Betalingsweigering partner

Meer weten over scheiden en de hypotheek

Wat gebeurt er als je partner weigert te betalen na een scheiding?

Bij een scheiding komt veel kijken. Zo kan er een hoop gebeuren rondom een koopwoning. Die kan verkocht worden of één van jullie blijft er in wonen. Dan kan het zijn dat één van jullie beiden financieel gecompenseerd moet worden. Maar wat gebeurt er als één van de partners na de scheiding tegen de gemaakte afspraken in gaat en weigert te betalen?

Compensaties rondom hypotheek na scheiding

Regels rondom hypotheken en scheidingen zijn niet erg overzichtelijk. Wil je daarom hulp bij het regelen van je hypotheek bij een scheiding, schakel dan hier de hulp in van Scheidingsprofs. Er zijn veel verschillende situaties die kunnen ontstaan rondom de hypotheek na de scheiding. Ten eerste is het van belang om te kijken wie er eigenaar is van het huis en wie er verantwoordelijk is voor de hypotheek. Als slechts één van jullie dit is dan kan deze partner in het huis blijven wonen en de last van de hypotheek blijven dragen. Maar in veel gevallen zullen jullie beiden eigenaar zijn van het huis en allebei verantwoordelijk zijn voor de maandelijkse lasten van de hypotheek.

Er kan voor gekozen worden dat één van jullie beiden in het huis blijft wonen. Deze persoon moet dan in staat zijn om de volledige lasten van de hypotheek te kunnen betalen. De hypotheekverstrekker zal hierop toezien en de hypotheek pas overschrijven als hij of zij er zeker van is dat dit mogelijk is. Dit klinkt allemaal nog niet heel ingewikkeld. Maar er ontstaat een hele andere situatie als de resterende hypotheekschuld hoger of lager is dan de waarde van het huis.

Het is daarom verstandig om het huis te laten taxeren. Zodra je de vrije verkoopwaarde weet en op de hoogte bent van je resterende hypotheekschuld kun je kijken naar de gevolgen daarvan op de eventuele beslissing of het huis verkocht wordt of wie er in het huis blijft wonen. Als de waarde van het huis hoger is dan de resterende hypotheekschuld spreek je van overwaarde. Deze overwaarde kun je zien als het bedrag dat over zou blijven als je het huis nu zou verkopen. Dat bedrag moet je gelijk verdelen onder beide partners. Als jullie gaan scheiden en het huis wordt niet verkocht heeft de vertrekkende partner recht op de helft van deze overwaarde.

Het is andersom ook mogelijk; als de schuld van de hypotheek hoger is dan de huidige verkoopwaarde van het huis spreek je over restschuld. De vertrekkende partner moet in dit geval de helft van deze restschuld betalen aan de partner die in het huis blijft wonen om hem te compenseren voor deze schuld. Als jullie gezamenlijk tot een andere heldere afspraak kunnen komen is dit ook mogelijk. Het is wel afhankelijk van de hypotheekverstrekker of de hypotheek kan blijven doorgaan of niet.

Wat als een partner weigert te betalen?

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen als je partner weigert te betalen. Ten eerste is het verstandig om je ex-partner duidelijk te maken welke afspraken jullie gemaakt hebben en dat hij of zij zich aan deze afspraken moet houden. Het is handig om samen een datum af te spreken waarop het bedrag betaald moet zijn. Mocht het dan nog niet betaald zijn kun je een betalingsherinnering sturen om nogmaals te laten weten dat het bedrag betaald moet worden.

Wanneer dit alsnog niet lukt kun je het best professionele hulp inschakelen. Jij hebt je best gedaan om je ex-partner de kansen te geven om te betalen maar nu dit alsnog niet gelukt is zal er helaas meer moeten gebeuren om het voor elkaar te krijgen. Je kunt een advocaat inschakelen die je zal helpen om de rechter in te schakelen. De rechter kan dan een uitspraak doen en je ex-partner sommeren om zich aan de afspraken te houden. Zodra deze uitspraak gedaan is zal er nog meer druk zijn om te betalen en heb je de uitspraak van de rechter achter je staan dat je echt recht hebt op het overeengekomen bedrag.

Mocht je niet meteen de stap naar de rechter willen maken kun je ook op andere manieren juridisch advies inwinnen. Je kunt online contact zoeken met een mediator of een andere juridisch specialist die je meer opties kan geven om toch geld te ontvangen van je ex-partner. Zo voorkom je een eventueel conflict dat kan ontstaan bij de gang naar de rechter.

Hebben jullie een koopwoning en gaan jullie scheiden? Bekijk dan hier de dienst ‘Scheiden en Wonen‘. Bij deze dienst worden jullie ondersteund door zowel een Scheidingsprof als een hypotheekadviseur.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op partneralimentatie?

Partneralimentatie wordt betaald aan die partner die na de scheiding niet in eigen onderhoud kan voorzien. Daarbij spelen uiteraard het eigen inkomen maar ook het gezinsinkomen tijdens het huwelijk een rol om deze behoefte te bepalen. De (ex-) moet ook ruimte (draagkracht) hebben om een bijdrage aan partneralimentatie te kunnen betalen

Wat hou ik over na een scheiding?

Veel mensen stellen de vraag of ze recht hebben op partneralimentatie. Veel belangrijker is echter de vraag hoe ziet mijn financiële toekomst er uit? Wat heb ik te besteden en kan ik daarmee in mijn huidige woning blijven wonen. Op deze vragen geven wij u antwoord door een inzicht te geven in uw netto te besteden inkomen na de scheiding inclusief uw recht op toeslagen, kindgebonden budget en/of maandelijkse belastingteruggave. Scheidingsprofs helpt u bij het aanvragen van deze inkomensbestanddelen.

Hoe regel ik mijn scheiding?

Mensen die denken de scheiding even zelf te regelen komen vaak (achteraf) bedrogen uit omdat ze niet aan alles denken. De Scheidingsprof neemt het hele proces uit handen en zorgt dat u niets vergeet en volledig op de hoogte bent van alle (on)mogelijkheden. Uw echtscheiding wordt van A tot en met Z geregeld, inclusief een rapport met alle berekeningen en advies omtrent de keuzes die u kunt of moet maken. Kortom: Scheidingsprofs bied u één adres voor alles rondom uw scheiding.

Een advocaat of een mediator regelt over het algemeen een onderdeel van uw scheiding: het juridische of het emotionele. De Scheidingsprofs regelt alles voor u. We begeleiden niet alleen het proces maar komen ook met concrete oplossingen aan de hand van uw vragen en wensen. Het Scheidingsrapport geeft u op een begrijpelijke wijze volledig inzicht in uw scheiding en uw toekomst. Uw hele scheiding wordt transparant en duidelijk. U hoeft hier nauwelijks iets voor hoeft te doen! De Scheidingsprofs biedt u een uitstekende kwaliteit tegen een passende prijs.

Regel je de echtscheiding met of zonder je partner?

Indien u nog in staat bent met uw partner een goed gesprek (discussie mag!) te voeren dan kunt u in onderling overleg tot een oplossing te komen met behulp van de Scheidingsprofs. De Scheidingsprof begeleid dit proces onafhankelijk voor u beiden en samen met u beiden. Op het moment dat scheiden in overleg u niet mogelijk lijkt (of u dit niet wilt), kan Scheidingsprofs u individueel van dienst zijn. Scheidingsprofs behartigt dan specifiek uw belangen en heeft hij/zij contact met uw partner en zijn/haar adviseur. Uiteraard probeert de Scheidingsprofs altijd om tot een redelijke oplossing te komen voor uw partner, het doel is niet om het te laten escaleren tot een vechtscheiding want daar is iedereen en met name de kinderen de dupe van.

Wat is een scheidingsrapport?

Het Scheidingsrapport is een document waarin u wordt meegenomen in alle onderdelen van uw scheiding die op u en uw partner van toepassing zijn. Hierbij kunt u onder andere denken aan:

  • het inkomen nu en na de scheiding van beiden
  • de kosten van de kinderen
  • partneralimentatie
  • verdeling van het vermogen
  • verevening van pensioenen
  • verdeling van verzekeringen

U krijgt antwoord op al uw vragen. Aan de hand van uw wensen gaan we het rapport samen invullen en zo ontstaat er voor beiden een beeld van de toekomst. U heeft zo altijd een naslagwerk van de mogelijkheden en de keuzes die u heeft gemaakt. Het rapport is uiteindelijk de basis voor het convenant en ouderschapsplan. Zo vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Hoe vraag ik een scheiding aan?

Uw scheiding kan eenvoudig via de Scheidingsprof aangevraagd worden door gezamenlijke ondertekening van een convenant. Het hele vervolgtraject van de rechtbank tot en met de inschrijving bij de gemeente wordt door de Scheidingsprof uit handen genomen.

Wanneer is er recht op kinderalimentatie?

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis terwijl er tegelijk ook veel moet worden geregeld. Zoals bijvoorbeeld de kinderalimentatie. De rechter bepaalt de hoogte van het bedrag aan de hand van de Trema-normen die zijn ontwikkeld voor het eenduidig vaststellen van alimentatie. U kunt de alimentatie ook zelf samen bepalen. In dat geval is het verstandig om de normen van de rechter als uitgangspunt te nemen en de berekening door een onafhankelijk professional. Zo voorkomt U later discussie en onenigheid met elkaar.

Bij elke zorgregeling dient U van tevoren af te spreken welke kosten worden verdeeld en welke niet. Voorkom bijvoorbeeld dat de ene ouder mee betaalt aan de duurdere smaak van de andere ouder. Kosten zoals vakantie en uitstapjes kunt u daarom beter buiten de verdeling houden. U kunt ook besluiten voor deze extra’s een gezamenlijke bankrekening te openen. Het is bij de verdeling belangrijk om onderscheid te maken tussen eigen kosten en te verdelen kosten.

Eigen kosten van de ouders zijn de kosten die elk huishouden voor zich maakt, zoals huur, telefoon en boodschappen. Te verdelen kosten zijn uitgaven die door één ouder worden gedaan. Deze kosten dienen voldaan te worden uit de vrije ruimte van de beide ouders. Bijvoorbeeld verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten.
Nadat de verdeling van de kosten heeft plaats gevonden kan bepaald worden welke ouder een bijdrage dient te leveren in de vorm van kinderalimentatie aan de andere ouder. Over het algemeen zal de hoofdverdiener iets moeten betalen maar er zijn uitzinderingen die de Scheidingsprofs u perfect kan uitleggen.

Wat is een ouderschapsplan?

Gaan u en uw partner uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dat moet u samen een ouderschapsplan opstellen. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Gehuwde en geregistreerde ouders zijn dat wettelijk verplicht. Dit geldt ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over hoe u de zorg en opvoeding verdeelt (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling). Daarnaast legt u vast hoe u elkaar informatie geeft over belangrijke onderwerpen en maakt u afspraken over de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

In gemeenschap van goederen getrouwd, wat houdt dat in?

De gemeenschap van goederen is het wettelijk stelsel in het Nederlandse huwelijksvermogensrecht. De wettelijke gemeenschap van goederen ontstaat van rechtswege tussen echtgenoten vanaf het ogenblik van voltrekking van het huwelijk, en tussen geregistreerde partners vanaf de registratie, voor zover zij daarvan niet bij huwelijkse voorwaarden zijn afgeweken. Dit huwelijksstelsel is internationaal gezien vrij zeldzaam en houdt kort gezegd in dat alles van de partners gezamenlijk bezit is tenzij daar expliciet van afgeweken is bij schenking of erven.

Jullie pakketten sluiten niet aan op mijn vraag, kunnen jullie mij toch helpen?

Niet gevonden wat je zocht in de pakketten die wij aanbieden?

Scheidingsprofs levert ook maatwerk. Uiteraard kunnen wij jou buiten onze pakketten om ook helpen.

De meerprijs hiervan is:

€160 p.u.

Meer weten? Klik hier om contact met ons op te nemen.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9.4

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Heb je recht op subsidie?

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig