Huis verkopen bij scheiding

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Hypotheek bij scheiding – Huis verkopen

Wanneer geen van u beiden na de scheiding in het gezamenlijke koophuis kan of wil blijven wonen, moet het huis verkocht worden. Welke gevolgen dat heeft hangt af van de prijs waar het huis voor verkocht wordt. Want dit resulteert in een overwaarde of een restschuld die je moet delen met je ex-partner.

Huis verkopen met overwaarde

Wanneer je het huis verkoopt met een overwaarde, dus de opbrengsten zijn hoger dan de hypotheekschuld die er nog is, dan kan je met je ex-partner de overwaarde verdelen. Hoe deze verdeelsleutel is, hangt af van de afspraken die jullie samen hebben. Meestal is de verdeling door de helft. Maar het kan ook zijn dat jullie andere afspraken hierover hebben gemaakt in het verleden. Je bent beiden zelf fiscaal verantwoordelijk voor het deel dat je krijgt.

Huis verkopen met onderwaarde

Het kan zijn dat jullie het huis verkopen met een onderwaarde. De verkoopprijs is dan lager dan de hypotheekschuld en zitten jullie dus met restschuld. Wanneer jullie een hypotheek hebben met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan wordt de restschuld in sommige gevallen overgenomen door deze instantie. Bekijk hiervoor goed je voorwaarden. Kan de NHG de schuld niet over nemen, dan moet je de situatie bespreken met de hypotheekverstrekker. Je moet namelijk toestemming van de bank hebben om het huis met onderwaarde te verkopen. Dit omdat de hypotheekverstrekker er immers zeker van wil zijn dat hij zijn geld terugkrijgt. Als die toestemming er is, dan wordt de restschuld, net als bij een overwaarde, verdeeld onder beide partijen en zijn jullie beiden verantwoordelijk voor de terugbetaling.

Medewerking is een must

In bijna alle gevallen van echtscheiding waarbij de woning verkocht moet worden, is er geen sprake van gedoe tussen beide partners. Maar soms zijn beide partners het niet eens met de verkoop van de woning. Wanneer je ex-partner niet bereid is mee te werken aan de verkoop van het huis, kan je een aantal maatregelen nemen. Als in jullie echtscheidingspapieren (die door de rechter bekrachtigd zijn) is vastgelegd dat je ex-partner moet meewerken aan de verkoop en dit gebeurt niet, kan je een boete laten opleggen van bijvoorbeeld € 500,- per dag. Je kunt de boete laten opleggen door middel van een kort geding bij de rechtbank. Er is nog een andere optie. Je kunt de rechter vragen of een zogenaamde ‘machtiging tegeldemaking’. Met deze machtiging hebt je het recht het huis te verkopen, zonder medewerking van je ex-partner.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig