Partneralimentatie

Meer weten over scheiden en alimentatie

Alimentatie – Partneralimentatie

In sommige gevallen kan je na je echtscheiding om partneralimentatie vragen of moeten betalen aan je ex-partner. Dit kan het geval zijn wanneer de verschillen tussen de inkomsten van allebei de partners groot zijn. Je betaalt dan in feite voor het levensonderhoud van je ex-partner.

Hoogte bedrag partneralimentatie

Je kunt samen de hoogte van het bedrag dat aan partneralimentatie betaald wordt bepalen. Als jullie er samen in goed overleg uit kunnen komen, is dat heel fijn. Maar dat lukt lang niet altijd. In dat geval zal je wellicht met behulp van de advocaat, mediator of notaris tot een bedrag uit kunnen komen. Lukt het ook langs die weg niet, dan moet de rechter een uitspraak doen over de hoogte van het bedrag. Bij het vaststellen van de hoogte van het bedrag wordt gekeken naar de behoefte van degene die alimentatie zal ontvangen, naar wat de ontvanger verdient en wat de draagkracht is van de alimentatieplichtige partner. Als de ontvanger nu niets of heel weinig verdient, zal de rechter ook kijken naar de mogelijkheid of de ontvanger een inkomen kan gaan krijgen of meer kan gaan verdienen (bijvoorbeeld door een baan te gaan zoeken, meer te gaan werken of een bijbaantje te nemen). De hoogte van de partneralimentatie wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld aan de hand van de loonstijgingen. 

Betaling van partneralimentatie

Wist u dat partneralimentatie niet per se in geld uitgekeerd hoeft te worden? Dit gebeurt meestal wel, maar is niet verplicht. Het kan ook in natura betaald worden (bijvoorbeeld door middel van boodschappen of andere zaken als kleding of brandstof voor de auto). Het komt ook geregeld voor dat de alimentatieplichtige de partneralimentatie betaalt door het betalen van de hypotheeklasten of huur van de woning.

Duur van partneralimentatie

De basisregel voor de duur van partneralimentatie is dat de duur maximaal 5 jaar bedraagt. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Meer weten over de duur van partneralimentatie voor jullie specifieke situatie? Klik hier. Dan ontvangt een ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde. De duur gaat in op het moment dat de scheiding wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Indien verlenging nodig is, dan kan je dit aanvragen bij de rechter. Bij het aanvragen van verlenging moet goed aangetoond worden dat het onredelijk zou zijn als de alimentatie stopt.

Wanneer houdt verplichting tot partneralimentatie op?

De alimentatieplichtige is niet meer verplicht te betalen als de ontvanger duurzaam gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met een nieuwe partner. Partneralimentatie kan ook stoppen wanneer de ontvanger zelf meer inkomsten krijgt, (bijvoorbeeld wanneer hij of zij meer gaat werken of een (nieuwe) baan krijgt) of wanneer hij of zij gaat samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat en hierdoor de inkomsten stijgen.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 9

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig