gewoon in het huis blijven wonen. Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden over de woning.

Als beide partners eigenaar van het huis zijn kun je verschillende opties kiezen voor het huis. Het kan zijn dat het huis verkocht wordt; dit gebeurt vaak als geen van jullie beiden de hypotheek alleen kan betalen. Een andere optie is dat één van de twee wel de volledige hypotheek op zijn of haar rekening neemt en in het huis blijft wonen.

Wel moet er aan de hypotheek iets veranderen. Deze kan volledig overgenomen worden of er kan een nieuwe hypotheek afgesloten worden. Beide opties zijn in de praktijk niet eenvoudig om snel te regelen. Het is dus verstandig om voorafgaand aan het besluit om te scheiden van tafel en bed alvast na te denken en afspraken te maken over hoe er met het huis en de hypotheek omgegaan wordt. Zolang de hypotheek nog niet is overgenomen of er nog geen nieuwe hypotheek is afgesloten zijn beide partners nog aansprakelijk voor het betalen van de maandlasten. Dat geldt dan ook voor een situatie waarin een partner niet meer in het huis woont.

Ga je scheiden en hebben jij en je (ex)-partner een koopwoning? Met onze dienst ‘Scheiden en Wonen‘ van Scheidingsprofs krijgen jullie begeleiding van een Scheidingsprof en een hypotheekadviseur.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig