Wanneer vervalt kinderalimentatie?
Meer weten over scheiden en alimentatie
Veel gescheiden ouders hebben maandelijks te maken met het betalen of het ontvangen van kinderalimentatie. Naast het te betalen bedrag is het voor zowel de betalende- als de ontvangende ouder belangrijk om te weten wanneer de kinderalimentatie vervalt. Hier zijn wettelijke regels over vastgesteld. In deze wettelijke regelingen zijn meerdere situaties opgenomen.
Waarom kinderalimentatie betalen?
Kinderalimentatie is de financiële vergoeding die een niet verzorgende ouder periodiek afdraagt aan de verzorgende ouder als zij (als gevolg van een scheiding) niet meer samen deze taak uitvoeren. De voornaamste doelstelling van de kinderalimentatie regeling is dat het kind of de kinderen er niet teveel de dupe van worden als de ouders het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan. Daarnaast wordt er door het naleven van deze financiële regels naar gestreefd dat de kinderen bij beide ouders ongeveer dezelfde situatie ervaren. Bij het opstellen van de afspraken met betrekking tot de alimentatie regeling, wordt ervan uitgegaan dat iedere ouder de dagelijkse kosten voor het kind of de kinderen betaalt als ze bij de betreffende ouder zijn. Kinderalimentatie heeft dan ook betrekking op verblijfsoverstijgende kosten zoals schoolgeld, geld voor kleding of de kosten voor abonnementen. De omschrijving van de verblijfsoverstijgende kosten wordt verzorgd door de Expertgroep Alimentatienormen. We komen verderop in dit artikel terug op deze expertgroep.
Er zijn diverse wettelijke regels van toepassing die betrekking hebben op de afdracht van kinderalimentatie. Deze regels hebben betrekking op de hoogte van het bedrag en de periode dat kinderalimentatie van toepassing is. De toepassing van deze regeling wordt vastgesteld in het ouderschapsplan. Deze afspraken worden door de rechter getoetst voordat een echtscheiding wordt uitgesproken.
Wanneer hoef je geen kinderalimentatie meer te betalen?
De kinderalimentatie regeling is van toepassing op de verzorging (en de kosten die hierbij gemaakt worden) van minderjarige kinderen. Deze voorgaande zin geeft eigenlijk al voor een deel het antwoord op de vraag wanneer er geen kinderalimentatie betaalt hoeft te worden. Deze regeling is van toepassing totdat het kind de 21e jarige leeftijd bereikt heeft. Veel gescheiden ouders denken dat ze geen kinderalimentatie hoeven betalen als het kind 18 jaar is geworden maar dat is niet het geval. Een kind is wel ontvangstgerechtigde als hij of zij de 18e leeftijd heeft bereikt. Het alimentatiebedrag hoeft dan niet op de rekening van de andere ouder worden gestort maar kan rechtstreeks naar de rekening van het kind zelf worden overgemaakt. Omdat het kind vanaf zijn of haar 18de volwassen is en het kind vanaf dat moment zelf de bijdrage ontvangt, wordt de kinderalimentatie vanaf dit moment onderhoudsbijdrage genoemd. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat de rechter bij schrijnende gevallen (bij bijvoorbeeld een lichamelijke- of geestelijke handicap van het kind) een uitzondering kan maken op de wettelijke regels en kan verplichten om voor de langere periode kinderalimentatie te laten betalen.
Welke factoren zijn van invloed op de hoogte van het alimentatiebedrag?
De factoren die van invloed zijn op het bepalen van de hoogte van de kinderalimentatie hebben onder andere betrekking op de behoeften van het kind of de kinderen, het inkomen van het gezin en de draagkracht van de onderhoudsplichtige (dus de persoon die alimentatie moet betalen). Hiermee komen we automatisch op een situatie waarbij er een verandering op kan treden tot wanneer een ouder alimentatie moet betalen. De afspraken met betrekking tot het betalen van (kinder) alimentatie kunnen herzien moeten worden als er bij een van de ouders sprake is van een significante verandering in de financiële situatie.
Hoe wordt de hoogte van de kinderalimentatie bepaald?
Het is in de praktijk lastig te bepalen wat de behoeften zijn van een kind. Dit is immers niet alleen afhankelijk van de leeftijd van het kind maar ook van de maatschappelijke situatie zoals de koopkracht. Daarom wordt de hoogte van de kinderalimentatie voor een belangrijk deel bepaald aan de hand van de tremanormen. Dit is een periodieke rapportage dat wordt opgesteld door de Expertgroep Alimentatienormen. Deze expertgroep wordt vormgegeven door een groep rechters die zich bezighouden met het opstellen van richtlijnen die gebruikt kunnen worden voor het bepalen van de alimentatiebehoefte. Deze richtlijnen worden schriftelijk vastgelegd in het Tremarapport. Dit rapport kan het beste gezien worden als een inhoudelijk- en cijfermatig advies over de alimentatie afspraken kunnen worden vormgegeven. Hoewel dit geen bindend rapport is, worden deze aanbevelingen in de meeste gevallen wel gehanteerd om rechtsgelijkheid te garanderen. Ook de rechters baseren in veel gevallen hun uitspraak op dit rapport.
Indexatie kinderalimentatie
De hoogte van het bedrag dat aan kinderalimentatie moet worden afgedragen is aan verandering onderhevig. Ieder jaar weer wordt dit bedrag aangepast (vrijwel altijd met een percentage verhoogd) op basis van de indexatie kinderalimentatie. Dit is een regeling waarbij het bedrag kan worden verhoogd op basis van de gemiddelde loonstijgingen in Nederland. Deze loonstijgingen worden vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op basis van deze gegevens stelt de minister van Rechtsbescherming een indexeringspercentage vast. Deze indexeringspercentage wordt medio november bekendgemaakt door middel van publicatie in de Staatscourant en de landelijke dagbladen. Dit betekent in de praktijk dat gescheiden ouders van minderjarige kinderen precies weten wanneer de alimentatieverplichting vervalt maar de exacte hoogte van het bedrag zal jaarlijks veranderen.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!
Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.7
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig