Zetten we te makkelijk de stap om te trouwen en om te scheiden? Wat is de rol van social media hierin? Hebben we een specialist nodig voor professionele begeleiding in een echtscheidingsproces? Gaat het belang van de kinderen altijd boven het belang van de ouders?

Het zijn allemaal vragen waar iedereen wel een mening over heeft en waar regelmatig onderzoek naar wordt gedaan. Hoe denken we tegenwoordig over dit soort zaken? Ontdek hier het antwoord.

Scheiden of blijven? Een groot dilemma maar hoe denken we erover?

We hebben er op de website van Scheidingsprofs al regelmatig aandacht aan gegeven (in onze blogs en achtergrondartikelen) aan een groot dilemma wat veel mensen hebben: is het de beste keuze om te scheiden of is bij elkaar blijven de beste optie? Wanneer zet je letterlijk de stap over de drempel? Dat de Nederlandse bevolking hier een verschillende mening over heeft, blijkt wel uit een onderzoek dat Kantar heeft uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Bijna driekwart van de ondervraagden uit het onderzoek is het er (helemaal) mee eens dat je er alles aan moet doen om er samen uit te komen als een relatie niet goed loopt. 39% van de ondervraagden vindt dat er te makkelijk een beslissing wordt genomen om te scheiden.

Uiteraard spelen eventuele kinderen die zijn ontstaan uit de relatie een belangrijke rol in de keuze om te scheiden of te blijven. Het “bij elkaar blijven voor de kinderen” is een keuze die vaak gemaakt wordt. Als dit niet tot de opties behoort, hechten veel scheidende partners veel waarde aan het belang van de kinderen bij het maken van hun keuzes. Hiermee cijferen ouders hun eigenbelang voor een deel weg voor de kinderen. Dit is een keuze die veel ouders maken. Maar liefst 63% van de ondervraagden is het eens met de stelling dat het belang van de kinderen altijd boven dat van de ouders gaat.

Rol van internet en social media in relaties

Een ander zeer interessant onderzoekspunt is de rol van internet en social media in relaties. Vormen deze digitale content platforms een bedreiging voor relaties? Opvallend is dat 44% eens is met het standpunt dat dit inderdaad zo is. Slechts 11% van de ondervraagden is van mening dat internet en social media eraan kan bijdragen dat de relatie in stand gehouden wordt. Internet en social media wordt door de helft van de ondervraagden, en dit zijn mensen die recentelijk gescheiden zijn, gezien als serieuze bedreiging voor de onderlinge relatie als er de keuze gemaakt is om te scheiden.

Kiezen voor professionele begeleiding in een echtscheidingsproces? 

Tot slot werd er in het onderzoek de vraag gesteld of het belangrijk is om een specialist (een echtscheidingsadvocaat of een echtscheidingsmediator) te betrekken in het echtscheidingstraject om een echtscheiding goed te regelen. Een groot deel van de ondervraagden vond dit daadwerkelijk een goede keuze. Vooral vrouwen, scheidende ouders en mensen met een lange relatie zien er veel waarde in om een specialist bij het traject te betrekken. 

Hebben jullie plannen om te scheiden en wil je weten op welke manier je gebruik kunt maken van professionele hulp? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met Scheidingsprofs en informeer persoonlijk naar de mogelijkheden. We helpen je graag verder.