Betalingsweigering partner

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Wat gebeurt er als je partner weigert te betalen na een scheiding?

Bij een scheiding komt veel kijken. Zo kan er een hoop gebeuren rondom een koopwoning. Die kan verkocht worden of één van jullie blijft er in wonen. Dan kan het zijn dat één van jullie beiden financieel gecompenseerd moet worden. Maar wat gebeurt er als één van de partners na de scheiding tegen de gemaakte afspraken in gaat en weigert te betalen?

Compensaties rondom hypotheek na scheiding

Regels rondom hypotheken en scheidingen zijn niet erg overzichtelijk. Wil je daarom hulp bij het regelen van je hypotheek bij een scheiding, schakel dan hier de hulp in van Scheidingsprofs. Er zijn veel verschillende situaties die kunnen ontstaan rondom de hypotheek na de scheiding. Ten eerste is het van belang om te kijken wie er eigenaar is van het huis en wie er verantwoordelijk is voor de hypotheek. Als slechts één van jullie dit is dan kan deze partner in het huis blijven wonen en de last van de hypotheek blijven dragen. Maar in veel gevallen zullen jullie beiden eigenaar zijn van het huis en allebei verantwoordelijk zijn voor de maandelijkse lasten van de hypotheek.

Er kan voor gekozen worden dat één van jullie beiden in het huis blijft wonen. Deze persoon moet dan in staat zijn om de volledige lasten van de hypotheek te kunnen betalen. De hypotheekverstrekker zal hierop toezien en de hypotheek pas overschrijven als hij of zij er zeker van is dat dit mogelijk is. Dit klinkt allemaal nog niet heel ingewikkeld. Maar er ontstaat een hele andere situatie als de resterende hypotheekschuld hoger of lager is dan de waarde van het huis.

Het is daarom verstandig om het huis te laten taxeren. Zodra je de vrije verkoopwaarde weet en op de hoogte bent van je resterende hypotheekschuld kun je kijken naar de gevolgen daarvan op de eventuele beslissing of het huis verkocht wordt of wie er in het huis blijft wonen. Als de waarde van het huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld spreek je van overwaarde. Deze overwaarde kun je zien als het bedrag dat over zou blijven als je het huis nu zou verkopen. Dat bedrag moet je gelijk verdelen onder beide partners. Als jullie gaan scheiden en het huis wordt niet verkocht heeft de vertrekkende partner recht op de helft van deze overwaarde.

Het is andersom ook mogelijk; als de schuld van de hypotheek hoger is dan de huidige verkoopwaarde van het huis spreek je over restschuld. De vertrekkende partner moet in dit geval de helft van deze restschuld betalen aan de partner die in het huis blijft wonen om hem te compenseren voor deze schuld. Als jullie gezamenlijk tot een andere heldere afspraak kunnen komen is dit ook mogelijk. Het is wel afhankelijk van de hypotheekverstrekker of de hypotheek kan blijven doorgaan of niet.

Wat als een partner weigert te betalen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen als je partner weigert te betalen. Ten eerste is het verstandig om je ex-partner duidelijk te maken welke afspraken jullie gemaakt hebben en dat hij of zij zich aan deze afspraken moet houden. Het is handig om samen een datum af te spreken waarop het bedrag betaald moet zijn. Mocht het dan nog niet betaald zijn kun je een betalingsherinnering sturen om nogmaals te laten weten dat het bedrag betaald moet worden.

Wanneer dit alsnog niet lukt kun je het best professionele hulp inschakelen. Jij hebt je best gedaan om je ex-partner de kansen te geven om te betalen maar nu dit alsnog niet gelukt is zal er helaas meer moeten gebeuren om het voor elkaar te krijgen. Je kunt een advocaat inschakelen die je zal helpen om de rechter in te schakelen. De rechter kan dan een uitspraak doen en je ex-partner sommeren om zich aan de afspraken te houden. Zodra deze uitspraak gedaan is zal er nog meer druk zijn om te betalen en heb je de uitspraak van de rechter achter je staan dat je echt recht hebt op het overeengekomen bedrag.

Mocht je niet meteen de stap naar de rechter willen maken kun je ook op andere manieren juridisch advies inwinnen. Je kunt online contact zoeken met een mediator of een andere juridisch specialist die je meer opties kan geven om toch geld te ontvangen van je ex-partner. Zo voorkom je een eventueel conflict dat kan ontstaan bij de gang naar de rechter.

Scheiden met een koophuis?

Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.7

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig