Kinderalimentatie

Meer weten over scheiden en alimentatie

Alimentatie – Kinderalimentatie

Bij een echtscheiding is alimentatie een belangrijk punt van de zaken die geregeld moeten worden. Als ex-partners heb je niet enkel de onderhoudsplicht naar elkaar, maar zeker ook naar de kinderen. Kinderalimentatie is verplicht tot het kind 21 jaar is. De partner die alimentatieplichtig is, zal de kinderalimentatie moeten betalen. Alle afspraken die gemaakt worden over de kinderalimentatie worden in het ouderschapsplan opgenomen.

Wat betaal je met de kinderalimentatie?

Met de kinderalimentatie worden de kosten betaald die gepaard gaan met de opvoeding en verzorging van het kind of kinderen na de scheiding. De alimentatieplichtige ouder moet naar zijn/haar draagkracht meebetalen. In principe geldt de stelregel: het kind moet na de scheiding kunnen blijven doen wat hij of zij daarvoor deed en (min of meer) dezelfde levenstandaard houden als voor de echtscheiding. Dus eigenlijk moeten dus alle kosten betaald worden aangaande de kinderen. Bijvoorbeeld eten, drinken, kleding, school, eventuele kinderopvang, de zwemles, de sportclub of de muziekles. Alle kosten moeten met de alimentatie gedekt zijn en het is de bedoeling dat de alimentatieplichtige ouder geen extra kosten moet betalen naast de alimentatie. De kinderalimentatie heeft trouwens altijd voorrang ten opzichte van de partneralimentatie.

Hoogte bedrag kinderalimentatie

De hoogte van het bedrag dat per kind aan alimentatie betaald moet worden, bepaalt de rechter. Als eerste kijkt de rechter naar de behoefte van het kind, daarna kijk hij of zij wat de draagkracht is van zowel de moeder als de vader. Beiden wordt naast elkaar gelegd en aan de hand daarvan stelt de rechter een bedrag vast. Ieder jaar wordt de alimentatie bijgesteld, ook wel geïndexeerd genoemd. Ieder jaar stelt de minister van Justitie een percentage vast waarmee de alimentatie wordt verhoogd.

Hoe zit het met kinderen ouder dan 18 jaar?

Iemand die 18 jaar is, is meerderjarig volgens de Nederlandse wet. Echter geldt de alimentatieplicht nog minimaal tot het kind 21 jaar is. Daarna stopt de alimentatieplicht, maar er wordt wel verwacht dat ouders hun kinderen dan nog enigszins helpen. De meeste 21-jarigen zijn dan bijvoorbeeld nog volop met hun studie bezig. Vanaf het moment dat het kind 18 jaar is, worden de afspraken omtrent de alimentatie rechtstreeks met het kind gemaakt. Ook de betaling gebeurt rechtstreeks aan het kind.

Hebben jullie kinderen onder de 18 jaar en gaan jij en je partner uit elkaar? Wij helpen jullie graag. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen‘.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.

Wij zijn onpartijdig

Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.

6 dagen per week bereikbaar

Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.

Vaste prijs

Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.

Zonder advocaat

Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.

Kinderen op de eerste plaats

Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.

Scheiden met subsidie

Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.

Klantbeoordeling: 8.5

Meer dan 10 jaar ervaring!

Wij leveren vakwerk

2000+ scheidingen per jaar

Laat ons jou helpen

Meer dan 75% van alle scheidingen kunnen online afgehandeld worden. Logisch dat steeds meer koppels voor online scheiden kiezen. Dan kun je scheiden wanneer het jou uitkomt.

Robert den Nijs

Dossiermanager

Wat zeggen onze klanten

 “Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”

Anita over Scheidingsprofs

Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.

Marion over Scheidingsprofs

Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!

Olga over Scheidingsprofs

Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.

Bart over Scheidingsprofs

Vaste prijs

Zeer ervaren

Kinderen eerst

Onpartijdig