Scheiden van tafel en bed

Meer weten over scheiden en overige zaken

Scheiden van tafel en bed

In 2016 is het percentage scheidingen gestegen naar maar liefst 38 procent. Wist je dat er een alternatief bestaat voor mensen die apart wil leven, maar niet definitief willen scheiden? Dat alternatief heet: scheiden van tafel en bed.

Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij scheiden van tafelen bed blijf je officieel getrouwd, maar woon je niet meer in hetzelfde huis en deel je niet meer de gezamenlijke bezittingen. Je bent dan ook niet meer verantwoordelijk voor bijvoorbeeld schulden die je ex aangaat na de scheiding. Het verschil met normaal scheiden is dat je wel officieel getrouwd blijft en de onderhoudsplicht in stand blijft. Ook mag je niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Dat mag pas als je officieel gescheiden bent. Een scheiding van tafel en bed kan alleen bij een huwelijk, niet bij een geregistreerd partnerschap.

Waarom zou je kiezen voor scheiden van tafel en bed?

In sommige kringen kiest men voor scheiden van tafel en bed uit geloofsovertuiging, maar steeds vaker kiezen mensen hiervoor vanwege financiële of fiscale redenen.

Ook al woon je apart, je blijft fiscaal partner van elkaar. Door te kiezen voor een scheiding van tafel en bed, komt hier een einde aan, wat vele fiscale voordelen kan opleveren in de vorm van bijvoorbeeld heffingskortingen. Pensioenrechten kan je nu ook al gaan verdelen, zonder fiscale gevolgen. Ook is het mogelijk de overwaarde van één van de woningen te verdelen waar je in woont, door het nemen van een extra hypotheek waarvan de hypotheekrente aftrekbaar is. Voorwaarde is wel dat de uitbetaling van de helft van die overwaarde niet beschikbaar is op andere wijze. Je kunt overigens ook blijven samenwonen na tafel en bed. Stel, één van jullie start een eigen bedrijf, je bent gescheiden van tafel en bed, dan kan een eventuele schuld niet worden verhaald op de partner van degene die het bedrijf is gestart.

Procedure scheiding tafel en bed

De procedure voor een scheiding van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure van een echtscheiding. Ook hiervoor heb je een advocaat nodig. Een rechter zal de scheiding van tafel en bed toewijzen als hij of zij ervan overtuigd is dat een relatie ‘duurzaam is ontwricht’. Bij minderjarige kinderen in een gezin is ook hierbij een ouderschapsplan verplicht en moeten er afspraken gemaakt worden over zaken als de boedelverdeling, vermogen, de woning, etc. Ondanks dat je getrouwd blijft met elkaar, moeten al deze zaken geregeld worden net als bij een echtscheiding. Ook alimentatie moet niet worden vergeten. De scheiding van tafel en bed wordt opgenomen in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. Deze beschikking moet binnen zes maanden worden ingeschreven anders verliest deze haar kracht.

Eindigen scheiding van tafel en bed

Een scheiding van tafel en bed kan je behouden zolang als je leeft. Ook kan je ervoor kiezen dit op een keer te beëindigen en je huwelijk officieel te laten ontbinden. Het is ook mogelijk weer bij elkaar te komen en de scheiding van tafel en bed te laten beëindigen door de rechter te laten weten dat je weer officieel getrouwd wilt zijn.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.6

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig